"Πώς ήμουνα και πώς έγινα"

03.11.2008
Θέλει πολύ προσπάθεια ώστε το πέρασμα του χρόνου να μην αφήσει τα σημάδια του. Γυμναστική, νυστέρι, διατροφή, αποχή από κάθε είδους κακή συνήθεια. Καλά όλα αυτά, αλλά μην ξεχνάμε και τον παράγοντα γονίδια.

Από τον Γιάννη Πολέμη

Θέλει πολύ προσπάθεια ώστε το πέρασμα του χρόνου να μην αφήσει τα σημάδια του. Γυμναστική, νυστέρι, διατροφή, αποχή από κάθε είδους κακή συνήθεια. Καλά όλα αυτά, αλλά μην ξεχνάμε και τον παράγοντα γονίδια. Δεκάδες σταρ του Χόλιγουντ έχουν διατηρηθεί αλώβητοι με την πάροδο των δεκαετιών, με τη Μαντόνα το πιο τρανταχτό παράδειγμα όλων, κάποιοι άλλοι όμως έχουν χάσει τη λάμψη τους. Διάσημοι γόητες με σώμα αγάλματος και δέρμα μωρού δεν αναγνωρίζουν ούτε οι ίδιοι πλέον τον εαυτό τους. Γιατί; Πολύ απλά γιατί, όπως κι εμείς, οι κοινοί θνητοί, εφησύχασαν. Ο χρόνος όμως είναι αμείλικτος και σε πιάνει στον ύπνο!

The fat «Αmerican Gigolο»
Η Λορίν Χάτον πλήρωνε πολλά για να απολαύσει το καλογυμνασμένο κορμί του στην τεράστια κινηματογραφική επιτυχία «Αmerican Gigοlo» του 1980 και μια δεκαετία αργότερα ο ίδιος πλήρωνε την πανέμορφη Τζούλια Ρόμπερτς στο «Ρretty Woman», αν και στο τέλος την ερωτεύτηκε. Δύσκολα όμως τώρα ο 59χρονος Ρίτσαρντ Γκιρ μπαίνει στα στενά ριγέ Gucci κοστούμια των 90s, αν κρίνει κανείς από πρόσφατες φωτογραφίες του. Δεν του έφταναν οι βουδιστικές εμμονές, ένας χωρισμός με το τοπ μόντελ Σίντι Κρόφορντ και οι συνεχείς φήμες για ομοφυλοφιλία, ο πάλαι ποτέ γόης του Χόλιγουντ πρέπει να περάσει άπειρες ώρες στα γυμναστήρια και σίγουρα να κόψει λιπαρά και αλκοόλ, αν θέλει να επανέλθει στη γραμμή του. Αν κρίνουμε, πάντως, από τις εν λόγω φωτογραφίες, δεν φαίνεται πλέον να δίνει και μεγάλη σημασία στην τωρινή εικόνα του. Λογικό, αν σκεφτούμε την πλούσια ερωτική ζωή του παρελθόντος, αλλά και ότι είναι ευτυχισμένος με τη δεύτερη γυναίκα του, με την οποία είναι παντρεμένος εδώ και αρκετά χρόνια.

Πράκτωρ 000...
Όταν ο 81 χρονών Ρότζερ Μουρ αναλάμβανε στις αρχές των 70s τη σκυτάλη από τον Σον Κόνερι για το ρόλο του θρυλικού πράκτορα 007, όλοι μιλούσαν για το εκρηκτικό του ταμπεραμέντο, το σαγηνευτικό βλέμμα και το σφιχτό του σώμα, που αναδείκνυε τα Brooks Brothers σταυροκουμπωτά κοστούμια με τα φαρδιά πέτα. Ο αληθινός Τζέιμς Μποντ δεν θα άφηνε ποτέ έτσι τον εαυτό του, σεβόμενος την ιστορία του και φυσικά τις κατακτήσεις του στο ασθενές φύλο. Τα χρόνια πέρασαν, όπως και οι ηθοποιοί που υποδύθηκαν το Βρετανό πράκτορα. Σώμα στα όρια της πλήρους χαλάρωσης, φαλάκρα και ρυτίδες. Πολλές όμως... Άλλο ένα παράδειγμα ηθοποιού που το πέρασμα των δεκαετιών του άφησε εντονότατα σημάδια πολύ δύσκολο πλέον να σβηστούν.

