Νίκος Παπάζογλου: Η ιστορία πίσω από τον θρυλικό "Αύγουστό" του, όπως τη διηγήθηκε ο ίδιος

16.08.2020
Νίκος Παπάζογλου: Η ιστορία πίσω από τον θρυλικό "Αύγουστό" του, όπως τη διηγήθηκε ο ίδιος
Διανύουμε τον μήνα που σημάδεψε όσο κανείς άλλος με το εμβληματικό τραγούδι που αγαπήσαμε όλοι. Με την αφορμή αυτή, "σκαλίζουμε" λίγο την ιστορία πίσω από την έμπνευση και δημιουργία του!

Ο Νίκος Παπάζογλου άφησε βαθύ το σημάδι του στην ελληνική μουσική. Έφυγε από τη ζωή το 2011 όμως τα τραγούδια του ακούγονται ακόμη και σήμερα με την ίδια αγάπη.

Παρότι έχει κάνει αμέτρητες επιτυχίες, ο "Αύγουστος" είναι, χωρίς αμφιβολία αυτό που έχει συνδυαστεί περισσότερο με το όνομά του.

Ένα πολύ ιδιαίτερο τραγούδι τόσο ως προς τους στίχους όσο και ως προς τη μελωδία. Γεμάτο συναίσθημα. Γεμάτο πόνο. Γεμάτο αγάπη. Γεμάτο "αχ". "Θα πάω κι ας μου βγει και σε κακό". Ποιος δεν το έχει τραγουδήσει κάποια στιγμή!

Το 2009, δυο χρόνια πριν πεθάνει, ο Νίκος Παπάζογλου έδωσε μια συνέντευξη στη Βίκυ Φλέσσα, που έμελλε να είναι και η τελευταία του στην τηλεόραση. Καλεσμένος στην εκπομπή της γνωστής δημοσιογράφου "Στα άκρα" ο αγαπημένος τραγουδοποιός αποκάλυψε μεταξύ άλλων πώς προέκυψε ο "Αύγουστος". Το καλοκαίρι του 1978.

Ας τον θυμηθούμε, με την ευκαιρία.

Μιλώντας στη Βίκυ Φλέσσα, λοιπόν, σε εκείνη την εκπομπή, από όπου υπάρχει και απόσπασμα στο τέλος της είδησης, ο Νίκος Παπαδόπουλος γύρισε στον Ιούνιο του 1978 όταν ο μεγάλος σεισμός της Θεσσαλονίκης ανάγκασε τη σύζυγό του, Βαρβάρα να πάρει τη νεογέννητη, τότε, κόρη τους Μαρία Αδελαΐδα και να πάνε στην Αμερική όπου είχαν οικογένεια.

Εκείνος έμεινε πίσω και δέχτηκε πρόσκληση του Διονύση Σαββόπουλου να πάει για λίγο καιρό στο Πήλιο στο σπίτι του για να μην είναι μόνος. Εκεί τη γνώρισε!

"Πήγα λοιπόν, και εκεί έπεσα μπροστά σε μια... φοβερή καλλονή", θα πει χαρακτηριστικά! "Φοβήθηκα τόσο πολύ. Φοβήθηκα να ερωτευτώ. Επέστρεψα στη Θεσσαλονίκη τρέχοντας, κλείστηκα στο σπίτι και έγραψα τον Αύγουστο", συμπλήρωσε, εξηγώντας βέβαια ότι ουδέποτε γράφτηκε κάτι σε χαρτί γιατί το είχε από την πρώτη στιγμή ολοκληρωμένο στο μυαλό του το τραγούδι.

Ο μισός "Αύγουστος" ανήκει σε αυτή τη γυναίκα, η οποία, όπως αποκαλύπτει στην ίδια συνέντευξη, γνωρίζει όλη τη ιστορία, και ο άλλος μισός στην κόρη του, η οποία υπήρξε επίσης πηγή της ίδια έμπνευσης. Τους το έχει αφιερώσει λοιπόν και εμείς το απολαμβάνουμε χρόνια τώρα.

Στο βίντεο που ακολουθεί, ο Νίκος Παπάζογλου αφηγείται στη Βίκυ Φλέσσα την ιστορία του "Αύγουστου" με τα δικά του λόγια.