Η Shakira έχασε την έφεση στην υπόθεση φορολογικής απάτης

27.05.2022
Η Shakira έχασε την έφεση στην υπόθεση φορολογικής απάτης
«Η συμπεριφορά της σταρ σε φορολογικά θέματα ήταν πάντα άψογη σε όλες τις χώρες όπου έπρεπε να πληρώσει φόρους», ανέφερε η ομάδα της σε ανακοίνωσή της

Την Πέμπτη 26 Μαΐου, δικαστήριο στην Ισπανία απέρριψε την έφεση της κολομβιανής τραγουδίστριας Shakira σε υπόθεση φορολογικής απάτης, ανοίγοντας το δρόμο για δίκη αφού προηγουμένως ένας δικαστής κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπήρχαν αρκετά στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η pop star μπορεί να είχε αποφύγει τις δημοσιονομικές της υποχρεώσεις προς το κράτος.

Η Kate Moss αναμένεται να κληθεί από τη νομική ομάδα του Johnny Depp ως μάρτυρας

Η υπόθεση έγινε πρωτοσέλιδο τον Δεκέμβριο του 2018, αφού οι Ισπανοί εισαγγελείς κατηγόρησαν την τραγουδίστρια ότι δεν κατέβαλε φόρους 14,5 εκατομμυρίων ευρώ επί των εισοδημάτων που αποκτήθηκαν μεταξύ 2012 και 2014. H 45χρονη αρνήθηκε οποιαδήποτε αδικοπραγία όταν κατέθεσε τον Ιούνιο του 2019.

Η Kate Moss κατέθεσε ότι ο Johnny Depp δεν την έσπρωξε από τις σκάλες

Στο επίκεντρο της νομικής διαμάχης βρίσκεται το ζήτημα της κατοικίας της τραγουδίστριας: Οι εισαγγελείς ισχυρίζονται ότι ζούσε ως επί το πλείστον στην Ισπανία παρά το γεγονός ότι είχε επίσημη κατοικία στις Μπαχάμες. Στην απόφασή που εκδόθηκε την Πέμπτη, το ισπανικό δικαστήριο είπε ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι η Shakira ήταν «συνήθης κάτοικος Ισπανίας», προσθέτοντας ότι η τεκμηρίωση απέτυχε να τεκμηριώσει τη φορολογική της διαμονή σε άλλη χώρα.

Το δικαστήριο επικύρωσε μια απόφαση στην οποία ο Ισπανός δικαστής Marco Juberías έγραψε ότι η τριετής έρευνά του διαπίστωσε ότι υπήρχαν «επαρκή στοιχεία εγκληματικότητας» για να πάει η υπόθεση σε δίκη. Η εταιρεία δημοσίων σχέσεων της Shakira δήλωσε ότι είχε πληρώσει αμέσως τα χρέη της μόλις ενημερώθηκε για το χρέος από την εφορία της Ισπανίας. «Η συμπεριφορά της Shakira σε φορολογικά θέματα ήταν πάντα άψογη σε όλες τις χώρες όπου έπρεπε να πληρώσει φόρους και ακολούθησε πιστά τις συστάσεις των καλύτερων ειδικών και ειδικών συμβούλων», ανέφερε η εταιρεία δημοσίων σχέσεων της σε δήλωση.

Η νομική ομάδα της Shakira θα συνεχίσει να «υπερασπίζεται την αθωότητά της», σύμφωνα με τη δήλωση. Η τραγουδίστρια αντιμετωπίζει πιθανό πρόστιμο και ποινή φυλάκισης, εάν κριθεί ένοχη για φοροδιαφυγή.