Ο Σταμάτης Κραουνάκης, η Άλκηστις Πρωτοψάλτη, η «χοντρή νευρικιά» και ο μέγας σάλος

16.11.2023
Ο Σταμάτης Κραουνάκης, η Άλκηστις Πρωτοψάλτη, η «χοντρή νευρικιά» και ο μέγας σάλος
Photos: NDP Photo Agency
Θέμα της ημέρας σήμερα το αγαπημένο τραγούδι Άδωνις του Σταμάτη Κραουνάκη καθώς η Άλκηστις Πρωτοψάλτη αφαίρεσε από αυτό τον στίχο «Χοντρή», πιθανότατα για να καταδικάσει το body shaming.

Η Άλκηστις Πρωτοψάλτη και ο Γιώργος Νταλάρας έκαναν πρεμιέρα στο Παλλάς με τις παραστάσεις τους που είναι σχεδόν όλες sold out και έναν μικρός χαμός ξέσπασε καθώς η αγαπημένη ερμηνεύτρια επέλεξε να «πειράξει» το εμβληματικό τραγούδι που υπογράφει μουσικά και στιχουργικά ο Σταμάτης Κραουνάκης, προφανώς υπακούοντας στους κανόνες του ολοένα και ευρύτερα πανταχού παρόντος politically correct.

{https://www.instagram.com/p/Czss612g55c/?img_index=1}

«Πάμε στον Άδωνι για καφέ/που πηγαίνουν τεκνά και φρικιά/και αράζουνε και αθλητές/και που πηγαίνει και μία χοντρή νευρικιά/Κυριακή να της φύγει το στρες», έγραφε το 1985 αναφερόμενος στο εμβληματικό ζαχαροπλαστείο της Νέας Σμύρνης που ενέπνευσε το συγκεκριμένο τραγούδι ενώ, όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο δημιουργός σήμερα, 38 χρόνια μετά, η «χοντρή νευρικιά» που πήγαινε εκεί για να της φύγει το στρες, είναι «υπαρκτό και πασίγνωστο δημόσιο πρόσωπο, άντρας».

Σπάνια φωτογραφία από το 1976: Όταν ο Σταμάτης Κραουνάκης πόζαρε πλάι στον Μάνο Χατζιδάκι

Γιατί, ναι, αμέσως μετά την πειραγμένη ερμηνεία, οι κάμερες συνάντησαν τον δημιουργό μετά την εκδήλωση όπου παρουσίαζε τη νέα του δουλειά με τίτλο «Τίγρης» και, όπως ήταν φυσικό, το θέμα «Άδωνις» προέκυψε έντονο. Και ο Κραουνάκης απάντησε, όπως πάντα, «χωρίς φόβο και πάθος».

«Θα απαντήσω για να μη λυσσάξετε. Ο κάθε ερμηνευτής, στη ζωντανή απόδοση των τραγουδιών έχει το δικαίωμα να πειράξει οτιδήποτε», είπε ο δημιουργός εξηγώντας βέβαια πως «Εγώ όταν λέω το τραγούδι τη “χοντρή” τη δείχνω και όλες οι χοντρούλες από κάτω ενθουσιάζονται. Αυτό είναι μια προσωπική της άποψη, εκείνη θεωρεί ότι κάτι φταίει και δεν κάνει να λέμε τους ανθρώπους χοντρούς κλπ. Αλλά το τραγούδι είναι 40 ετών και είναι αθώο. Εντάξει, ας κάνει ό,τι θέλει, δεν έχω κάτι εναντίον αυτού που κάνει», συμπληρώνει ενώ επιβεβαιώνει πως με την Άλκηστη Πρωτοψάλτη δεν έχουν πια καμία επαφή.

Maestro: Ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης αποθεώνει τη Χαρούλα Αλεξίου που τον αποθεώνει πρώτη

Το ζήτημα, όπως είναι φυσικό, άναψε φωτιές με τον κόσμο όλο να τοποθετείται αναλόγως και τη συζήτηση να καταλήγει εύλογα στο κατά πόσο αυτό το politically correct έχει αλλιώσει/καθορίσει ακόμη και τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε.

Στην εκπομπή Πάμε Δανάη, για παράδειγμα δεν είχαν όλοι οι συντελεστές (και αλίμονο αν είχαν, δηλαδή) την ίδια άποψη. Η συζήτηση που προέκυψε έχει ενδιαφέρον και το θέμα, σίγουρα, θα έχει και συνέχεια.

Τελευταία τροποποίηση στις 16.11.2023 - 13:42