Mahsa Amini: Η δολοφονία της προκάλεσε κύμα οργής στο Ιράν - Εκατοντάδες γυναίκες καίνε τις hijabs τους

23.09.2022
Mahsa Amini: Η δολοφονία της προκάλεσε κύμα οργής στο Ιράν - Εκατοντάδες γυναίκες καίνε τις hijabs τους
Το χρονικό και οι αντιδράσεις

Εδώ και μέρες, οι γυναίκες του Ιράν έχουν βγει στους δρόμους γεμάτες θυμό, κόβοντας τις αλογοουρές τους και σηκώνοντας τις γροθιές τους στον αέρα. Οι διαμαρτυρίες στις οποίες συμμετέχει χιλιάδες κόσμου είναι έντονες και άγριες, και πραγματοποιούνται σε μεγάλο μέρος της χώρας, οδηγώντας σε συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας που προσπαθούν να τις καταστείλουν βίαια. Ταυτόχρονα, τα social media στη χώρα έχουν μπλοκαριστεί.

Η Ιωάννα Παλιοσπύρου μέσα από το νοσοκομείο - Η νέα δημοσίευσή για την αποκατάσταση

Όλα ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα, με το θάνατο της 22χρονης Mahsa Amini, η οποία συνελήφθη στην Τεχεράνη από την αστυνομία ηθικής - μια ειδική μονάδα που επιβάλλει αυστηρούς ενδυματολογικούς κώδικες για τις γυναίκες, όπως η υποχρεωτική μαντίλα. Μια ΜΚΟ για τα ανθρώπινα δικαιώματα με έδρα τη Νέα Υόρκη ανακοινώνει πως τουλάχιστον 36 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής στις βίαιες επιχειρήσεις καταστολής.Πλάνα δείχνουν ορισμένους διαδηλωτές να φωνάζουν «Γυναίκες, ζωή, ελευθερία». Άλλοι φαίνονται να στήνουν φωτιές, να τσακώνονται με την αστυνομία ή να αφαιρούν και να καίνε τις μαντίλες τους – καθώς και να καταστρέφουν αφίσες του Ανώτατου Ηγέτη της χώρας και να φωνάζουν «Θάνατος στον δικτάτορα».

Το χρονικό
Η Amini συνελήφθη από την αστυνομία ηθικής του Ιράν την περασμένη Τρίτη, επειδή δε φορούσε με "σωστά" τη χιτζάμο της. Ιρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι πέθανε την περασμένη Παρασκευή αφού υπέστη «έμφραγμα» και έπεσε σε κώμα μετά τη σύλληψή της. Ωστόσο, η οικογένειά της είπε ότι δεν είχε προϋπάρχουσα καρδιακή πάθηση.

Ένας βοηθός του Ανώτατου Ηγέτη Ali Hamenei υποσχέθηκε μια «ενδελεχή έρευνα» για τον θάνατο της Amini κατά τη διάρκεια συνάντησης με την οικογένειά της στο σπίτι τους τη Δευτέρα, σύμφωνα με το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο Nour News.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο διοικητής της αστυνομίας Hosein Rahimi αρνήθηκε «ψευδείς κατηγορίες» κατά της ιρανικής αστυνομίας, λέγοντας ότι «έκαναν τα πάντα» για να την κρατήσουν στη ζωή.