Ο Matthew Perry μιλάει για τη μάχη του με τον εθισμό και δηλώνει: «Είμαι ευγνώμων που είμαι ζωντανός»

21.10.2022
Ο Matthew Perry μιλάει για τη μάχη του με τον εθισμό και δηλώνει: «Είμαι ευγνώμων που είμαι ζωντανός»
Τα νέα απομνημονεύματα του πρωταγωνιστή των Friends, "Friends, Lovers and the Big Terrible Thing" κυκλοφορούν και αποκαλύπτουν σκοτεινά σημεία της ζωής του

Ο Matthew Perry είναι έτοιμος να μοιραστεί την αλήθεια για τη ζωή του. Ο 53χρονος σταρ του "Friends", που αγαπήθηκε για την ερμηνεία του ως Chandler Bing στην επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά, έχει γράψει ένα απίστευτα όμορφο βιβλίο με απομνημονεύματα, "Friends, Lovers and the Big Terrible Thing", περιγράφοντας λεπτομερώς το ταξίδι της ζωής του.

"Ήθελα να το μοιραστώ όταν ήμουν ασφαλής από το να μπω ξανά στη σκοτεινή πλευρά των πάντων", λέει ο ίδιος. "Έπρεπε να περιμένω μέχρι να είμαι αρκετά νηφάλιος - και μακριά από την ενεργό ασθένεια του αλκοολισμού και του εθισμού - για να τα γράψω όλα. Και το κυριότερο ήταν ότι ήμουν αρκετά σίγουρος ότι θα βοηθούσε τους ανθρώπους". Ο Perry κυκλοφόρησε τα απομνημονεύματά του με την αποκάλυψη ότι παραλίγο να πεθάνει πριν από λίγα χρόνια, σε ηλικία 49 ετών.

Babylon: Η Margot Robbie και ο Brad Pitt θα είναι το κινηματογραφικό ζευγάρι της χρονιάς (video)

Αναγνωρίζοντας δημοσίως εκείνη την εποχή ότι υπέφερε από γαστρεντερική διάτρηση, ο ηθοποιός είχε περάσει εβδομάδες παλεύοντας για τη ζωή του μετά την έκρηξη του παχέος εντέρου του από υπερβολική χρήση οπιοειδών. Πέρασε δύο εβδομάδες σε κώμα και πέντε μήνες στο νοσοκομείο και χρειάστηκε να χρησιμοποιήσει σάκο κολοστομίας για εννέα μήνες. Όταν εισήχθη για πρώτη φορά στο νοσοκομείο, "οι γιατροί είπαν στην οικογένειά μου ότι είχα 2 τοις εκατό πιθανότητες να ζήσω", θυμάται. "Μου έβαλαν ένα πράγμα που ονομάζεται μηχανή ECMO, που κάνει όλη την αναπνοή για την καρδιά και τους πνεύμονές σου. Κανείς δεν επιζεί από αυτό".

Όταν ο Perry πρωτοεμφανίστηκε στο "Friends" σε ηλικία 24 ετών, ο εθισμός του στο αλκοόλ μόλις είχε αρχίσει να εμφανίζεται. "Μπορούσα να το αντέξω, κάπως. Αλλά μέχρι τα 34 μου, ήμουν πραγματικά με πολλά προβλήματα", παραδέχεται. "Αλλά υπήρξαν χρόνια που ήμουν νηφάλιος εκείνη την περίοδο. Η σεζόν 9 ήταν η χρονιά που ήμουν νηφάλιος σε όλη τη διαδρομή. Και μαντέψτε ποια σεζόν ήμουν υποψήφια για τον καλύτερο ηθοποιό; Έλεγα 'Αυτό θα έπρεπε να μου πει κάτι'".

Mel C: "Το όνειρό μας να πείσουμε τη Victoria Beckham για το reunion των Spice Girls"

Σε ένα τρομακτικό σημείο κατά τη διάρκεια της συμμετοχής του στη σειρά, ο Perry έπαιρνε 55 Vicodin την ημέρα και ζύγιζε 58 κιλά. "Δεν ήξερα πώς να σταματήσω", είπε. "Αν ερχόταν η αστυνομία στο σπίτι μου και έλεγε, 'Αν πιεις απόψε, θα σε πάμε φυλακή', θα άρχιζα να μαζεύω τα πράγματά μου. Δεν μπορούσα να σταματήσω γιατί η ασθένεια και ο εθισμός είναι προοδευτική. Έτσι όσο μεγαλώνεις γίνεται όλο και χειρότερο".

Αν και ο Perry προσπάθησε να κρύψει την κατάστασή του, οι δραματικές αλλαγές στην εμφάνισή του κάθε χρόνο αντανακλούσαν την κατάσταση της νηφαλιότητάς του. Οι συνεργάτες του "είχαν κατανόηση και ήταν υπομονετικοί", λέει. Ειλικρινής σχετικά με τις υποτροπές του - έχει πάει σε αποτοξίνωση 15 φορές όλα αυτά τα χρόνια - ο Perry έχει μάθει καλά τα εργαλεία που είναι απαραίτητα για τη διατήρηση της νηφαλιότητας. "Είμαι αρκετά υγιής τώρα", λέει. Αν και προτιμά να μην αποκαλύψει πόσο καιρό είναι επί του παρόντος νηφάλιος, λέει: "Είναι σημαντικό, αλλά αν χάσεις τη νηφαλιότητά σου, δεν σημαίνει ότι χάνεις όλο αυτό τον χρόνο και την εκπαίδευση. Ξέρεις όλα όσα ήξερες πριν, όσο μπορούσες να παλέψεις για την επιστροφή σου χωρίς να πεθάνεις, μαθαίνεις πολλά".

Τώρα ο Perry είναι πιο αποφασισμένος από ποτέ να προσπαθήσει να βοηθήσει και άλλους που έχουν αγωνιστεί με τον εθισμό. "Υπήρχαν πέντε άτομα που φορούσαν ένα μηχάνημα ECMO εκείνο το βράδυ και οι άλλοι τέσσερις πέθαναν και εγώ επέζησα", λέει. "Λοιπόν, το μεγάλο ερώτημα είναι γιατί; Γιατί ήμουν εγώ; Πρέπει να υπάρχει κάποιος λόγος." Για όσους διάβασαν το βιβλίο, "νομίζω ότι θα εκπλαγούν με το πόσο άσχημα ήταν σε ορισμένες στιγμές και πόσο κοντά στον θάνατο έφτασα", λέει. "Λέω στο βιβλίο ότι αν πέθαινα, θα σόκαρα τους ανθρώπους, αλλά δεν θα έκανε έκπληξη σε κανέναν. Και αυτό είναι πολύ τρομακτικό. Έτσι ελπίζω ότι οι άνθρωποι θα σχετιστούν με αυτό και θα ξέρουν ότι αυτή η ασθένεια επιτίθεται σε όλους. Δεν έχει σημασία αν είσαι επιτυχής ή όχι, η ασθένεια δεν νοιάζεται."