Η Shakira κατηγορεί την Ισπανική εφορία ότι τη «χρησιμοποιούσε» για παραδειγματισμό

28.11.2022
Η Shakira κατηγορεί την Ισπανική εφορία ότι τη «χρησιμοποιούσε» για παραδειγματισμό
Η Κολομβιανή τραγουδίστρια ανακρίνεται για φερόμενη φορολογική απάτη

Η Shakira κατηγόρησε την Ισπανική Φορολογική Υπηρεσία επειδή τη «χρησιμοποίησε» για υποδειγματικούς σκοπούς, σε σημείο να «παραβιάζει» το δικαίωμά της στην ιδιωτική ζωή. Η διάσημη τραγουδίστρια, που ερευνάται για φερόμενη φορολογική απάτη, υποστηρίζει ότι από το 2011 έχει πληρώσει πάνω από 104 εκατομμύρια ευρώ φόρους παγκοσμίως.

Η Shakira κατηγορείται για φοροδιαφυγή

Η Shakira κατηγορήθηκε για φοροδιαφυγή 14,5 εκατομμυρίων ευρώ μεταξύ 2012 και 2014, όταν φέρεται να προσποιήθηκε ότι δεν διέμενε στην Ισπανία. Η EFE είχε πρόσβαση στην ενημέρωση των δικηγόρων της Shakira, κατηγορώντας την ισπανική φορολογική υπηρεσία ότι διεξήγαγε μια "εκστρατεία μέσων ενημέρωσης" με μοναδικό στόχο να "αναγκάσει" την τραγουδίστρια ώστε "παρά την αθωότητά της, να δηλώσει ένοχη και να συμφωνήσει με τις κατηγορίες".

Για την υπεράσπιση, η Εφορία ενήργησε με τον "απαράδεκτο σκοπό" να "οργανοποιήσει" την Κολομβιανή τραγουδίστρια με "υποδειγματικούς σκοπούς για τους υπόλοιπους Ισπανούς φορολογούμενους" και για τον σκοπό αυτό προέβη σε "ασυνήθιστες ενέργειες". Συγκεκριμένα, η νομική ομάδα της Shakira κατηγορεί το Υπουργείο Οικονομικών ότι κατέφυγε σε "μέτρα που παραβιάζουν το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή, όπως αιτήματα σε ιατρικά κέντρα για λήψη αποκλειστικών πληροφοριών, όπως ραντεβού και αποτελέσματα εξετάσεων", προκειμένου να αποδείξει ότι μεταξύ 2012 και 2014 η τραγουδίστρια διέμενε Ισπανία περισσότερες από 183 ημέρες το χρόνο και, ως εκ τούτου, ήταν υποχρεωμένη να πληρώσει φόρους σε αυτή τη χώρα.

Η Shakira σπάει επιτέλους τη σιωπή της για τον χωρισμό της από τον Gerard Piqué - «Αυτή είναι ίσως η πιο σκοτεινή ώρα της ζωής μου»

Η υπεράσπιση της Κολομβιανής σταρ πάντως υποστηρίζει ότι έχει "αξιόπιστα στοιχεία" ότι "χωρίς την παραμικρή αμφιβολία", δεν πέρασε στην Ισπανία το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου. Όπως αναφέρεται στα πιστοποιητικά των αρχών στις Μπαχάμες, ήταν φορολογική κάτοικος της χώρας από το 2004 έως τα τέλη του 2014, όταν εγκαταστάθηκε στη Βαρκελώνη λόγω της σχέσης της με τον ποδοσφαιριστή Gerard Pique. Για το λόγο αυτό υποστηρίζουν ότι είναι "ριζικά ψευδές" ότι προσομοίωσε την κατοικία της στις Μπαχάμες και τονίζουν ότι, από τότε που ξεκίνησε σχέση με τον Pique το 2011, οι επισκέψεις της στην Ισπανία για να συναντηθεί με τον ποδοσφαιριστή, στις λίγες ελεύθερες μέρες που της επέτρεπε η έντονη επαγγελματική της ατζέντα δημοσιεύονταν πάντα ακόμα και στα δικά της κοινωνικά δίκτυα. Όταν το 2014 αποφάσισε να εγκατασταθεί στη Βαρκελώνη με τον Pique το κοινοποίησε "ρητά" για τους κατάλληλους σκοπούς στην Εφορία, η οποία το αποδέχτηκε "χωρίς συζήτηση, θεωρώντας έτσι ότι μέχρι εκείνη την ημερομηνία δεν διέμενε στη χώρα μας", και από τότε πλήρωσε "σχολαστικά" τους φόρους της στην Ισπανία παρόλο που δεν ήταν το "κέντρο των οικονομικών συμφερόντων".