Φωτεινή Τσακίρη: "Φιλοδοξώ να αντέξω"

12.11.2008
Τη γνωρίσαμε καλύτερα στο «Πενήντα πενήντα», παρόλο που μετράει 13 χρόνια στον καλλιτεχνικό χώρο. Μας συστήθηκε ως Βίβιαν, λίγο απρόσιτη, λίγο συμφεροντολόγα, λίγο πονηρή, λίγο απ όλα όσα χρειάζονταν για να γίνει... αντιπαθητική στο κοινό.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΖΕΝΗ ΜΕΛΑ

Τη γνωρίσαμε καλύτερα στο «Πενήντα πενήντα», παρόλο που μετράει 13 χρόνια στον καλλιτεχνικό χώρο. Μας συστήθηκε ως Βίβιαν, λίγο απρόσιτη, λίγο συμφεροντολόγα, λίγο πονηρή, λίγο απ όλα όσα χρειάζονταν για να γίνει... αντιπαθητική στο κοινό. Κατάφερε όμως ακριβώς το αντίθετο, κι έτσι η Φωτεινή Τσακίρη κέρδισε με το ταλέντο της μια ξεχωριστή θέση στην τηλεόραση. Στο θέατρο βέβαια την είχε ήδη, μιας και εκεί είχε κάνει τα πρώτα της βήματα, όταν έφυγε από τη Γερμανία όπου γεννήθηκε και αποφάσισε να σπουδάσει στην Ελλάδα. Τελείωσε το τμήμα Θεατρολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή, ενώ παρακολούθησε μαθήματα σε δραματική σχολή και άρχισε αμέσως, μόλις αποφοίτησε, τις εμφανίσεις της στο θέατρο. Παρ όλα αυτά, όπως συμβαίνει συνήθως, έπρεπε να εμφανιστεί στην τηλεόραση για να γίνει περισσότερο γνωστή στο κοινό.

Το «Πενήντα πενήντα» ήταν το... διαβατήριο για προτάσεις που ακολούθησαν;

«Είναι φυσιολογικό. Αν μια δουλειά πάει καλά, τη βλέπει ο κόσμος και εξαργυρώνεται και σε επόμενες προτάσεις».

Και αυτές, οι επόμενες προτάσεις, ήταν για παρόμοιους ρόλους;

«Ναι. Θα ήθελα οι Έλληνες να είναι λίγο πιο τολμηροί, να μας δουν και σε άλλους ρόλους που έχουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Όσον αφορά το δικό μου, φροντίζω πάντα να τονίζω πολύ τις διαφορές. Μου αρέσει να πειράζω λίγο τους ρόλους, να τους... τσιγκλάω, να τους βάζω χαριτωμενιές»!

Φέτος είσαι η Τζένη στη σειρά του ΑΝΤ1 «Λίτσα.com». Μίλησέ μας για αυτόν το ρόλο σου...

«Είναι ο ρόλος μιας φιλόδοξης γυναίκας, η οποία ζει και εργάζεται στο Περιστέρι και ονειρεύεται την Κηφισιά. Έχει αυτές τις βλέψεις, αυτό το πρόγραμμα στο μυαλό της. Είναι μια γυναίκα που πράττει και σκέφτεται, θα έλεγε κανείς, απόλυτα γυναικεία. Με ντρίμπλες, με πονηριά! Δεν θα αντιμετωπίσει ποτέ ευθέως μια κατάσταση. Θα την αντιμετωπίσει πλαγίως. Είναι καθαρά αυτό που λέμε γυναικείο μυαλό. Συμπεριφέρεται ανάλογα με ποιον έχει απέναντί της. Έχει μια πολυπλοκότητα, αν μη τι άλλο».

Μοιάζετε σε κάτι με την Τζένη;

«Έχουμε βασικές διαφορές. Ίσως ο τρόπος που ελίσσεται η συγκεκριμένη γυναίκα να είναι ένα είδος μαθήματος που πρέπει να πάρω, γιατί εγώ είμαι πιο... μπαμ».

Φιλόδοξη είσαι;

«Καλέ, υπάρχει ηθοποιός που να μην είναι; Υπάρχει άνθρωπος που να ασχολείται με αυτόν το χώρο και να μην είναι φιλόδοξος; Η μόνη διαφορά είναι ότι φιλοδοξία με φιλοδοξία διαφέρει. Η δική μου φιλοδοξία, μία από πολλές, είναι να... αντέξω. Τις υπόλοιπες δεν θα σας τις πω». (Γέλια.)

