Προσέχουμε για να έχουμε

30.10.2008
Μια λέξη θα μπορούσε να αποδώσει με τον καλύτερο τρόπο τις οικονομικές εξελίξεις, τόσο σε διεθνές επίπεδο όσο και στην Ελλάδα, σύγχυση.

Μια λέξη θα μπορούσε να αποδώσει με τον καλύτερο τρόπο τις οικονομικές εξελίξεις, τόσο σε διεθνές επίπεδο όσο και στην Ελλάδα, σύγχυση. Μετά τα πρώτα δυσάρεστα κρούσματα της κρίσης η προσπάθεια των ιθυνόντων να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων θα προκαλέσει πολλές πιέσεις, τις οποίες δυστυχώς θα εκμεταλλευτούν «οι επιτήδειοι» για να κερδίσουν εύκολα, με αθέμιτους τρόπους. Με αφετηρία κάποια οικονομικά σκάνδαλα και την ανταλλαγή πυρών μεταξύ των πολιτικών θα τεθούν κανόνες για εξυγίανση, που ωστόσο θα αργήσει να επιτευχθεί. Η ανασφάλεια δεν είναι ο κατάλληλος συμβουλάτορας. Με ψυχραιμία και σύνεση θα ξεπεραστούν και αυτά τα προβλήματα, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν. Αποφύγετε βεβιασμένες κινήσεις και μην ενδίδετε σε επενδύσεις υψηλού ρίσκου. Οι θετικές σκέψεις και η αισιοδοξία είναι το καλύτερο αντίδοτο στα δύσκολα, μιας και τελικά η ζωή αποδεικνύει ότι μετά από μια πτώση επέρχεται η αναστήλωση. Επειδή η γνώση είναι η καλύτερη ασπίδα, αναζητήστε το ζώδιό ή/και τον ωροσκόπο σας, ώστε να πάρετε μια ιδέα για το πώς θα κλείσει αυτή η χρονιά, αν θα βρει τις τσέπες σας γεμάτες ή αν το ταμείο θα είναι μείον... από τη ΣΜΑΡΩ ΣΩΤΗΡΑΚΗ

ΚΡΙΟΣ: Νέες συνεργασίες

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ: Επιστρατεύστε την προσοχή σας και αποφύγετε τις παράτολμες κινήσεις. Αν σκέφτεστε μια επένδυση ή αγορά, ο Νοέμβριος είναι ο πλέον ακατάλληλος μήνας για μια τέτοια κίνηση. Αν θέλετε να κάνετε κάποιες διορθωτικές κινήσεις, μη βιαστείτε. Είναι προτιμότερο να τις αναβάλετε για μετά τις 22, που θα έχετε πιο ξεκάθαρη εικόνα για τα πράγματα. Το πρώτο δεκαήμερο είναι επικίνδυνο για όλες τις σημαντικές οικονομικές συναλλαγές.
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ: Οι εξελίξεις θα είναι σαφώς πιο ευχάριστες, καθώς θα υπάρξουν οι προϋποθέσεις να κάνετε τις διορθωτικές κινήσεις που χρειάζονται για να κομίσετε περισσότερα κέρδη. Αν προσέξετε από τις 10 μέχρι τις 16, που είναι οι χειρότερές σας μέρες, θα μπορέσετε να επιτύχετε σε κάποιες αξιόλογες προσπάθειες είτε επενδυτικού χαρακτήρα είτε καινούργιων συνεργασιών, οι οποίες θα είναι ο σπόρος για να δρέψετε μελλοντικά καρπούς.

ΤΑΥΡΟΣ: Τα καλά κόποις κτώνται

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ: Περίοδος αναθεώρησης των συνεργασιών, θα αποβεί αποδοτική στους τολμηρούς, που δεν θα φοβηθούν τις αναθεωρήσεις και τις αλλαγές. Μην προβείτε σε καμία σημαντική κίνηση μέχρι τις 12 του μήνα. Εκμεταλλευτείτε αυτό το διάστημα για να «τσεκάρετε» τους συμβουλάτορες και τους συνεργάτες σας. Ίσως «ανακαλύψετε» ότι πρέπει να διακόψετε κάποιες συνεργασίες σας και να υιοθετήσετε πιο προοδευτικές απόψεις.
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ: Είναι προτιμότερο να μην ποντάρετε μόνο στην καλή σας τύχη, γιατί το σύμπαν περνάει το μήνυμα «τα καλά κόποις κτώνται». Σημασία, όμως, έχει ότι θα υπάρξουν οι προϋποθέσεις για να κοπιάσετε είτε με μια καινούργια συνεργασία είτε με μια καίρια αλλαγή είτε με μια προαγωγή. Άρα τα κέρδη είναι αναμενόμενα. Αν είστε επενδυτές, επιβάλλεται να αποκτήσετε τη δική σας γνώμη για τις εξελίξεις και να πάρετε θέση, η οποία θα είναι αποκύημα γνώσης και όχι τυχαίων πληροφοριών.

