Ο βελονισμός... φέρνει και τον πελαργό!

24.10.2008
Οι θεραπευτικές βελόνες από την Κίνα κατακτούν όλο και περισσότερο τις γυναίκες, καθώς τις βοηθάνε να ξεπερνούν πολλά γυναικολογικά προβλήματα, όπως κλιμακτήριο, εμμηνόπαυση, διαταραχές κύκλου, δυσμηνόρροια.

Από την ΕΛΣΑ ΣΥΜΕΩΝΙΔΟΥ

Πρόσφατη έρευνα μάλιστα έδειξε ότι ο βελονισμός μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά στην απόκτηση παιδιού και ειδικότερα στην εξωσωματική γονιμοποίηση. Κάτι που ακούγεται ιδιαίτερα ενθαρρυντικό, αφού, εκτός από την πολύχρονη ταλαιπωρία, η εξωσωματική γονιμοποίηση απαιτεί και μεγάλο οικονομικό κόστος. Για το τι μπορεί να προσφέρει ο βελονισμός στα γυναικολογικά προβλήματα και στο θέμα της γονιμότητας, μας μίλησε η γιατρός με ειδικότητα στο βελονισμό Αναστασία Καραμούζη.

Μπορεί ο βελονισμός να βοηθήσει στην απόκτηση παιδιού;

«Εδώ και πολλά χρόνια έχουμε πολλές περιπτώσεις και στη χώρα μας, όπου ο βελονισμός έχει συμβάλει στην ενίσχυση της γονιμότητας, τόσο στις γυναίκες όσο και στους άντρες. Είναι αποδεδειγμένα ευεργετικός και εδώ και αρκετά χρόνια χρησιμοποιείται σε αρκετά κέντρα εξωσωματικής γονιμοποίησης του εξωτερικού. Εκτός όμως από τις περιπτώσεις όπου υπάρχει σοβαρή ανατομική ανωμαλία στην περιοχή των γεννητικών οργάνων. Στην Ελλάδα, ειδικά τα τελευταία χρόνια, συνάδελφοι που έχουν σπουδάσει ή εργαστεί στο εξωτερικό ή συνεργάζονται με κέντρα του εξωτερικού συστήνουν στις ασθενείς τους να κάνουν παράλληλα με τη θεραπεία τους και βελονισμό, για καλύτερα αποτελέσματα».

Σε τι βαθμό μπορεί να βοηθήσει;

«Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας Βρετανών επιστημόνων, μία στις τρεις γυναίκες που υποβάλλονται σε θεραπεία τεχνητής γονιμοποίησης και κάνουν και βελονισμό καταφέρνει τελικά να συλλάβει».

Μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση και άλλων γυναικολογικών προβλημάτων;

«Στατιστικά οι γυναίκες που κάνουν βελονισμό ξεπερνούν κάθε είδους γυναικολογικό πρόβλημα σε μικρότερο χρόνο και με λιγότερη ταλαιπωρία.

Κατά το βελονισμό το γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα ρυθμίζεται κυρίως από τρία όργανα τα νεφρά, τη σπλήνα και το συκώτι. Όταν κάποια αιτία προκαλεί δυσλειτουργία είτε στα όργανα είτε στους μεσημβρινούς, τότε μπορεί να εμφανιστεί πάθηση. Ο βελονιστής δεν απομονώνει τα γυναικολογικά συμπτώματα που παρουσιάζει η ασθενής, αλλά τα εντάσσει σε μια γενικότερη θεώρηση του σώματος, λαμβάνοντας υπόψη ότι υπάρχουν και άλλα προβλήματα, και εξισορροπεί τη ροή της ενέργειας του γεννητικού συστήματος καθώς και την καλή επικοινωνία του συστήματος αυτού με τα υπόλοιπα, όπως το ενδοκρινικό και το νευρικό».

Σε ποια άλλα γυναικολογικά προβλήματα μπορεί να βοηθήσει;

«Ο βελονισμός έχει επίσης εξαιρετικά αποτελέσματα στη δυσμηνόρροια, σε διαταραχές του κύκλου, στην προκλιμακτήριο και κλιμακτήριο, στην εμμηνόπαυση, στη διέγερση της ερωτικής επιθυμίας και σε πολλά άλλα. Για παράδειγμα, αν μια γυναίκα κάνει βελονισμό κατά την κλιμακτήριο, αυτό τη βοηθάει, ώστε η μετάβαση στην εμμηνόπαυση να είναι πολύ ομαλή και τα συμπτώματα να μην είναι τόσο έντονα, μέχρι και ανεπαίσθητα».