Στη σειρά η ηρωίδα έχει μια επιχείρηση. Έχεις σκεφτεί ποτέ να ασχοληθείς με κάτι τέτοιο στην πορεία της ζωής σου;

«Ναι, δεν σου κρύβω ότι υπάρχει σκέψη, αλλά είναι κάτι πολύ μακρινό. Δεν έχει σάρκα και οστά. Σκέφτομαι τον εαυτό μου ότι θα μπορούσε να έχει μια επιχείρηση, ένα εστιατόριο, δεν ξέρω, κάτι άλλο. Δεν είναι κάτι συγκεκριμένο σαν σκέψη, σαν δυνατότητα. Θα μπορούσα, νομίζω, να είμαι επιχειρηματίας».

Είσαι οργανωτική ως άνθρωπος;

«Είμαι οργανωτική, είμαι συνεπής, έχω στοιχεία που θα μπορούσαν να υπηρετήσουν ένα τέτοιο πλάνο».

Είσαι αρκετά χρόνια στο Mega και φέτος μετακόμισες με το «Λίτσα.com» στον ΑΝΤ1.

«Έτυχε. Εμείς οι ηθοποιοί είμαστε λίγο μισθοφόροι, δεν έχουμε σταθερή συνεργασία με κάποιο κανάλι. Η συνεργασία μας και οι συμφωνίες μας είναι με εταιρείες παραγωγής, οι οποίες, ανάλογα, έχουν τη μία ή την άλλη δουλειά σε ένα ή σε άλλο κανάλι».

Η σειρά παίζει την Τρίτη, έχοντας απέναντι τις «Επτά θανάσιμες πεθερές» στο Mega ή το «Αλ Τσαντίρι Νιουζ» στον Alpha. Ωστόσο, πάει καλά με τόσο μεγάλο ανταγωνισμό...

«Τα πράγματα μέχρι στιγμής έχουν δείξει καλά. Ελπίζω και θέλω να πιστεύω ότι θα πάει καλά. Είναι μια νεανική και δροσερή δουλειά, έχει κερδίσει καλά σχόλια. Μακάρι να πάει καλά για όλους. Είναι γερός ο ανταγωνισμός είναι αλήθεια. Και πέρυσι είχαμε ανταγωνισμό με το Μπαμπά μην τρέχεις. Είχε τα σκαμπανεβάσματά του, αλλά πήγε καλά. Το Πενήντα πενήντα, ας πούμε, άρχισε την ανοδική του πορεία τον πρώτο χρόνο μετά το έκτο επεισόδιο. Και μετά επεισόδιο με επεισόδιο κέρδιζε ακόμα περισσότερο. Στη δεύτερη σεζόν, που φοβόμασταν μήπως ο κόσμος έχει βαρεθεί, μήπως απέναντί μας πέσει κάτι άλλο που ο κόσμος θα το προτιμήσει γιατί ποτέ δεν ξέρεις, πήγε ακόμα καλύτερα. Είναι γερός ο ανταγωνισμός και αυτό είναι καλό για να γινόμαστε εμείς καλύτεροι».

Φέτος θα είσαι και στο θέατρο;

«Όχι, δεν θα κάνω θέατρο φέτος. Η συγκεκριμένη δουλειά μας αποσπά ώρες και θέλει αρκετή ενέργεια. Από την άλλη, δεν έτυχε κάτι τόσο δελεαστικό. Άλλοι συνάδελφοι τα καταφέρνουν υπέροχα. Εννοώ να συνδυάζουν και τα δύο. Και θα το έκανα κι εγώ ενδεχομένως, αν οι προτάσεις ήταν δελεαστικές. Είναι όμως εξοντωτικό. Αν είσαι δέκα ώρες στο γύρισμα και μετά στο θέατρο, δεν προλαβαίνεις ούτε το κρεβάτι σου να δεις! Για να το κάνεις λοιπόν σε συνδυασμό, πρέπει να αξίζει πολύ τον κόπο. Το είχα κάνει στο παρελθόν και αρρώστησα. Ήταν μια περίοδος με πολύ άγχος, πολύ πρεσάρισμα, πολλή κούραση. Αυτό θυμάμαι».