ΔΙΔΥΜΟΙ: Χαράξτε στρατηγική

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ: Θα έχετε την τάση να υπερβάλλετε και να διαχειρίζεστε τον προϋπολογισμό σας με ένα «τζογαδόρικο» σκεπτικό. Αν δεν μετριάσετε τον ενθουσιασμό σας, το βέβαιο είναι ότι σύντομα θα μετράτε απώλειες. Πρέπει να είστε όσο πιο συγκρατημένοι μπορείτε. Αν θέλετε να κάνετε κάποιες αγορές, είναι προτιμότερο να τις αναβάλετε για το τελευταίο δεκαήμερο του μήνα.
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ: Μετά από πολλά μαθήματα που πήρατε μέσα στο 2008, ενίοτε με βίαιο για την ψυχολογία σας τρόπο, ο Δεκέμβριος σας βρίσκει πιο αποφασιστικούς και προσγειωμένους. Αν αναλύσετε τα γεγονότα που σας έχουν συμβεί αντικειμενικά και με σωφροσύνη, θα χαράξετε τη σωστή στρατηγική, η οποία συνδυασμένη με σκληρή δουλειά, θα σας βγάλει από τα αδιέξοδα. Αν θέλετε να προβείτε σε μια οικονομική δοσοληψία, αποφύγετε το διάστημα από τις 10 μέχρι τις 18 του μήνα.

ΚΑΡΚΙΝΟΣ: Διορθωτικές κινήσεις

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ: Η τύχη σας δουλεύει αυτόν το μήνα, οπότε θα βρεθούν τα κατάλληλα άτομα για να σας βοηθήσουν και να σας ενημερώσουν επί των οικονομικών θεμάτων. Θα νιώσετε αρκετά ασφαλείς ώστε να αποφασίσετε για την πορεία που θα ακολουθήσετε. Αν θέλετε να κάνετε κάποιες διορθωτικές κινήσεις ή ακόμη και να επενδύσετε τα χρήματά σας, πρέπει να σκεφτείτε μακροπρόθεσμα και να δράσετε από τις 13 μέχρι τις 22 του μήνα.
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ: Καλός μήνας για τα οικονομικά σας. Με διαύγεια πνεύματος και πιο δραστήριοι καθώς θα είστε, θα μπορέσετε να έρθετε σε επαφή με τα κατάλληλα να σας συμβουλέψουν άτομα και θα κάνετε κάποιες νέες διασυνδέσεις, οι οποίες θα σας βάλουν σε ένα διαφορετικό πνεύμα συναλλαγών. Να θυμάστε ότι τώρα προετοιμάζετε το έδαφος για ένα πολλά υποσχόμενο 2009, στο οποίο αναμένονται αξιόλογα κέρδη.

ΛΕΩΝ: Χρειάζεται μεθοδικότητα

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ: Δεν είναι ό,τι καλύτερο για εσάς αυτός ο μήνας, γι αυτό πρέπει να είστε προσεκτικοί και να μην κάνετε σημαντικές οικονομικές κινήσεις. Μέχρι τις 23 αποφύγετε οποιαδήποτε επενδυτική δραστηριότητα και, γενικότερα, μην κάνετε καμία δοσοληψία που θα μπορούσε να επηρεάσει τα οικονομικά σας. Από τις 24 αρχίζει μια καλύτερη περίοδος, ιδιαίτερα για όσους στηρίζεστε στην επιπλέον δουλειά σας, αναμένοντας σταθερά, μακροπρόθεσμα κέρδη.
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ: Μετά από ένα μεγάλο διάστημα που σας «περιόρισε», αυτόν το μήνα θα αισθάνεστε καλύτερα, με αποτέλεσμα να διακατέχεστε από μια τάση υπερβολής, από την αναγκαιότητα να καλύψετε το χρόνο που χάσατε. Με αυτή τη λογική οι κίνδυνοι απώλειας είναι πολλοί. Αν κινηθείτε με μεθοδικότητα, στοχεύοντας στη μακροπρόθεσμη απόδοση, θα δείτε τις τσέπες σας να γεμίζουν. Αν χρειάζονται κάποιες διορθωτικές κινήσεις, αξιοποιήστε την πρώτη εβδομάδα του μήνα.

