Η παράσταση αρχίζει

06.09.2006
Απ όλα θα έχει ο θεατρικός χειμώνας. Πετυχημένες επαναλήψεις, αντικαταστάσεις, τηλεοπτικά δίδυμα, νέες σκηνές, γυμνό, κωμωδία, δράμα, σάτιρα, επιθεώρηση, μιούζικαλ. Αναβρασμός, μαγειρέματα και «μαχαιρώματα» λίγο πριν από την αυλαία...

Από τη Σίσσυ Μενεγάτου

Οι «άσοι» της Μιμής
Αρχικά ακουγόταν έντονα το «Μις Σαϊγκόν». Τελικά η Μιμή Ντενίση αποφάσισε να ανεβάσει στο θέατρό της το δημοφιλές μιούζικαλ «Funny girl» σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα. Μαζί της θα είναι οι: Κατερίνα Γιουλάκη, Γιάννης Μποσταντζόγλου, Χρήστος Σιμαρδάνης, Νατάσα Μανίσαλη, Αντώνης Ζαχαράτος, Αργύρης Αγγέλου, ενώ η έκπληξη στο θίασο ακούει στο όνομα του Λάμπη Λιβιεράτου.

Στην κεντρική σκηνή του «Θεάτρου της Οδού Κεφαλληνίας» θα... λικνίζονται στο «Χορό του θανάτου» του Στρίντμπεργκ η Μπέτυ Αρβανίτη και ο Γιάννης Βόγλης, ενώ στο «Θησείον» θα πάνε στην «Οικογενειακή γιορτή» του Τόμας Βίντερμπεργκ η Θέμις Μπαζάκα, ο Αλέξανδρος Μυλωνάς και ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης που τον προτίμησε από τον «Σιρανό ντε Μπερζεράκ» που του είχε προταθεί.

Ακάθεκτο για 8η χρονιά θα συνεχίσει να... τσουρουφλάει το «Σεσουάρ για δολοφόνους» στο Θέατρο «Αποθήκη», στου Ψυρρή, με ανανεωμένη διανομή που συζητιέται αυτές τις μέρες, ενώ στο θέατρο «Πειραιώς 131», στο Γκάζι, θα... ξανατσιμπάει η τρομερή «Μύγα τσε τσε» των Θανάση Παπαθανασίου - Μιχάλη Ρέππα με τους: Αλέξανδρο Αντωνόπουλο, Τάσο Χαλκιά, Καίτη Κωνσταντίνου, Υρώ Μανέ, Γιάννη Τσιμιτσέλη, Γιάννη Μάνιο, Βασιλική Δέλιου κ.ά.

Μία από τις μεγαλύτερες εισπρακτικές επιτυχίες off Broadway, το «Μαγαζάκι του τρόμου», θα παρουσιαστεί στο «Κιβωτός». Στο σατιρικό αυτό μιούζικαλ με τις γερές δόσεις... τρόμου πρωταγωνιστούν οι: Βασιλική Ανδρίτσου, Χρήστος Βαλαβανίδης, Τάκης Παπαματθαίου, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος κ.ά.

Στο «Νέο Ριάλτο» ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης με την Έφη Μουρίκη αποφάσισαν να ανεβάσουν τον «Άμλετ Β» του Μπόμπρικ που είχε σπάσει ταμεία όταν το ξανανέβασε ο δημοφιλής ηθοποιός πριν από μερικά χρόνια.

Στο θέατρο «Βασιλάκου» θα παρουσιάσει τον «Ντα» ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος, ενώ στο πλευρό του θα είναι ο Παναγιώτης Μπουγιούρης, που κατέληξε εκεί, αν και σύμφωνα με καλλιτεχνικές πηγές συζητούσε τόσο με τον Σταμάτη Φασουλή όσο και με τον Χάρη Ρώμα.

Στο «Μεταξουργείο» η Άννα Βαγενά με τον Γιώργο Νινιό θα αναρωτιούνται «Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ», ενώ στην «Αθηναϊδα» η Ζωή Λάσκαρη θα παίζει με «Διαμάντια και μπλουζ» που της πάνε πολύ, αφού η επιτυχία θα συνεχιστεί και δεύτερη σεζόν.

Στο «Σύγχρονο Θέατρο Αθήνας» ο Γιάννης Βούρος θα ανεβάσει τον «Άνθρωπο ελέφαντα» με την Ελισάβετ Μουτάφη, ενώ στο θέατρο «Αλκυονίς» ο Γιώργος Μεσσάλας επέλεξε να παρουσιάσει ως εναρκτήριο έργο το «Φιλάργυρο» του Μολιέρου.

