Πίσω από τη λάμψη... το σκοτάδι

28.08.2008
Απ' έξω η ζωή τους μοιάζει με παραμύθι. Όμως, αντίθετα με ό,τι φανταζόμαστε, οι ψυχίατροι υποστηρίζουν ότι τα περισσότερα top models είναι «άτομα που ασφυκτιούν στην εικόνα και τη διασημότητά τους».

Aπό την Κατερίνα Χριστακοπούλου

Απέξω η ζωή τους μοιάζει με παραμύθι. Όμως, αντίθετα με ό,τι φανταζόμαστε, οι ψυχίατροι υποστηρίζουν ότι τα περισσότερα top models είναι «άτομα που ασφυκτιούν στην εικόνα και τη διασημότητά τους». Δολοφονίες, αυτοκτονίες και συχνές απόπειρες, ναρκωτικά και αλκοόλ, κατάθλιψη και κατάχρηση βαρβιτουρικών είναι μερικά από τα πιο συνήθη φαινόμενα που στιγματίζουν το λαμπερό χώρο της μόδας.

Μακριά από τα φλας και χωρίς την αίγλη της δημόσιας εικόνας τους, η πραγματικότητα στην οποία ζουν είναι πολύ διαφορετική. Συχνά πρόκειται για θλιβερές υπάρξεις με προσωπικές ιστορίες που συγκλονίζουν.

Στο ραφινάτο και λαμπερό χώρο της μόδας ο παραλογισμός δεν είναι η εξαίρεση, αλλά ο κανόνας. Ατελείωτο στρες για την ολοκλήρωση του απαιτητικού look και το φαντασμαγορικό staging των επιδείξεων, συνεχής ζήτηση της τελειότητας και του luxe στην εμφάνιση, ενέργεια που τροφοδοτείται μόνο από το κυνήγι του σήμερα και του «next big thing». Ντελικάτες καλλονές που πριν προλάβουν να συνειδητοποιήσουν τον εαυτό τους τα έχουν όλα στα πόδια τους: μια χρυσή καριέρα, δόξα, χρήμα και τον παγκόσμιο Τύπο να ασχολείται μαζί τους. Κι όμως, παρά την επιτυχία και πολύ πριν από την επαγγελματική δύση τους, αρκετές βρέθηκαν νεκρές. Άλλες, πάλι, είναι πραγματικά ναυάγια της ζωής, βουτηγμένες στην κατάθλιψη, με ένα σωρό αποτυχημένους ερωτικούς δεσμούς, βραδιές πληρωμένου σεξ και εθισμό στα σκληρά ναρκωτικά. Οι αποκαλύψεις έχουν σπείρει ρίγη πανικού στο χώρο του μόντελινγκ σε όλο τον κόσμο και στις οποίες εμπλέκονται μεγάλα πρακτορεία, καθώς και ηχηρά ονόματα της πασαρέλας, όπως οι Λίντα Εβαντζελίστα, Σίντι Κρόφορντ, Τζέιμι Κινγκ, Ναόμι Κάμπελ και πολλές άλλες. Αν απαριθμήσουμε τα δυστυχισμένα super models, καθώς και το άδοξο τέλος μερικών από αυτές, σίγουρα θα χρειαζόταν να γραφτεί ένα ακόμη βιβλίο

