Κρυογενετική: 15 διάσημοι που θέλουν να «παγώσουν» και να ξαναζήσουν [photos]

18.02.2017
Μέχρι πρόσφατα νομίζαμε ότι συμβαίνει μόνο στις ταινίες και στα σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Η μέθοδος της κρυογενετικής (cryonics), υπόσχεται νίκη επί του θανάτου και αναγέννηση. Τουλάχιστον θεωρητικά!

«Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα έρθετε πίσω στη ζωή. Αλλά υπάρχει μια εύλογη πιθανότητα.»

Με αυτή τη φράση οι επαΐοντες της κρυογενετικής προσελκύουν τους μελλοντικούς πελάτες τους, που φυσικά θα πληρώσουν πολλές χιλιάδες ευρώ για την πολυπόθητη.... αθανασία.

Πώς λειτουργεί η μέθοδος με απλά λόγια - Όταν κάποιος πεθαίνει και νομικά ανακοινώνεται νεκρός, το κορμί του διατηρείται μέσα σε υγρό άζωτο στους -196 βαθμούς Κελσίου. Όταν η τεχνολογία και η ιατρική φτάσει σε ένα πολύ υψηλό επίπεδο (υψηλότερο από το σημερινό) θα μπορούν οι βλάβες που επέφεραν τον θάνατο κάποιου (καθώς επίσης και το γήρας και οι διάφορες νόσοι) να διορθωθούν μοριακά και - θεωρητικά πάντα- ο άνθρωπος να επιστρέψει ακμαίος στη ζωή.

Το αίμα μέσα στις φλέβες αφαιρείται και αντικαθίσταται με ειδικό αντιψυκτικό, ενώ το κορμί τοποθετείται σε κάψουλες με το κεφάλι προς τα κάτω. Με αυτό τον τρόπο, σε περίπτωση οποιασδήποτε εκροής του υγρού αζώτου από το πάνω μέρος του κρυοστάτη, το πρώτο πράγμα που θα αποψυχθεί είναι τα πόδια, αφήνοντας τον εγκέφαλο κρύο και υγιή. Όταν ανακαλυφθεί μια θεραπεία για την ασθένεια που σκότωσε τον κρυογενετικά συντηρημένο, εκείνος -θεωρητικά πάντα- θα μπορέσει να ξαναζήσει.

Διαβάστε ένα σχετικό άρθρο στο BBC

Και αν όλα αυτά σας θυμίζουν τον Όστιν Πάουερς ή τον Σταλόνε και τον Γουέσλι Σνάιπς στην ταινία Demolition Man (1993), διαβάστε ποια διάσημα ονόματα θέλησαν στην πραγματικότητα να προχωρήσουν στην κατάψυξη του σώματός τους, προκειμένου κάποτε να ξαναζήσουν!