Κ. Ζαρίφη: "Μας περίμεναν στη γωνία"

24.10.2008
«Πρωινός καφές» Ούτε έτυχε ούτε πέτυχε. Τουλάχιστον για την ώρα. Το πολυσυζητημένο φρέσκο δίδυμο του ΑΝΤ1 ήρθε, αλλά δεν κατάφερε να κάνει το θαύμα και να δώσει το φιλί της ζωής στο πιο θρυλικό πρωινάδικο της ιδιωτικής τηλεόρασης, το οποίο τα τελευταία χρόνια δίνει καθημερινά «μάχη επιβίωσης» στα τηλεοπτικά χαρακώματα.

Από τη ΝΑΝΣΥ ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ

«Πρωινός καφές» Ούτε έτυχε ούτε πέτυχε. Τουλάχιστον για την ώρα. Το πολυσυζητημένο φρέσκο δίδυμο του ΑΝΤ1 ήρθε, αλλά δεν κατάφερε να κάνει το θαύμα και να δώσει το φιλί της ζωής στο πιο θρυλικό πρωινάδικο της ιδιωτικής τηλεόρασης, το οποίο τα τελευταία χρόνια δίνει καθημερινά «μάχη επιβίωσης» στα τηλεοπτικά χαρακώματα. Η Κατερίνα Ζαρίφη και ο Νίκος Μουτσινάς, όχι μόνο δεν κατάφεραν να «κλέψουν» υψηλά νούμερα τηλεθέασης, αλλά ούτε καν την παράσταση, όπως περίμεναν πολλοί. Παρ όλα αυτά, δεν το βάζουν κάτω, πεισμώνουν και συνεχίζουν να προσπαθούν. Γιατί το ότι προσπαθούν δεν μπορεί κανείς να μην τους το αναγνωρίσει, όπως επίσης δεν μπορούμε και να μην παραδεχτούμε πως είναι ακόμα νωρίς για οριστικά συμπεράσματα, αποτιμήσεις και απολογισμούς.

Για όλα αυτά, λοιπόν, αλλά και για άλλα πολλά, η Κατερίνα Ζαρίφη μας δίνει αυτή την εβδομάδα μια συνέντευξη από καρδιάς.

Τα λέμε περίπου δύο μήνες μετά την πολυσυζητημένη πρεμιέρα σας. Αλήθεια, ποια γεύση σου έχει αφήσει ο «Πρωινός καφές»;

«Θα σου μιλήσω ειλικρινά. Η γεύση που έχω από τον Καφέ είναι γλυκιά και αγωνιστική. Αυτά τα πάνω κάτω και πλαγίως στους πίνακες τηλεθέασης τα περιμέναμε. Είναι ακόμα πάρα πολύ νωρίς για να πούμε ότι πάμε καλά ή ότι δεν πάμε καλά. Η εκπομπή θέλει χρόνο, εμείς θέλουμε χρόνο, τα πάντα θέλουν χρόνο για να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους. Και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι μέρα με την ημέρα γινόμαστε καλύτεροι».

Διακρίνω μια αισιοδοξία «Φυσικά και είμαι αισιόδοξη».
Δηλαδή, μια πικρή γεύση μετά τις χαμηλές πτήσεις σας στους πίνακες τηλεθέασης δεν υπάρχει;

«Δεν έχω καμία πίκρα και νομίζω πως και ο Νίκος το ίδιο. Στην τηλεόραση δουλεύω μπροστά και πίσω από τις κάμερες έντεκα χρόνια, οπότε τα έχω ζήσει όλα αυτά και από την καλή και από την ανάποδη. Δεν κρίνεις μια εκπομπή μέσα στον πρώτο ενάμιση μήνα. Δεν έχεις δικαίωμα να το κάνεις αυτό. Περίμενε πρώτα να δεις και μετά πες ό,τι θες. Πάρα πολλά προγράμματα και επιτυχημένων ακόμα ανθρώπων του χώρου στην αρχή δεν τα πήγαιναν καθόλου καλά και μετά σάρωσαν. Η σεζόν είναι μεγάλη και πρέπει να έχουμε όλοι υπομονή».

