Πέθανε η Μαριάννα Βαρδινογιάννη - Η ανακοίνωση της οικογένειας

24.07.2023
Πέθανε η Μαριάννα Βαρδινογιάννη - Η ανακοίνωση της οικογένειας
Photos: NDP Photo Agency
Σε ηλικία 80 ετών έφυγε απο΄ τη ζωή η Μαριάννα Βαρδινογιάννη, μια γυναίκα που έχει ταυτίσει το όνομά της με τη φιλανθρωπία εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Η είδη που κάνει τις τελευταίες ώρες τον γύρο του διαδικτύου επιβεβαιώθηκε και επίσημα με ανακοίνωση που εξέδωσε η οικογένεια της Μαριάννας Βαρδινογιάννη

«Με βαθύτατη θλίψη η οικογένεια Βαρδή Ι. Βαρδινογιάννη ανακοινώνει ότι η αγαπημένη σύζυγος μητέρα και γιαγιά, Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO, πρόεδρος του Σωματείου "ΕΛΠΙΔΑ Σύλλογος Φίλων παιδιών με καρκίνο", έφυγε από τη ζωή τη Δευτε΄ρα 24 Ιουλίου 2023. Η εξόδιος ακολουθία και η ταφή θα πραγματοποιηθούν σε στενό οικογενειακό κύκλο»

Σύμφωνα με πληροφορίες το τελευταίο διάστημα η κυ΄ρια Βαρδινογιάννη νοσηλευόταν σε ιδιωτικό νοσοκομείο, όπου και κατέληξε.

{https://www.instagram.com/p/CvFq7PQqezV/}

Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη ήταν παντρεμένη με τον επιχειρηματία Βαρδή Ι. Βαρδινογιάννη με τον οποίο και απέκτησαν 5 παιδιά, τον Γιάννη (1962), τη Χριστιάνα (1964), τον Γιώργο (1967), τον Νίκο (1974) και τη Βαρδιάννα (1976).

Ελληνίδα που πήρε το Βραβείο Nelson Mandela έφυγε από τη ζωή σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση. Η πρόεδρος της «Ελπίδας» και Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO Μαριάννα Βαρδινογιάννη νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα σε ιδιωτικό νοσοκομείο.

201910220030540.5981_zeyg_vardinogiani_21102019-1.jpg

Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Ερμιόνη, τόπο καταγωγής της μητέρας της Ευαγγελίας. Ο πατέρας της, Γιώργος Μπουρνάκης, καταγόταν από τη Σαμπατική Αρκαδίας. Σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Ντένβερ του Κολοράντο και ξεκίνησε τις δραστηριότητές της ως μέλος διαφόρων συλλόγων και φιλανθρωπικών οργανώσεων, μέσω των οποίων αγωνίστηκε για την διεθνή ειρήνη και την παγκόσμια αλληλεγγύη από πολύ νωρίς. Βέβαια, το κύριο μέλημά της ήταν τα προβλήματα των παιδιών: η υγεία, η εκπαίδευση, η κοινωνική πρόνοια και φτώχεια, η παιδική κακοποίηση και εκμετάλλευση.

Ήταν Ιδρύτρια και Πρόεδρος του «Ιδρύματος για το Παιδί και την Οικογένεια», το οποίο μετονομάστηκε σε «Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη», και του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ».

Από το 1999, ήταν Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO σε θέματα που αφορούν τα δικαιώματα και την προστασία των παιδιών καθώς και την πολιτιστική κληρονομιά.

Δραστηριοποιήθηκε επίσης ως : Μέλος Δ.Σ. της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, της Διεθνούς Κίνησης Γυναικών για την Ειρήνη, του Διεθνούς Κέντρου για τα χαμένα και κακοποιημένα παιδιά (ICMEC), του Ιδρύματος Mentor κατά των ναρκωτικών, Ιδρυτικό μέλος του Ιδρύματος «Φως της Αφρικής» με επικεφαλής τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο Β΄, Μέλος του Προεδρικού Συμβουλίου των «Special Olympics Europe-Eurasia» κ.ά.

{https://www.instagram.com/p/CUexJjqojhN/}

Το 2013 η Μαριάννα Βαρδινογιάννη έγινε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Διεθνούς Κέντρου Nizami Ganjavi μαζί με τους Ismail Serageldin, Vaira Vike-Freiberga, Tarja Halonen, Suleyman Demirel, Roza Otunbayeva, τον Πρέσβη Walter Fust και τον Federico Mayor Zaragoza.

Έγραψε το βιβλίο «Προσεγγίζοντας τη γυναικεία ταυτότητα : Αναζητήσεις στη Μινωική Κοινωνία», που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Λιβάνη.

Τελευταία τροποποίηση στις 25.07.2023 - 13:32