Πρεμιέρα για το «Καλημέρα σας»

04.09.2006
Με στόχο να βρεθεί ακόμη πιο κοντά στον πολίτη επιστρέφει την ερχόμενη Δευτέρα στις 5.55 ο Γιώργος Αυτιάς και είναι έτοιμος για την πρώτη «Καλημέρα σας» από τη συχνότητα του Alpha.

Γιώργος Αυτιάς: Θα σταθούμε πιο κοντά στον πολίτη

Με στόχο να βρεθεί ακόμη πιο κοντά στον πολίτη επιστρέφει την ερχόμενη Δευτέρα στις 5.55 ο Γιώργος Αυτιάς και είναι έτοιμος για την πρώτη «Καλημέρα σας» από τη συχνότητα του Alpha. Ανανεωμένος, με καινούργιες ιδέες και θεματολογία που δανείστηκε από ανάλογες εκπομπές της Αμερικής, προσαρμοσμένες στην ελληνική πραγματικότητα, ο δημοφιλής δημοσιογράφος μάς εξηγεί τους λόγους που τον κάνουν να ξεκινά πιο νωρίς το πρωί αλλά και γιατί βγαίνει πρώτος στη φετινή τηλεοπτική αρένα.

«Όταν για τρία χρόνια ο κόσμος έχει τιμήσει αυτή την παρουσία και σε θέλει το πρωί άμεσο, ειλικρινή και πάντα με ενδιαφέροντα θέματα, πρέπει να ανταποκρίνεσαι. Εξάλλου κάθε σεζόν επέστρεφα πρώτος και μην ξεχνάς ότι τράβηξα νωρίτερα την ώρα. Μάλιστα κάποιοι είπαν ότι δεν θα άλλαζαν ώρα και ύστερα από ένα μήνα πήγανε την εκπομπή στις 6.30».

Θα μπορούσε όμως κανείς να πει ότι άλλαξες την ώρα για να προηγηθείς του ανταγωνισμού.

«Και ο ανταγωνισμός έκανε τους άλλους να ακολουθήσουν. Καλό είναι αυτό και ο ανταγωνισμός φέτος πιστεύω ότι θα είναι σκληρός».

Είχες πει κάποτε «ξεκινάω πρώτος για να τελειώσω πρώτος». Το ζητούμενο δηλαδή είναι η πρωτιά στις μετρήσεις;

«Όχι. Αυτή η φράση σημαίνει να τερματίσω με ουσία, να συνεχίσω να είμαι πρωταγωνιστής. Τώρα, το πρώτος ή δεύτερος στην Ελλάδα είναι θέμα στατιστικής και όχι ουσίας. Για μένα η τηλεόραση είναι μια συνεχής παρουσία. Γευτήκαμε την πρωτιά, γευτήκαμε την κορυφή και, δόξα τω Θεώ, τρία χρόνια τώρα ο κόσμος δείχνει την αγάπη του. Αυτό που μας νοιάζει είναι η καλύτερη ποιότητα».

Τη σεζόν που πέρασε πάντως η ψαλίδα μεταξύ της δικής σου εκπομπής και του Γιώργου Παπαδάκη άνοιξε περισσότερο σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

«Και η δική μου δεύτερη θέση με τον τρίτο επίσης μεγάλωσε. Αλλά γι αυτό δεν θα απαντήσω εγώ. Είναι θέμα που αφορά το παρελθόν και το μέλλον. Οι αυξομειώσεις είναι στοιχείο της ζωής. Ρόδα είναι και γυρίζει».

Ποιος είναι ο φετινός σου στόχος;

«Ο στόχος φέτος είναι να είμαστε ακόμη περισσότερο κοντά στον κόσμο. Δηλαδή, λιγότερος Αυτιάς και περισσότερος κόσμος. Να γίνουμε περισσότερο χρηστικοί, ενημερωτικοί, ανθρώπινοι. Θέλουμε να πετύχουμε πιο πολλά από τα προηγούμενα χρόνια. Τα προηγούμενα χρόνια καταφέραμε και αλλάξαμε πολλούς νόμους αυτής της χώρας και βοηθήσαμε πολύ κόσμο. Τώρα με νέα θέματα ανοιγόμαστε περισσότερο στον κοινό».

Λιγότερος Αυτιάς και περισσότερος κόσμος. Δηλαδή φέτος θα δούμε περισσότερα κοινωνικά θέματα;

«Θα δούμε θέματα που άπτονται των ενδιαφερόντων του κοινού και είναι απολύτως χρηστικά και χρήσιμα. Το φετινό σλόγκαν της εκπομπής είναι: Χαμογελάστε στη ζωή. Εκτός από την ενημέρωση θα παρουσιάζουμε και πολλές δραστηριότητες που ομορφαίνουν τη ζωή μας. Επίκεντρο της εκπομπής είναι η ανθρώπινη πλευρά των γεγονότων, η πιο αισιόδοξη και πιο αποφασιστική».