Στο «Προσκήνιο» η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη και ο Μηνάς Χατζησάββας θα συνεχίσουν να ζουν «Σκηνές από ένα γάμο», ενώ στο «Τόπος αλλού» θα ξαναπαρουσιαστεί «Το λουτρό», που έκανε εντύπωση πέρσι με τις γυμνές αισθησιακές σκηνές του Κρατερού Κατσούλη και της Μαρίας Σολωμού.

Στο «Βεάκη» θα ξεχειμωνιάσει η Μίρκα Παπακωνσταντίνου με το έργο του Αλεχάντρο Κασόνα «Το σπίτι με τα επτά μπαλκόνια». Ο τίτλος άλλαξε και έγινε «Χορεύοντας στη σιωπή» και θα έχει για παρτενέρ το γνωστό Στράτο της «Βέρας στο δεξί» Αλέξανδρο Σταύρου που επιστρέφει στο σανίδι (από τα πιο ταλαντούχα παιδιά του Εθνικού Θεάτρου). Μαζί τους ο Κώστας Αρζόγλου, η Άννα Μονογιού, η Ελένη Αποστολοπούλου, η Σταυριάννα Πανδή κ.ά.

Η συνάντηση Μέμου και Ζέτας
«Σ αγαπώ, σε λατρεύω... χωρίζουμε» θα λένε με έναν ξεχωριστό τρόπο στη σκηνή του «Εμπορικόν» η Ζέτα Μακρυπούλια και ο Μέμος Μπεγνής. Μαζί τους ο Χρήστος Χατζηπαναγιώτης (που σκηνοθετεί και την παράσταση), η Βίκυ Σταυροπούλου, η Ζώγια Σεβαστιανού και ο Πυγμαλίων Δαδακαρίδης. Πρόκειται για μια μουσική κωμωδία με πολλές ανατροπές, με θέμα του τις σχέσεις των δύο φύλων από τη γνωριμία του Αδάμ και της Εύας μέχρι τη σύγχρονη εποχή. Η μεγάλη έκπληξη της παράστασης: Όλοι οι ηθοποιοί τραγουδούν ζωντανά καθώς θα υπάρχει βιολιστής και πιανίστας επί σκηνής. Έτσι θα απολαύσουμε και πάλι τη Ζέτα να τραγουδάει αλλά και τον Μέμο, που έχει κάνει για χρόνια σπουδές στο εξωτερικό στη μουσική και το τραγούδι. Λέγεται μάλιστα ότι τους στίχους των τραγουδιών γράφει η Λίνα Νικολακοπούλου.

Όταν η Άννα Παναγιωτοπούλου έριξε την ιδέα στον Πέτρο Φιλιππίδη να σκηνοθετήσει για το θέατρο τη «Θεία από το Σικάγο», εκείνος πέταξε από τη χαρά του. Θα την ανεβάσουν στο «Ήβη» και... ανιψιές της, απ ό,τι μάθαμε, θα είναι οι: Αγγελική Λάμπρη η φοβερή Αγγέλα του «Παρά Πέντε») η Άννα Στίλβη, η Σοφία Παυλίδου και η Σοφία Πανάγου. Όσο για τους γαμπρούς που θα τρώνε τις στάμνες στο κεφάλι θα είναι οι: Γιώργος Γαλίτης, Γιώργος Σεϊταρίδης και Φοίβος Δουδώνης.

Στο Θέατρο Τέχνης «Κάρολος Κουν» στο Υπόγειο, μεταξύ άλλων, θα επαναληφθεί το «Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας» με τον Αλέξανδρο Μπουρδούμη και την Κάτια Γέρου. Μια παράσταση που προκάλεσε αίσθηση το καλοκαίρι στη Μικρή Επίδαυρο με το σύγχρονο ανέβασμά της που περιείχε και αισθησιακές σκηνές και... προχωρημένες ατάκες.

Στο Θέατρο «Πόρτα» θα συνεχιστούν τα «Αξύριστα Πιγούνια» με τον Ιεροκλή Μιχαηλίδη και τον Γεράσιμο Σκιαδαρέση. Όσο για το έτερόν του ήμισυ στη ζωή την Μπέσυ Μάλφα θα ανεβάσει μαζί με τον Λάμπρο Τσάγκα στο θέατρο «Κνωσός» μια παράσταση, μαύρη κωμωδία με στοιχεία δράματος, του Πίτερ Μπρουκ. Θα υποδυθεί μια γυναίκα που την πιάνει ο άντρας της να τον απατάει. Όταν ο εραστής της το σκάει από το παράθυρο ξεχνώντας το κοστούμι του, ο σύζυγός της της επιβάλλει το κοστούμι να είναι ο τρίτος τους καλεσμένος τον οποίο θα φροντίζει, μέχρι που εκείνη πεθαίνει.