Ο παχουλός κύριος Σβαρτσενέγκερ
Οφείλει την καριέρα του στους άψογα γυμνασμένους του μυς. Το εισιτήριο του body building που χρησιμοποίησε για να φύγει από την αφάνεια του απομονωμένου χωριού του στην Αυστρία και να κατακτήσει την 7η Λεωφόρο του Χόλιγουντ δεν υπάρχει πια. Μετά από δύο διεθνείς τίτλους σε διαγωνισμούς (Mr Universe και Mr Olympia) και δεκάδες πρωταγωνιστικούς ρόλους σε ταινίες περιπέτειας, με γνωστότερη τον «Εξολοθρευτή», ο 61 ετών Άρνολντ αποφάσισε να τα παρατήσει και να ασχοληθεί με την πολιτική. Μόνο που αφήνοντας την υποκριτική, παράτησε και το σώμα του. Φαίνεται πως οι υποχρεώσεις του από το 2003 ως κυβερνήτη της Καλιφόρνια δεν του άφησαν και πολύ χρόνο για γυμναστική. Τα αποτελέσματα για τον Άρνολντ είναι αυτά που βλέπετε... Με τη διαφορά ότι ένα τόσο καλά γυμνασμένο σώμα μπορεί να επανέλθει με διατροφή και γυμναστική. Αντίθετα, ο αιώνιος αντίπαλός του Σιλβέστερ Σταλόνε κρατιέται ακόμη.

Σκέτη απογοήτευση
Αν ο Ρότζερ Μουρ, λόγω ηλικίας, δικαιολογείται, ο διάδοχός του στο μοναδικό ρόλο του Τζέιμς Μποντ, Πιρς Μπρόσναν, δεν έχει κανένα ελαφρυντικό. Δεν νοείται ο ηθοποιός-φαντασίωση δεκάδων ηθοποιών των 90s και 00s να παρουσιάζει αυτή την εικόνα. Πόσο μάλλον όταν μέχρι και πριν από πέντε χρόνια υποδυόταν το μυθικό πράκτορα. Το μόνο που παραμένει ίδιο στον πάλαι ποτέ γοητευτικό Πιρς είναι ίσως οι τρίχες στο στέρνο του. Σίγουρα τα κοστούμια που σχεδίασε γι αυτόν ο αείμνηστος Τζιάνι Βερσάτσε βρίσκονται πεταμένα σε κάποια αποθήκη. Γεγονός είναι πάντως ότι με τη σύζυγο που έχει ο 55άχρονος, η οποία είναι υπέρβαρη, δεν είναι δύσκολο να... κατρακυλήσει και ο ίδιος. Ελπίζουμε ο νέος Τζέιμς Μποντ Ντάνιελ Κρεγκ να μην έχει την ίδια τύχη...

Spaghetti western
Τη δεκαετία του 60 τα κορίτσια με πολύχρωμα μίνι συνωστίζονταν στα γκισέ των θερινών σινεμά για να κόψουν εισιτήριο για τη νέα του ταινία. Τις επόμενες δύο δεκαετίες είχε περάσει στις πιο ώριμες ηλικίες του ωραίου φύλου, όχι μόνο για την αρρενωπότητά του, αλλά και για το συναίσθημα που έβγαζε στη μεγάλη οθόνη. Ο Κλιντ Ίστγουντ μεγάλωσε και βάρυνε... Και μαζί με αυτόν ξεθώριαζε και ολόκληρος μύθος για τους σκληρούς γόητες του Χόλιγουντ, όπως ο «βρόμικος Χάρι». Πρέπει να πούμε ότι στις «Γέφυρες του Μάντισον» ήταν ένας κούκλος! ριμος μεν, αλλά υπέροχος. Ωστόσο, τώρα πια δεν μιλάμε φυσικά για κακές συνήθειες ή έλλειψη άσκησης, αλλά καθαρά για θέμα ηλικίας. Μην ξεχνάμε πως ο βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός έχει κλείσει πλέον τα 78 και είναι προφανές πως πολύ λίγα πράγματα μπορεί να κάνει πλέον για να βελτιώσει την εμφάνισή του.

Με προσπάθεια επανέρχεσαι!
Ο 63χρονος θρύλος της ροκ Ροντ Στιούαρτ είναι από τα μοναδικά παραδείγματα της παγκόσμιας showbiz που ξαναβρήκαν τη φόρμα τους. Οι συγκεκριμένες φωτογραφίες δεν είναι οι πλέον αντιπροσωπευτικές για το διάσημο τραγουδιστή, καθώς σε πρόσφατη περιοδεία του έδειξε πως με τη βοήθεια του νυστεριού; έχασε τα περιττά κιλά, ενώ εξαφανίστηκαν και οι πολλές ρυτίδες από το πρόσωπό του. Ίσως βοήθησε και η διάσημη σύζυγός του Πένι Λάνκαστερ, που διατηρείται σε άψογη φόρμα.

Οι Ελληνες ζεν πρεμιέ που πάχυναν
Χαρακτηριστικό παράδειγμα Έλληνα ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ, που από τη δεκαετία του 70 βάραινε συνεχώς. Πολλά κιλά έβαλε και ο Κώστας Καζάκος, όπως όλοι είδαμε από τη συμμετοχή του στις τηλεοπτικές σειρές του Mega «Βέρα στο δεξί» και «Ζωή ξανά», ενώ και ο Ανδρέας Μπάρκουλης έχασε τη γραμμή του. Μόνο δύο ηθοποιοί του ελληνικού κινηματογράφου έμειναν ίδιοι ως το τέλος, ο Αλέκος Αλεξανδράκης και ο Νίκος Κούρκουλος.