Η Donatella Versace και το μεγάλο τίμημα που χρειάστηκε να πληρώσει στον δρόμο για την επιτυχία

05.10.2022
Η Donatella Versace και το μεγάλο τίμημα που χρειάστηκε να πληρώσει στον δρόμο για την επιτυχία
Όταν βλέπουμε την επιτυχία της Donatella Versace να καταφέρει να διατηρήσει το όνομα της αυτοκρατορίας της μόδας Versace και να την κάνει να ευδοκιμήσει όλα αυτά τα χρόνια, η εντύπωση που έχουμε είναι ότι ήταν πάντα ανίκητη. Ωστόσο, η ζωή της 67χρονης επιχειρηματία είναι γεμάτη τραγωδία, φόβο και ανασφάλεια, που έμαθε να αντιμετωπίζει και να ξεπερνά με τον καιρό. Και ακόμη και σήμερα, μετά από όλα τα επιτεύγματά της, αυτή η γυναίκα είναι ζωντανή απόδειξη ότι η επιτυχία δεν έρχεται ποτέ εύκολα και ότι κάθε μέρα είναι μια νέα πρόκληση που πρέπει να κατακτήσουμε

Ήταν η μεγαλύτερη μούσα του Gianni

Κανείς δεν μπορεί να διαφωνήσει ότι η Versace είναι μια από τις μεγαλύτερες και πιο πολυτελείς φίρμες μόδας, αλλά πρώτα και κύρια η ιστορία αυτής της οικογένειας μας δείχνει τη σημασία των οικογενειακών αξιών.

Η ιστορία αυτής της αυτοκρατορίας μόδας ξεκίνησε με τον σχεδιαστή Gianni Versace, ο οποίος μεγάλωσε εμπνεόμενος από τη μαμά του, που ήταν μοδίστρα. Το 1978, σε ηλικία 32 ετών, ο Gianni ίδρυσε τη δική του εταιρεία με τον αδελφό του Santo ως διευθύνοντα σύμβουλο και την αδελφή του Donatella ως σχεδιαστή και αντιπρόεδρο.

Η σχέση του Gianni και της Donatella, η οποία είναι 8 χρόνια μικρότερή του, ήταν πάντα ξεχωριστή. Ήταν η πιο στενή του σύμβουλος, η πιο αξιόπιστη φίλη και η μεγαλύτερη μούσα του. Ήταν επίσης αυτός που τη συμβούλεψε να βάψει τα μαλλιά της πλατινέ ξανθά, μια εμφάνιση που έγινε για πάντα εμβληματικό σήμα κατατεθέν της. Ο Gianni μάλιστα είχε δηλώσει κάποτε: «Αν παντρευόμουν, θα έψαχνα για ένα κορίτσι σαν τη Donatella».

Donatella Versace: Η συγκινητική ανάρτηση για το θάνατο του αδερφού της, Gianni Versace

Όταν χτύπησε η τραγωδία

Τον Σεπτέμβριο του 1997, η πιο αδιανόητη τραγωδία χτύπησε την οικογένεια όταν η ζωή του Gianni τελείωσε φρικτά και ξαφνικά. Ο σχεδιαστής ήταν 50 ετών. Περιττό να πούμε ότι η μικρή του αδερφή ήταν για πολύ καιρό πέρα για πέρα συντετριμμένη από την απώλεια του. Κοιτάζοντας πίσω, παραδέχτηκε: «Ο αδερφός μου ήταν ο βασιλιάς και ολόκληρος ο κόσμος μου είχε καταρρεύσει γύρω μου».

Μετά την τραγωδία του Gianni, έγινε γνωστό ότι η Donatella θα αναλάβει τον δημιουργικό έλεγχο του οίκου Versace. Η τότε 42χρονη ένιωθε εξαιρετικά καταβεβλημένη από αυτή τη βαριά ευθύνη και οι ανασφάλειές της ως σχεδιάστρια την έκαναν να μην αισθάνεται έτοιμη να σηκώσει αυτό το βάρος. Η ίδια παραδέχτηκε, «Τα πρώτα 5 χρόνια ήμουν χαμένη», σημείωσε, «Έκανα πολλά λάθη».