ΠΑΡΘΕΝΟΣ: Κρατήστε τις ισορροπίες

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ: Μη συγχέετε την καλύτερη ψυχολογική κατάστασή σας με τα οικονομικά σας, γιατί τελικά θα χάσετε και τα χρήματα και τη διάθεσή σας. Πρέπει να είστε πολύ επιφυλακτικοί και να συνειδητοποιήσετε ότι βρίσκεστε σε μεταβατική φάση. Κάντε τον απολογισμό σας και, ξεχνώντας αυτά που ξέρατε μέχρι τώρα, πάρτε την απόφαση για μια καινούργια αρχή, στην οποία θα κάνετε πιο συνετή διαχείριση από το παρελθόν. Να είστε πολύ προσεκτικοί μέχρι τις 17.
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ: Με σύμμαχο τη διαίσθησή σας θα ανακτήσετε τις ισορροπίες. Ο μήνας αυτός ενδείκνυται μόνο για διορθωτικές κινήσεις, για τις οποίες καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε έναν ειδικό. Ωστόσο, θα υπάρξουν καλύτερες επαγγελματικές προοπτικές και πιθανές καινούργιες συνεργασίες, οι οποίες θα αποδώσουν κέρδη. Αν είστε αποφασισμένοι να αφοσιωθείτε στη δουλειά, οι ανταμοιβές σας θα είναι αξιόλογες και σταθερές.

ΖΥΓΟΣ: Βρείτε τη χρυσή τομή

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ: Αν δεν είστε προσεκτικοί, ιδιαίτερα το πρώτο δεκαπενθήμερο, θα έχετε σημαντικές απώλειες. Περιορίστε όσο γίνεται τις σπατάλες σας, καθώς θα προκύψουν έκτακτα έξοδα, και, αν δεν είστε κατάλληλα προετοιμασμένοι, θα σας βγάλουν εκτός προϋπολογισμού. Αν θέλετε να κάνετε κάποιες κινήσεις για να τακτοποιήσετε καλύτερα τις οφειλές σας στις τράπεζες, επιλέξτε την τελευταία εβδομάδα του μήνα.
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ: Τα γεγονότα που θα συμβούν το πρώτο δεκαπενθήμερο θα σας υποδείξουν τη χρυσή τομή, βάσει της οποίας πρέπει να κινείστε προκειμένου να συντηρείτε τις ισορροπίες στον οικονομικό τομέα. Μην ξεχνάτε ότι οι επιρροές που δέχεστε επιβάλλουν συντηρητική στάση από εσάς. Μέσα στο 2009, που ο Δίας θα βρίσκεται στον Υδροχόο και θα είστε πιο τυχεροί, θα υπάρξουν καλύτερες μέρες για τους πιο τολμηρούς.

ΣΚΟΡΠΙΟΣ: Έχετε την τύχη με το μέρος σας

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ: Είστε από τους τυχερούς αυτής της δύσκολης περιόδου στα οικονομικά θέματα. Θα ήταν προτιμότερο να υιοθετήσετε πιο μοντέρνες απόψεις για τους τρόπους που θα κινηθείτε. Αν νομίζετε ότι έχετε στερέψει από ιδέες, μη διστάσετε να απευθυνθείτε στους ειδικούς ή να τις πάρετε από άτομα που έχουν καλό ένστικτο σε ό,τι αφορά τον πλουτισμό.
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ: Η τύχη δεν σας εγκαταλείπει. Ωστόσο, επειδή ο κυβερνήτης του ζωδίου σας Άρης θα πραγματοποιεί δυσαρμονικές όψεις από τις 10 μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου, είναι προτιμότερο να προσέχετε για να έχετε και να μην κάνετε καμία σημαντική οικονομική δοσοληψία. Αν θέλετε να κάνετε μια αγορά ή επένδυση, φροντίστε να δράσετε μετά τις 19, που το καλό σας άστρο σας φωτίζει ανεπηρέαστο από δυσαρμονίες.

ΤΟΞΟΤΗΣ: Εμπιστευτείτε τη διαίσθησή σας

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ: Μετά από τους προβληματισμούς των τελευταίων μηνών και την προσπάθεια αναρρίχησης στην οποία βρίσκεστε αυτός ο μήνας σας βρίσκει πιο έμπειρους, σε ετοιμότητα να αντιλαμβάνεστε τους σκοπέλους που κρύβονται πίσω από τα πράγματα. Εμπιστευθείτε τη διαίσθησή σας και προχωρήστε σε διορθωτικές κινήσεις, προκειμένου να βγείτε από τα αδιέξοδα. Αξιοποιήστε την τελευταία εβδομάδα του μήνα για οποιοδήποτε διακανονισμό.
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ: Θα υπάρξουν οι προϋποθέσεις, όχι μόνο να διατηρήσετε τις ισορροπίες σας, αλλά και να βγάλετε περισσότερα κέρδη καρπούς των κόπων σας. Ωστόσο, δεν θα αποφύγετε το άγχος. Να θυμάστε ότι ο Δεκέμβριος δεν είναι καλός για φαντασμαγορικές αλλαγές, όσο και αντις επιθυμείτε. Είναι καλύτερα να προσχεδιάσετε τη στρατηγική σας, προκειμένου να δράσετε δυναμικά από τον Ιανουάριο, που ο Δίας θα δώσει τις λύσεις και θα γεμίσουν οι τσέπες σας.

ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ: Είστε από τους κερδισμένους

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ: Εκτός από την τύχη σας, που «δουλεύει» ακόμη και όταν κοιμάστε, τώρα θα γνωρίσετε και τα άτομα τα οποία θα «σας ανοίξουν τα μάτια» και θα σας βοηθήσουν να ακολουθήσετε μια διαφορετική στρατηγική, σαφώς πιο αποδοτική. Το πρώτο δεκαήμερο του μήνα είναι καλό για όσους θέλουν να ζητήσουν ένα δάνειο από τράπεζα ή να προβούν σε κάποια επιχειρηματική δραστηριότητα.
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ: Ανοίγουν οι ορίζοντές σας και έχετε απεριόριστες δυνατότητες, οι οποίες σας επιτρέπουν να κυνηγήσετε το κέρδος και να κάνετε σωστές τοποθετήσεις. Αν δαμάσετε την υπεραισιοδοξία σας και τη μετατρέψετε σε απλή αισιοδοξία, προκειμένου να μην κινδυνέψετε από τις «φούσκες» της αγοράς, ο απολογισμός αυτής της χρονιάς θα είναι πολύ καλός και με δεδομένο ότι είστε εργατικοί, θα έχετε δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ένα αποδοτικό 2009.

ΥΔΡΟΧΟΟΣ: Αποφύγετε τους πειρασμούς

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ: Η διάθεσή σας για «παιχνίδι» μπορεί να σας εξοστρακίσει εντελώς από την πραγματικότητα, ιδιαίτερα στο πρώτο δεκαπενθήμερο, και να πάρετε ρίσκα, εξαιτίας των οποίων μπορεί να έχετε απώλειες. Μην ενδώσετε στους πειρασμούς και, το κυριότερο, σε καμία υπόσχεση εύκολου κέρδους. Αξιοποιήστε την τελευταία εβομάδα του μήνα για να συμμαζέψετε τα χρέη σας, ώστε να μη σας προκαλούν άγχος και να μπορείτε, με ψυχραιμία, να κάνετε πιο σωστές κινήσεις.
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ: Αν θέλετε να διαφυλάξετε τα οικονομικά σας ή να περισώσετε αυτά που σας έχουν μείνει, φροντίστε να μην κάνετε καμία κίνηση από τις 10 μέχρι τις 19 του μήνα. Να θυμάστε ότι ο Δεκέμβριος σας επιφυλάσσει ευχάριστες εκπλήξεις σε ό,τι αφορά τις συνεργασίες σας. Αν είστε εστιασμένοι στις δουλειές σας, θα κομίσετε τα ανάλογα οφέλη και μάλιστα με σταθερότητα και σε βάθος χρόνου.

ΙΧΘΥΕΣ: Παρακολουθήστε τις εξελίξεις

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ: Αν νιώθετε «προδομένοι» από τους συνεργάτες σας ή έχετε την υποψία ότι κάτι δεν πάει καλά, μην ενδώσετε σε σπασμωδικές αντιδράσεις. Με ψυχραιμία και παρακολουθώντας συνεχώς τις εξελίξεις, επιλέξτε τις κερδοφόρες συνεργασίες και κάντε τις κινήσεις που θα σας βγάλουν από τα αδιέξοδα. Σε περίπτωση που είστε πιεσμένοι λόγω έλλειψης ρευστότητας, να θυμάστε ότι οι κόποι σας θα αποδώσουν καρπούς στο τέλος του μήνα.
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ: Η καλύτερη επιλογή είναι να κρατηθείτε μακριά από τις επενδύσεις, τους δανεισμούς, τα κληρονομικά και όλες τις οικονομικές υποθέσεις. Απολαύστε τις γιορτές και ξεχάστε τα πρακτικά σας θέματα, μιας και ο συνδυασμός της κούρασης με την τάση σας να υιοθετείτε ενθουσιώδεις τοποθετήσεις είναι λίαν επικίνδυνος για τις τσέπες σας. Αν πρέπει να διευθετήσετε οπωσδήποτε μια εκκρεμότητα, επιλέξτε την πρώτη και την τελευταία εβδομάδα του μήνα.