Ποιος μπορεί να είναι ο χρόνος θεραπείας;

«Η αιτία της κατάστασης ποικίλλει από ασθενή σε ασθενή και ο θεραπευτής μπορεί και ενδέχεται να επιλέξει διαφορετικά σημεία από συνεδρία σε συνεδρία, ανάλογα με την περίπτωση. Η κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή και χρειάζεται τον ανάλογο χρόνο θεραπείας».

Πόσο ασφαλής είναι η μέθοδος του βελονισμού;

«Ήταν και είναι πάντα ασφαλής, εφόσον εφαρμόζεται από γιατρούς με τις νόμιμες προϋποθέσεις άσκησης του ιατρικού επαγγέλματος, όπως αυτές ορίζονται από το νόμο με αποφάσεις του υπουργείου Υγείας στις 21/2/1980 και τις 25/6/1996, όπου τονίζεται ότι: Η εφαρμογή του βελονισμού θα γίνεται αποκλειστικά και μόνο από γιατρούς, ειδικά εκπαιδευμένους στο βελονισμό, και όχι από μη γιατρούς, οποιοδήποτε άλλο επάγγελμα υγείας και αν κάνουν».

Μπορεί να έχει παρενέργειες;

«Δεν παρουσιάζει παρενέργειες. Έχει μεγάλη θεραπευτική ισχύ σε πολύ οξείες, αλλά και χρόνιες καταστάσεις. Γι αυτό και μπορεί να εφαρμοστεί σε όλους, από μικρά παιδιά μέχρι και άτομα πολύ μεγάλης ηλικίας. Ακόμη και σε εγκύους και ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που δεν μπορεί να ληφθεί φαρμακευτική αγωγή».

Βοηθάει και στην πρόληψη.

«Ο βελονισμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από υγιείς ανθρώπους. Σε πολλές χώρες, όπως οι Κίνα, Ιαπωνία, Αμερική, Γαλλία, έχει καθιερωθεί στη συνείδηση του κόσμου η αξία του βελονισμού ως προληπτικής μεθόδου. Τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα όλο και περισσότεροι άνθρωποι τον εφαρμόζουν τακτικά, για να απαλλαχθούν από το άγχος, να αποκτήσουν ευεξία, ποιοτική μακροζωία, αλλά και να θωρακίσουν τον οργανισμό τους απέναντι στην απειλή διάφορων ασθενειών».

Πόσο κοστίζει;

«Η κάθε επίσκεψη στον ειδικό κοστίζει περίπου 60 ευρώ και ο αριθμός των επισκέψεων ποικίλλει ανάλογα με την πάθηση και την έκταση του προβλήματος που αντιμετωπίζει ο κάθε ασθενής. Μάλιστα, κάποιες ασφαλιστικές εταιρείες, αλλά και ταμεία καλύπτουν πλήρως αυτή τη δαπάνη ή μέρος αυτής, εφόσον η θεραπεία πραγματοποιείται από γιατρό».

Πανάρχαιη μέθοδος

Πατρίδα του βελονισμού είναι η Κίνα, όπου και εφαρμόζεται εδώ και 4.000 χρόνια. Αρχικά, με αυτόν θεράπευαν τον πόνο, αργότερα και ασθένειες. Σήμερα έχει εξελιχθεί ακόμη περισσότερο, προσφέροντας ανακούφιση και θεραπεία από πολλές ασθένειες. Στην Ευρώπη άρχισε να γίνεται γνωστός μετά το Β Παγκόσμιο πόλεμο από γιατρούς που είχαν εκπαιδευτεί στην Κίνα. Η δυσπιστία της ορθόδοξης κλασικής ιατρικής επιστήμης στην αρχή ήταν δικαιολογημένη. Επρόκειτο για κάτι άγνωστο, για το οποίο κανείς δεν είχε διδαχθεί τίποτα. Σιγά σιγά αυτή η δυσπιστία άρχισε να υποχωρεί μπροστά στις αξιοσημείωτες σημαντικές επιτυχίες της μεθόδου αυτής. Και μάλιστα, επιτυχίες που σημειώθηκαν σε μεγάλα νοσοκομεία της Ευρώπης και της Αμερικής, όπου σήμερα λειτουργούν ειδικά τμήματα για θεραπεία μόνο με βελονισμό.