Δεν θα καταλήξετε δηλαδή σε ένα γραφείο παραπόνων, όπως γίνεται συνήθως στις περισσότερες ενημερωτικές εκπομπές;

«Είναι δυστυχία για ένα κράτος να πηγαίνει ο πολίτης σε κανάλι για να λύνει το θέμα του. Δυστυχώς, δεν έχουμε οργανωμένες δομές που να μη χρειάζονται την τηλεόραση. Είναι μεγάλο κρίμα ο πολίτης να καταφεύγει στα κανάλια για να πάρει αυτά που δικαιούται. Πιστεύω ότι σε λίγα χρόνια θα έχουμε θεσμούς και εδώ και θα έχει τελειώσει αυτό. Είναι αδιανόητο σε ένα τηλεοπτικό κανάλι της Αμερικής, Γαλλίας, Βρετανίας να πάει σε κανάλι και να πει: Σώστε το παιδί μου».

Μια τέτοια υπόθεση όμως ανεβάζει και τα ποσοστά τηλεθέασης.

«Έχουμε λύσει πολλά προβλήματα χωρίς να βγούνε στον αέρα. Δεν κάνω τηλεόραση για να φαίνομαι, αλλά για να προσπαθώ να δίνω θεσμική λύση στα προβλήματα. Όταν είπαμε ότι οι γυναίκες κάτω των 40 πρέπει να πάρουν σύνταξη, αν χάσουν τον άντρα τους, αυτό το λύσαμε με νόμο άπαξ και διά παντός. Μιλήσαμε για το Λάφκα, τη φορολογία στους συνταξιούχους και τώρα βάλαμε άλλους στόχους. Είμαστε οι άνθρωποι της καθημερινότητας. Από μένα δεν θα ακούσεις ποτέ εγώ γεννήθηκα για να κάνω 30.000 εκπομπές... κ.λπ.. Εγώ θα σου πω ότι θέλω και αύριο να είμαι καλά, να είμαι δυνατός, ανθρώπινος για να μπορέσω μπω στο στούντιο και να πω στον κόσμο αυτά που θέλει να ακούσει για να ενημερωθεί».

Πώς βλέπεις φέτος να διαμορφώνεται το τηλεοπτικό τοπίο;

«Μια χαρά! Ανταγωνισμός στο φουλ και πιστεύω να κυριαρχήσει η ευγενής άμιλλα».

Εσύ ένιωσες τα τελευταία χρόνια να μην επικρατεί πάντα η ευγενής άμιλλα;

«Υπήρξαν στιγμές που τα χτυπήματα ήταν κάτω από τη ζώνη. Το καλό είναι να μην ανταποδίδεις τα χτυπήματα και ο άλλος να σου ζητάει συγγνώμη. Βέβαια, ακόμη κανείς δεν μου είπε συγγνώμη απ όσους λειτούργησαν έτσι».

Οπότε μάλλον την περιμένεις.

«Α! Όχι. Έπρεπε να την είχαν πει ήδη. Δεν σου κρύβω όμως ότι ο ανταγωνισμός και η ευγενής άμιλλα μας κάνει πιο δημιουργικούς».

Τι είναι αυτό που μπορεί να σε βγάλει εκτός ελέγχου στην εκπομπή;

«Αν έρθει ένας πολιτικός και σου λέει ψέματα. Πρέπει να κοντρολάρεις τα πράγματα γιατί είναι εκτός ορίων αυτά που λέει. Δεν μπορεί δηλαδή να σου παρουσιάζει το άσπρο για μαύρο».

Για πόσα χρόνια ακόμη ανανέωσες το συμβόλαιό σου;

«Μέχρι 15 Ιουλίου του 2009 θα είμαι στον Alpha».

Το καλοκαίρι πέρασες ένα μεγάλο διάστημα στην Αμερική. Τι ήταν εκείνο στις ξένες ενημερωτικές εκπομπές που σου έκανε εντύπωση και δεν το βλέπουμε στις δικές μας;

«Στην Αμερική πήγα οικογενειακώς. Εκεί είδα πολλά πράγματα που πιστεύω ότι θα με ωφελήσουν επαγγελματικά. Οι εκπομπές εστιάζονται ουσιαστικά στον πολίτη. Στέκονται στο σήμερα, στη χρησιμότητα και την ωφελιμότητα. Ξέρουν ότι πρέπει να κάνουν κάτι συγκεκριμένο και έτσι λειτουργούν. Εκεί η επιτυχία μετριέται με τη δημοσιογραφική επιτυχία και όχι με το πόσοι σε βλέπουν».