Στο κρεβάτι με τη Μέριλιν Μονρόε

22.11.2006
Οι σπαρταριστές αποκαλύψεις για τις ερωτοδουλειές της Μέριλιν καθώς και οι κρυφές αμαρτίες των Ελλήνων εραστών της, όπως οι ίδιοι τις εκμυστηρεύτηκαν, δεν είναι ελαφρές φήμες που δίνουν και παίρνουν, αλλά η αλήθεια. Μια αλήθεια που έρχεται διά στόματος Δημήτρη Λυμπερόπουλου, ο οποίος γνωρίζει καλά τους τρεις συμπατριώτες μας εραστές της από τότε που ο ίδιος ζούσε στο Λος Άντζελες και το Λονγκ Άιλαντ. Τρεις εραστές που όχι μόνο την απέρριψαν, αλλά την πλήγωσαν κιόλας.

από την Κατερίνα Χριστακοπούλου

Από τα μεγαλύτερα χαρίσματα του Δημήτρη Λυμπερόπουλου, του τολμηρού κοσμοπολίτη ρεπόρτερ, είναι το ένστικτο και το «κομψό» πείσμα του. Αυτά τα δύο τον οδηγούσαν τότε, τις εποχές του αυθεντικού ρεπορτάζ, όταν «κυνηγούσε» τις περίφημες αποκλειστικές συνεντεύξεις του από απρόσιτους μεγιστάνες του πλούτου, από διασημότητες, από όμορφες γυναίκες, από τα καπριτσιόζικα είδωλα του Χόλιγουντ. Με το γνωστό του «αέρα» και το συνδυασμό εξυπνάδας και επιμονής, κατάφερνε πάντα να τους αγγίζει και με ένα δικό τους αποκαμωμένο «Be our guest» τελικά περνούσε άνετα τις «μεγάλες πόρτες»!

Ένας άνθρωπος που έζησε από κοντά τη δόξα, το βίο και την πολιτεία τους, αφού φιλοξενήθηκε σε θαλαμηγούς, παλάτια, ακόμη και στα ιδιωτικά νησιά τους και διασκέδασε στα πάρτι τους. Όχι μόνο έκανε παρέα με τη Μαρία Κάλλας, τη Χριστίνα Ωνάση, την Τζάκι, τον Νουρέγιεφ, αλλά κέρδισε τη φιλία και την εμπιστοσύνη τους, σε σημείο που να του εκμυστηρεύονται σχεδόν τα πάντα. Αν θέλετε, είχε και το δικό του «μυστικό τρόπο» να μυρίζεται τα μυστικά τους και στη συνέχεια να τα εκμαιεύει.

Με το ίδιο ταλέντο έγινε στη συνέχεια συγγραφέας και ο αληθινός βιογράφος του Ωνάση, του Νιάρχου και όχι μόνο Γράφει πάντα για καταστάσεις και πρόσωπα που «τα ξέρει καλά». Για ανθρώπους που τον «σημάδεψαν» και τον τίμησαν, όπως λέει ο ίδιος. Τις καυτές και συναρπαστικές μαρτυρίες όλων των μύθων που γνώρισε, τα αποκαλυπτικά στοιχεία, τις αποκλειστικές φωτογραφίες που βγαίνουν μέσα από το τεράστιο και σπάνιο αρχείο του τα αφήνει «κληρονομιά» σε όλους τους Έλληνες και μέσα από την ιστοσελίδα του www.liberopoulos.gr, γιατί, όπως μου διευκρίνισε, «θέλω να σώσω όσα γνώρισα και έμαθα, να μην πάνε χαμένα».

Πρόσφατα λοιπόν, όταν πληροφορήθηκα ότι για το παγκόσμιο «αιώνιο είδωλο», τη Μέριλιν Μονρόε, «Greeks are Marylins best friends», ζήτησα συνέντευξη από τον Δημήτρη Λυμπερόπουλο. Είναι ο άνθρωπος που γνωρίζει καλά το ερωτικό παρασκήνιο στη ζωή της αιώνιας ντίβας, αλλά κυρίως αυτός που ξέρει πολύ καλά τους τρεις Έλληνες εραστές της. Ήταν την εποχή που ο ίδιος έζησε στο Λος Άντζελες και το Λονγκ Άιλαντ για 3 χρόνια, καλεσμένος του Σπύρου Σκούρα, του αφεντικού της μεγαλύτερης κινηματογραφικής εταιρείας του Χόλιγουντ, της T.C. Fox, όπως και στο Μανχάταν απέναντι από το αρχοντικό του Ελία Καζάν, που έβλεπε στο Σέντραλ Παρκ.