Τελικά, όλος αυτός ο θόρυβος που δημιουργήθηκε προκαταβολικά γύρω και από το δικό σου όνομα και από το όνομα του Νίκου μήπως σας έκανε κακό;

«Δεν ξέρω αν μας έκανε καλό ή κακό. Ακόμα δεν το έχω αποφασίσει. Αυτό που ξέρω, όμως, σίγουρα είναι πως μας έφερε σε μια κατάσταση που και οι δυο μας έπρεπε να προσπαθήσουμε επί δύο. Ξαφνικά οι πάντες έγιναν καχύποπτοι μαζί μας. Μας είπαν αναίσθητους, μας είπαν αχάριστους. Εγώ ξέρεις τι πιστεύω πως είναι αναισθησία; Αν μετά από όλα αυτά που ειπώθηκαν βγαίναμε στον αέρα σαν να μην έχει τρέξει τίποτα. Σαφώς και στεναχωρηθήκαμε, σαφώς και αισθανθήκαμε αμηχανία, σαφώς και αισθανθήκαμε περίεργα με όλο αυτό που συνέβαινε γύρω μας. Άνθρωποι είμαστε».

Όλο αυτόν τον καιρό διάφοροι άνθρωποι σχετικοί και άσχετοι έλεγαν διάφορα πράγματα για σας. Ανάμεσα σε αυτά ακούστηκε και το φοβερό πως δεν κάνεις για την τηλεόραση, γιατί είσαι ένα κορίτσι υπέρβαρο. Πληγώθηκες;

«Δεν με πλήγωσε αυτό, με θύμωσε. Είναι δυνατόν να υπάρχει τέτοιος ρατσισμός; Όσοι δουλεύουν στην τηλεόραση πρέπει να ανήκουν σε ένα συγκεκριμένο μοντέλο σώματος; Τύπου 2 μέτρα και 50 κιλά; Δηλαδή, όλοι οι άνθρωποι που είναι παχουλοί θα έπρεπε να κάθονται κλεισμένοι στο σπίτι τους, άνεργοι, μόνοι, γιατί χαλάνε την αισθητική κάποιων άλλων; Είναι δυνατόν να περνάμε τέτοια μηνύματα προς τα έξω;».

Πιστεύεις πως σας περίμεναν όλοι στη γωνία;

«Ναι, το πιστεύω και έπεσαν να μας φάνε. Μόνο που δεν καταλαβαίνω το γιατί. Νέοι άνθρωποι είμαστε, που κάνουμε την προσπάθειά μας. Την περασμένη Παρασκευή, όμως, που τα πήγαμε πολύ καλά και την προπερασμένη που κάποιες μέρες ήρθε ο Καφές δεύτερος κανείς δεν βγήκε να το πει και να το επισημάνει».

Όλο αυτό το κλίμα και οι δυσκολίες έχουν συνέπειες στη σχέση σας με τον Νίκο; Έχετε επηρεαστεί; Υπάρχει γκρίνια;

«Όχι, και σ' το λέω αυτό με εντιμότητα. Όχι μόνο όλο αυτό το κλίμα δεν μας έχει επηρεάσει αρνητικά, αλλά μας έχει δέσει ακόμα περισσότερο. Είναι νωρίς για διαχωρισμούς και αποδόσεις ευθυνών, αν αυτό εννοείς».

Θα κάνω λίγο το δικηγόρο του διαβόλου. Και αν όντως στο τέλος αποτύχετε, τότε τι γίνεται;

«Ε, αν αποτύχουμε, αποτύχαμε. Τότε σταυρώστε μας, τι να πω; Μη μεγαλοποιούμε τα πράγματα. Μια εκπομπή πρωινή κάνουμε που δεν θα έχει πάει καλά. Τόσο φοβερό είναι;».

Τελικά, μήπως δεν στηρίζουμε τους νέους ανθρώπους στην τηλεόραση; Μήπως δεν τους θέλουμε;

«Από την ταπεινή εμπειρία που απέκτησα (Γέλια.) πιστεύω πως ναι μεν δίνεται από τη μια μεριά σε ένα νέο άνθρωπο η ευκαιρία, από την άλλη όμως δεν του δίνεται ο χρόνος για να παλέψει γι αυτή την ευκαιρία ».

Όλο αυτόν τον καιρό ποια είναι η στάση που έχει κρατήσει απέναντί σας το κανάλι;

«Μέχρι στιγμής έχουμε την απόλυτη στήριξη του καναλιού. Μας συμβουλεύουν οι άνθρωποι, μας βοηθάνε, βρίσκονται κοντά μας, είναι ψύχραιμοι».