Όπως το μοντέλο Ρουσλάνα Κορσούνοβα, που βρισκόταν στην κορυφή της δόξας της. Σαρκάζοντας τον ψεύτικο λαμπερό κόσμο της μόδας, ετοίμασε για τα 20ά γενέθλιά μια εξωφρενική γιορτή και, με ένα μεγαλειώδες, θεαματικό «πέταγμα» από το μπαλκόνι του σπιτιού της στον ένατο όροφο, έκανε βουτιά στα «αδιέξοδά» της, σημαδεύοντας με το κορμί της το δρόμο της trendy συνοικίας του Μανχάταν, και δίνοντας με την αυτοκτονία της τη μοναδική ευκαιρία στον καλλιτεχνικό φακό να απαθανατίσει την ομορφιά της μέσα σε ένα αυλάκι αίματος. Η Ρουσλάνα κλασικό πρότυπο top model πέθανε γιατί ήθελε να είναι ένα κανονικό κορίτσι. Να τι έγραφε τις τελευταίες της ημέρες, στα μηνύματά της στο Internet, αποκαλύπτοντας το σκοτάδι της ψυχής της. «Η αγάπη είναι η πεμπτουσία της ζωής. Η αγάπη είναι ο ήλιος και η κοκαϊνη είναι το σεξ. Είμαι μια σκύλα, μια χαμένη. Γιατί, όμως, φοβάμαι; Θα βρω, άραγε, ποτέ τον εαυτό μου;».

Ο πρόωρος χαμός της έγινε ήδη η αιτία το Χόλιγουντ να θέλει να κάνει ταινία τη σύντομη ζωή της. Μια ζωή Σταχτοπούτας και μια λαμπρή καριέρα, που ασφαλώς δεν θα τη ζήλευαν πλέον τα εκατομμύρια νέα κορίτσια που ονειρεύονται να κατακτήσουν το φανταχτερό κόσμο της μόδας. Η αυτοκτονία της, όμως, δεν άφησε ασυγκίνητες και τις διαφημιστικές εταιρείες, που αποβλέπουν στο κέρδος και σκέφτηκαν να προκαλέσουν παίζοντας με το ταμπού του θανάτου. Να χρησιμοποιήσουν, δηλαδή, την αυτοκτονία της Ρουσλάνα σαν κεντρική ιδέα προκειμένου να προωθήσουν ένα προϊόν!

Η Κατερίνα Ευαγγελινού, Μις Ελλάς και μανεκέν μας είπε: «Είναι αλήθεια ότι οι κοπέλες στο εξωτερικό δέχονται μεγάλες πιέσεις και περισσότερο τα top models. Φαίνεται, όμως, ότι το φορτίο της υπερβολικής δημοσιότητας είναι βαρύ για κάποιες που είναι πολύ ανασφαλείς και δεν νιώθουν άνετα. Παρόλο που είναι διάσημες βρίσκονται σε τέτοια απόγνωση που δεν νιώθουν διόλου την επιτυχία τους. Ευτυχώς, μέχρι σήμερα τουλάχιστον, δεν έχουμε τέτοια κρούσματα στην Ελλάδα!».

Ναρκωτικά και δολοφονίες
Ιδιαίτερα την τελευταία δεκαπενταετία το κρακ, η κόκα και η ηρωίνη θερίζουν στο χώρο του μόντελινγκ. Χαρακτηρίζουν την υποτιθέμενη «glam κουλτούρα» και γοητεύουν τα περισσότερα μανεκέν, αλλά και νικήτριες διαγωνισμών σέξι καλλονών (τρεις δολοφονήθηκαν και τέσσερις πέθαναν από υπερβολική δόση). Μετά μανίας «σνιφάρουν» τα ακριβά ναρκωτικά, λανσάροντας μια επιπλέον μόδα, το «στυλ πρεζόνι». Τις κάνουν να νιώθουν πιο «άνετες» στην πασαρέλα, ενώ παράλληλα είναι πανέτοιμες για «τρέλες» στα φημισμένα νεοϋορκέζικα πάρτι, όπου προσφέρουν την άσπρη σκόνη στην άκρη χρυσών μαχαιριών. Πολλές σέρνονται μετά τα shows ή τις φωτογραφήσεις. Πολύ παρασκήνιο και πλήρης αδιαφορία από τον κόσμο της μόδας που ωραιοποιεί το πρόβλημα, το οποίο τα τελευταία χρόνια «είναι χειρότερο από ποτέ», αφού σύμφωνα με πρόσφατη παγκόσμια έκθεση η χρήση ναρκωτικών σ' αυτόν το χώρο έχει αυξηθεί κατά 80% από το 1992.