«Την ξεφορτώθηκα», είπε χαρακτηριστικά ο ένας απ αυτούς και μάλιστα άκομψα. Και ενώ η Μέριλιν τίμησε τους «Έλληνες υπέροχους, απίθανους και τρελούς», όπως είναι και ο τίτλος ενός από τα βιβλία του Δημήτρη Λυμπερόπουλου, εκείνοι της το έσκασαν αλά ελληνικά! Αφήνοντας, ίσως, εμβρόντητους τους θαυμαστές της, που δεν θα μπορούσε να τους περάσει καν από το μυαλό ότι υπήρξαν άντρες που πολύ σύντομα βρήκαν το απόλυτο sex symbol «βαρετή».

Nick the Greek
Πρώτος και καλύτερος ένας αρρενωπός Έλληνας ηθοποιός, ο Νίκος Μινάρδος. Γεννημένος στην Αθήνα, από καλή οικογένεια και μεγαλωμένος στο Παγκράτι, ζούσε σε μια καταπληκτική βίλα στο Μπέβερλι Χιλς. Σύμφωνα με τον Δημήτρη Λυμπερόπουλο, «Ήταν ένα πολύ ωραίο μελαχρινό παιδί και πηγαίναμε μαζί σε πάρτι». Δεν έκρυβε τη φιλοδοξία του και προσπαθούσε να γίνει μεγάλος σταρ του Χόλιγουντ, αλλά μάταιος κόπος. Μέχρι τότε του έδιναν ένα τσεκούρι και έκανε συνήθως κάποιο γεροδεμένο Απάτσι.

Ο Nick λοιπόν έζησε απολαυστικές στιγμές με τη Μέριλιν για ένα διάστημα, μέχρι που τη βαρέθηκε εντελώς. Και τότε του πέρασε από το μυαλό η μοιραία ιδέα ότι αφού δεν του ταιριάζει αυτή η γυναίκα, έπρεπε να απαλλαγεί κι έτσι την «κουβάλησε» πεσκέσι στο πατριωτάκι του και μεγάλο αφεντικό της T.C. Fox, τον Σπύρο Σκούρα. Δεν χρειάστηκε πολύ για να τον πείσει, γιατί ο πανέξυπνος Σκούρας είχε διαβάσει ήδη τη σκέψη του και για ανταμοιβή τον έκανε πρωταγωνιστή στην ταινία «Συνέβη στην Αθήνα», η οποία όμως δεν έφερε στον Νίκο Μινάρδο την επιτυχία που ονειρευόταν. Έτσι, ο δεσμός του με τη Μέριλιν είχε happy end μόνο για εκείνη, καθώς μέσα από τη γνωριμία της με τον Σκούρα το άστρο της θα διέγραφε σιγά σιγά μοναδική τροχιά. Αργότερα ο Μινάρδος έγινε στενός φίλος του Άραβα μαικήνα Κασόγκι και σήμερα ζει μαζί με τη σύζυγό του Τζούλι.

«Μεζές» σε ιδιαίτερα μπαγκαλόουζ
Η Μέριλιν Μονρόε μεταφέρθηκε ως άλλη Κλεοπάτρα στο απομακρυσμένο ιδιαίτερο μπαγκαλόουζ του Σπύρου Σκούρα στην απέραντη έκταση της Fox από τον «κλειδοκράτορα» των στούντιο, τον Έλληνα Τζορτζ Ζαγόρας. Της είπε να περιμένει το μεγάλο boss, για «να μιλήσουν για κάτι πολύ σοβαρό». Ο «βλάχος», έτσι αποκαλούσε ο ίδιος τον εαυτό του και όσους συμπαθούσε, ο μετανάστης από το Σκουροχώρι της Ηλείας, ήταν ένας λαϊκός ποιητής και έκανε τον κινηματογράφο ποίηση. Ως άντρας όμως, και μάλιστα Έλληνας, είχε μεγάλη αδυναμία στις ωραίες γυναίκες και αυτή τη φορά ήθελε να το γλεντήσει με τις αισθησιακές καμπύλες που η φύση είχε προικίσει το κορμί της Μέριλιν.

Απολάμβανε το «γλυκάδι» του, όπως την έλεγε, και της σιγοτραγουδούσε το «Γερο-Δήμο». Δεν ξέρουμε αν την αποκαλούσε και «βλάχα», αλλά σίγουρα θα ήταν πολύ αστεία μια τέτοια σκηνή με τον μπαρμπα-Σπύρο και το ίνδαλμα όλων των εποχών.

Έτσι δρομολογήθηκε η συνεργασία της με τη Fox, με ένα συμβόλαιο που της απέφερε αρχικά 125 δολάρια την εβδομάδα, ενώ προστέθηκαν άλλα 25 όταν ανανεώθηκε η συμφωνία τους έξι μήνες αργότερα.