Πριν από λίγες ημέρες ακούστηκε ότι αν η εκπομπή δεν στρώσει, ίσως εκεί γύρω στα Χριστούγεννα γίνει κάποια επιχείρηση στήριξης και ενίσχυσης της ομάδας με ένα τρίτο κεντρικό πρόσωπο. Αυτό αληθεύει;

«Ειλικρινά, δεν μας έχουν πει τίποτα απολύτως».

Θα το δεχόσασταν; Θα σας ενοχλούσε;

«Οτιδήποτε μπορεί να ενισχύσει τον Καφέ είναι ευπρόσδεκτο. Ανάλογα βέβαια με το πώς θα διαμορφωνόταν αυτή η συνεργασία, τι θα ερχόταν να κάνει αυτό το τρίτο πρόσωπο. Όλοι χωράμε, παιδιά!».

Για τη Λίτσα Πατέρα υποστηρίζουν πως σε αυτό το φρεσκάρισμα είναι η αταίριαστη νότα. Το πιστεύεις αυτό;

«Δεν είναι έτσι Η Λίτσα Πατέρα είναι μια γυναίκα καταξιωμένη στο χώρο της, που ξέρει και έχει ζήσει τόσο καλά τον Καφέ όλα αυτά τα χρόνια όσο κανείς μας. Μην ξεχνάς πως τα ζώδια είναι κάτι που ενδιαφέρει τους πάντες, μικρούς και μεγάλους, και δεν μπορεί αυτή η ενότητα να λείπει από μια πρωινή εκπομπή».

Μετά απ όλη αυτή την επίθεση υπήρξαν στιγμές που μετάνιωσες επειδή είπες το «ναι»;

«Ούτε μια στιγμή! Όσο προχωράει μάλιστα ο καιρός, τόσο πιο πολύ πωρώνομαι. Πωρώνομαι στο να τα καταφέρνουμε να βγάζουμε ωραίες εκπομπές. Και σ' εμένα και στον Νίκο έγινε φέτος ένα μεγάλο δώρο και έχουμε αποφασίσει αυτό το δώρο να το ζήσουμε, και όπου πάει».

Πάντως, η θεματολογία του «Καφέ» έχει ελλείψεις και χρειάζεται ενίσχυση

«Έχεις απόλυτο δίκιο και αυτή τη στιγμή αυτό δουλεύουμε».

Όλο αυτό το διάστημα που είστε στον αέρα υπήρξαν κάποιες συνεντεύξεις και του Γρηγόρη και της Ελένης μέσα από τις οποίες σαφέστατα υπήρχαν αιχμές προς το πρόσωπό σας.

Η ιστορία, λοιπόν, αποδεικνύει πως σε αυτή τη δουλειά υπάρχουν μόνο συνεργασίες και όχι φιλίες.

«Όχι, αυτό δεν το πιστεύω. Σε αυτή τη δουλειά μπορούν να υπάρξουν και φιλίες. Απλώς, όπως σε όλες τις φιλίες, έτσι κι εδώ μπορεί κάποια στιγμή να εμφανιστούν κάποια συννεφάκια και στη συνέχεια να φύγουν και πάλι. Ανθρώπους που τους έχεις αγαπήσει και τους έχεις εκτιμήσει δεν μπορείς να τους διαγράψεις από την καρδιά σου. Τουλάχιστον εγώ δεν μπορώ να το κάνω».

Πιστεύεις ότι η φιλία σου με την Ελένη δεν έλαβε κάπου εδώ οριστικό τέλος;

«Όχι βέβαια. Εντάξει, είναι τεταμένο λίγο το κλίμα, αλλά μόλις τα πράγματα πάρουν το δρόμο τους και όλοι ηρεμήσουμε, θα φύγουν αυτά τα συννεφάκια και θα βγει πάλι λιακάδα».

Μια επιτυχημένη, λαμπερή καριέρα στην τηλεόραση είναι το όνειρό σου;

«Κοίταξε, και εγώ και ο Νίκος είπαμε να το τολμήσουμε και μπορεί να τα καταφέρουμε. Αν ναι, έχει καλώς. Αν όχι, προσωπικά εγώ δεν θα επιμείνω. Με το ζόρι παρουσιαστής δεν γίνεσαι. Δεν θέλω να καταντήσω η γραφική που απεγνωσμένα θα προσπαθεί να έχει μια δική της εκπομπή. Ούτε επίσης θα τα παίξω όλα για όλα ή θα κάνω τα πάντα για να πετύχω αυτό το πράγμα. Αν μου αξίζει και αν του αξίζω, θα έρθει».