Donatella Versace: Έκανε δωρεά 200.000 ευρώ για τη μάχη κατά του κορονοϊού

Έπρεπε να νικήσει τους δαίμονές της

Με τη φήμη και την περιουσία στο ένα χέρι και την αυτοκριτική της στο άλλο, η Donatella ενέδωσε σε πολλούς πειρασμούς και περισπασμούς προκειμένου να αντιμετωπίσει τις πιέσεις που ακολούθησαν τη θέση της. Αυτό έκανε τελικά τη ζωή της να ξεφύγει από τον έλεγχο.

Ωστόσο, λίγα χρόνια αργότερα, η σχεδιάστρια συνειδητοποίησε ότι έπρεπε να πιστέψει στον εαυτό της και στις δυνατότητές της και να πάρει τον έλεγχο του μέλλοντος της αυτοκρατορίας. Διαφορετικά, η κληρονομιά του αγαπημένου της αδερφού θα βρισκόταν σε σοβαρό κίνδυνο.

Βρίσκοντας τη δική της φωνή

Και ευτυχώς, η Donatella κατέληξε να βρει την αληθινή φωνή και την ταυτότητά της στον κόσμο της μόδας. Γιατί στην αρχή της καριέρας της παραδέχτηκε: «Προσπάθησα να ακολουθήσω τα βήματά του. Αλλά δεν ήταν ακριβώς το στιλ μου».

Τα 3 στοιχεία που ξεχώρισαν τις δημιουργίες της από τα αδέρφια της, ήταν η χρήση λιγότερο φωτεινών χρωμάτων, λιγότερο αποκαλυπτικών ρούχων και λιγότερης διακόσμησης. Και η αλήθεια είναι ότι χρειάστηκε πολύ κουράγιο για να ξεφορτωθεί το παλιό στιλ η Donatella.

Και προσπαθεί πλέον να μεταφέρει το όραμά της μέσα από τα ρούχα που σχεδιάζει. Πιστεύει ότι οι γυναίκες πρέπει να νιώθουν άνετα με τα ρούχα τους είτε φοράνε νούμερο 38 είτε είναι 46. Και αυτό σημαίνει ότι, για εκείνη, η μόδα έχει να κάνει με τη σωστή εφαρμογή.

Διατηρώντας την κληρονομιά του Versace και αναπτύσσοντας την εταιρεία

Και αυτή η προσέγγιση φαίνεται να λειτουργεί τέλεια εδώ και δεκαετίες. 25 χρόνια αφότου έγινε η δημιουργική διευθύντρια της Versace, αυτό το όνομα εξακολουθεί να είναι μια από τις μεγαλύτερες μάρκες πολυτελείας στη βιομηχανία της μόδας. Η μάρκα συνεχίζει να είναι η αγαπημένη στο κόκκινο χαλί και στις διασημότητες.

Η Donatella αναγνωρίζει ότι η παραμονή στην κορυφή απαιτεί συνεχή δουλειά και ατελείωτη αφοσίωση, ειδικά όταν είσαι γυναίκα που προσπαθεί να προχωρήσει στον κόσμο των ανδρών.

Η 67χρονη παραδέχεται: «Όλα είναι πιο δύσκολα για μια γυναίκα. Δεν μπορούμε να συγκρίνουμε την εμπειρία ενός άνδρα στον εργασιακό χώρο με αυτό που πρέπει να περάσουν οι γυναίκες». Εξηγεί ότι οι γυναίκες «Είναι πιο πιθανό να ελέγχονται και να επικρίνονται από τους άνδρες».

Η Donatella Versace, σημειώνει χαρακτηριστικά: «Η μόδα μου είναι ατρόμητη. Εγώ δεν είμαι. Είμαι πολύ ανασφαλής».