Στη Φρυνίχου ξεχωρίζουν στον προγραμματισμό του Θεάτρου Τέχνης το «Τριαντάφυλλο στο Στήθος» με: Αθηνά Τσιλύρα, Γιώργο Καραμίχο, Μαρίνα Καλογήρου, Γιώργο Χρανιώτη αλλά και τα «Παντρολογήματα» του Γκόγκολ με τον Γιάννη Μπέζο, ο οποίος υπογράφει και τη σκηνοθεσία, Ναταλία Τσαλίκη και Στέλιο Μάινα.

Ολημερίς το... χτίζανε, τελικά ολοκληρώθηκε το «lifting» στο θέατρο «Αλίκη» και η πολυαναμενόμενη από πέρσι «Τσινετσιτά», το μιούζικαλ των Θανάση Παπαθανασίου - Μιχάλη Ρέππα θα λειτουργήσει εκεί, γύρω στα μέσα Οκτωβρίου. Κωμωδία-μιούζικαλ, υπερπαραγωγή με τους: Κώστα Κόκλα και Τζέσυ Παπουτσή (οι οποίοι αποχώρησαν από το «Μπαμπά μην ξαναπεθάνεις Παρασκευή» των Αλέξανδρου Ρήγα - Δημήτρη Αποστόλου), Μαρία Καβογιάννη, Χρήστο Μάντακα κ.ά.

Το θέατρο «Αλίκη» ξαναζεί
Όσο για τον «Μπαμπά», αλλάζει διανομή. Όπως μαθαίνουμε, έχουν κλείσει ο Άγγελος Παπαδημητρίου στο ρόλο-έκπληξη της μοιρολογίστρας που τον έπαιζε η Σοφία Μουτίδου και η Άννα Κουρή για να είναι έτοιμος να... ξαναπεθάνει το χειμώνα στο θέατρο «Λαμπέτη».

Λίγο πιο πέρα, στο θέατρο «Χορν» ο Σταμάτης Φασουλής μάς προειδοποιεί ότι «Το «τρέντυ» θα... σφυρίξει 3 φορές». Κωμωδία ήθελε να ανεβάσει, σ' επιθεώρηση κατέληξε. Οι: Σταμάτης Φασουλής, Ελένη Καστάνη, Γιάννης Ζουγανέλλης (γράφει και τη μουσική), Μαριάννα Τουμασάτου, Σταύρος Νικολαϊδης, Μάντυ Λάμπου, Μαριάννα Πολυχρονίδη και σε ρόλο τρέντι η «Θεοπούλα» Έφη Παπαθεοδώρου υπόσχονται ένα νέο «κλικ» στην επιθεώρηση.

Σε μια νέα θεατρική αίθουσα που δημιουργείται μέσα στο Cityling για να φιλοξενεί 400 θεατές, ο Θοδωρής Αθερίδης θα ανεβάσει την καινούργια θεατρική δουλειά του. Μια απίστευτη κωμωδία στην οποία θα πρωταγωνιστούν μαζί του οι: Σμαράγδα Καρύδη (καλλιτεχνικές πηγές αναφέρουν ότι την ήθελε στο πλευρό του στη σαιξπηρική κωμωδία και ο Χάρης Ρώμας), η Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, ο Αντώνης Λουδάρος, η Βίκυ Βολιώτη, ο Χρήστος Πλαϊνης και ο Γιώργος Κορμανός.

Στην ίδια περιοχή στο θέατρο «Αθηνών» ο Αλέξης Γεωργούλης... ψάχνεται ακόμα αν θα ανεβάσει πάλι το «Νυφικό κρεβάτι», αλλά με τη Φαίη Ξυλά, αφού του έκανε... απιστίες η Ρένια Λουιζίδου και έκλεισε με τον Χάρη Ρώμα στο «Πολύ κακό για το τίποτα» του Σαίξπηρ, στο «Τζένη Καρέζη».

Στο «Διάνα» θα είναι η Ελένη Ράντου, αλλά ακόμα παίζεται αν θα ξανανεβάσει «Άλλη μια βότκα Μολότοφ» ή μια μαύρη κωμωδία που, όπως συζητιέται έντονα στους καλλιτεχνικούς κύκλους, θα έχει... ομοφυλοφιλικές προεκτάσεις και θα είναι στο πνεύμα της εποχής, με σκοπό να σαρώσει ταμεία.

Στο «Περοκέ» θα είναι ο Βασίλης Τσιβιλίκας με κωμωδία, ενώ στο «Άλφα» ο Θύμιος Καρακατσάνης ήθελε να ανεβάσει το «Θάνατο του Εμποράκου» αλλά, όπως ακούγεται, τον πρόλαβαν στα δικαιώματα. Έτσι ψάχνει έργο, ενώ δεν είναι σίγουρο αν θα είναι και πάλι μαζί με τον Σωτήρη Μουστάκα που μάλλον ανοίγει πανιά για το «Μινώα».