Γρήγορα όμως και ο Σκούρας τη βαρέθηκε και η Μέριλιν, ταπεινωμένη, άρχισε να παθαίνει καταθλίψεις, να αντιδρά με νευρικότητα, να αργεί μονίμως στα γυρίσματα ή να μην εμφανίζεται καθόλου προσποιούμενη φανταστικές ασθένειες. Το στυλ της Μέριλιν είχε κουράσει αφάνταστα τον Σκούρα και του προκαλούσε τόση φρίκη, που την πέταξε έξω εφαρμόζοντας τη μέθοδο «στρίβειν διά του Ελία Καζάν»!

Με λίγα λόγια, «ο βλάχος δεν μάσησε» ούτε καν με τη Μέριλιν Μονρόε. Την έκανε και αυτός «πάσα» με τη σειρά του στον Ελία Καζάν, έναν από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες και δημιουργούς ηθοποιών του Μπρόντγουεϊ και του Χόλιγουντ. Μάλιστα, όπως λέει ο Δημήτρης Λυμπερόπουλος, που τον έζησε από πολύ κοντά, «ο Καζάν υπήρξε και μεγάλος σύγχρονος διανοητής».

Ανυπόφορη για τον Καζάν
Αυτός ο μύθος, η απόλυτη γυναίκα για πολλές μετέπειτα γενιές, είχε γίνει μπαλάκι στα χέρια δύο Ελλήνων και μαζεύοντας για άλλη μια φορά τα μπογαλάκια της αυτή τη φορά έγινε ερωμένη του Ελία Καζάν. Νιώθοντας απόρριψη και προδοσία, ήταν ήδη διαλυμένη συναισθηματικά, αφού δεν μπορούσε να βρει μια απάντηση, με αποτέλεσμα να γαντζωθεί πάνω του και η μεγάλη ανασφάλειά της να απομακρύνει κάθε ερωτική του επιθυμία για εκείνη. Το γεμάτο απορία και παιδική αθωότητα βλέμμα της, το εύθραυστο ύφος και ο ευάλωτος χαρακτήρας της, που ξετρέλαιναν τους θαυμαστές της, αντίθετα κούραζαν τον Ελία Καζάν. Δεν άντεχε αυτό το ύφος ούτε θα έβλεπε ποτέ σοβαρά μια γυναίκα που από τη μεγάλη της ανασφάλεια θα μπορούσε να κοιμηθεί άνετα με τη μισή ελληνική κοινότητα της Αμερικής

Αυτό ήταν ένα ακόμη κίνητρο για να βάλει τέλος στη «σχέση» τους. Μάλιστα, φέρεται να είχε πει πολλές φορές: «Δεν την υποφέρω πια». στερα από πολλή σκέψη την «πλάσαρε» και αυτός με τη σειρά του στο συγγραφέα Άρθουρ Μίλερ, ο οποίος τελικά την παντρεύτηκε. Όμως, ο Ελίας Καζάν φέρθηκε σαν πραγματικός τζέντλεμαν, καθώς την αποκατέστησε κιόλας.

Και ο Έλβις στο κρεβάτι της
Μπορεί ο Έλβις Πρίσλεϊ να μην ήταν Έλληνας και ποτέ κανείς να μην είχε αντιληφθεί ότι κάτι έτρεχε μεταξύ τους, αλλά αυτό το μυστικό που αποκάλυψε ο πρώην ατζέντης του Μπάιρον Ραφαέλ δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο. Κι ενώ η Μέριλιν ήταν εύκολη με τους Έλληνες, το έπαιζε δύσκολη στον Έλβις.

Ο θρύλος της είχε συναρπάσει τόσο τον Έλβις Πρίσλεϊ, ώστε το είχε βάλει σκοπό της ζωής του να κατακτήσει την κατά 10 χρόνια μεγαλύτερή του Μέριλιν. Σύμφωνα μάλιστα με τον ατζέντη του, την πολιορκούσε στενά. Κάποια στιγμή όμως φαίνεται ότι βγήκε από το δίλημμά της, αφού δεν άντεξε τελικά και υπέκυψε στη γοητεία του. Όπως είπε ο ατζέντης του, «ένα βράδυ με έστειλε ο Έλβις να πάω να την πάρω με το αυτοκίνητο και να τη φέρω στο σπίτι του. Συγκεκριμένα, την ανέβασα στο δωμάτιό του. Τους είδα που άρχισαν να φιλιούνται κι έκλεισαν την πόρτα. στερα η Μέριλιν έφυγε μόνη της με ταξί». Μυστικά για ένα θρύλο και το απόλυτο σύμβολο του σεξ που μόνο ενδιαφέρον θα μπορούσαν να έχουν.