Η 31χρονη Κέιτ Μος, το πιο ακριβοπληρωμένο μοντέλο του πλανήτη την αποκαλούν πλέον «cocaine Κate» γκρέμισε το ίματζ της από την ημέρα της δημοσίευσης φωτογραφίας της σε βρετανική εφημερίδα, που την έδειχνε να «σνιφάρει» κοκαϊνη δημοσίως σε στούντιο του Λονδίνου. Επίσης, τα πάσης σεξουαλικά φύσεως όργια, που έγιναν στο τελευταίο πάρτι της συζητιούνται ευρέως στα κοσμικά λονδρέζικα σαλόνια.

Σοκ είχε προκαλέσει αρχικά και η αινιγματική εξαφάνιση του σούπερ μοντέλου Κατούσα, που λατρεύτηκε από τους μεγάλους Γάλλους σχεδιαστές και έκανε καριέρα στις διεθνείς πασαρέλες. στερα από ένα μήνα περίπου βρήκαν το πτώμα της στο ποτάμι, όπου είχε πέσει μεθυσμένη. Παλιότερα είχε κατηγορηθεί για διακίνηση ναρκωτικών και, παρόλο που αθωώθηκε, ο ντόρος που ξέσπασε γύρω από το όνομά της την είχε οδηγήσει στα ναρκωτικά και στον αλκοολισμό.

Το εικοσάχρονο μοντέλο Ζόε Φλάισαουερ, έγινε ηρωινομανής αμέσως μόλις έφτασε στη Νέα Υόρκη. Η ίδια ομολόγησε: «Υπάρχουν πολλά πρεζόνια στη βιομηχανία της μόδας. Όσο πιο αδύνατη και χάλια δείχνεις, τόσο περισσότερο σου λένε ότι είσαι καταπληκτική και χαμογελούν συγκαταβατικά».

Η Τζία Μαρί Καράντζι, το διάσημο μοντέλο είχε τα πάντα: δόξα, χρήματα, λατρεία. Κατά τη διάρκεια της σύντομης ζωής της η «ερωτική σχέση» της με την ηρωίνη την οδήγησε σε πρόωρο θάνατο από AIDS, στην τρυφερή ηλικία των 26 ετών.

Το top model και πρώην Μις Γαλλία Κατ πέθανε πρόσφατα από μαζική εγκεφαλική βλάβη, έπειτα από υπερβολική δόση κοκαϊνης στο σπίτι ενός φορτηγατζή!

Και η θλιβερή λίστα έχει και άλλα μέλη. Όπως η Ρεμπέκα Μπρίτζες, που πέθανε από υπερβολική δόση ηρωίνης και αμφεταμίνης, σε ηλικία 28 ετών. Η Σταρ Στόουβ άρχισε να παίρνει ναρκωτικά, στη συνέχεια έγινε πόρνη και λίγα χρόνια αργότερα βρέθηκε στραγγαλισμένη, καθώς και το 23χρονο μοντέλο Νταϊάνα Ο Μπράιαν, που βρέθηκε δολοφονημένη ύστερα από χρήση ναρκωτικών ουσιών.

Αυτοκτονίες από το φόβο της μοναξιάς
Έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι διάσημα μοντέλα από τη μοναξιά τους καταφεύγουν σε τηλεφωνικές γραμμές ψυχολογικής υποστήριξης. «Ήθελα να συζητάω με κάποιους χωρίς να ξέρουν ότι είμαι διάσημη. Δεν μας πλησιάζουν οι σωστοί άντρες. Μόνο εφήμερους έρωτες έχουμε με playboys αφόρητα βαρετούς», είχε αποκαλύψει η Λίντα Εβαντζελίστα.

«Ίσως η τόση δημοσιότητα τις αποξενώνει από τις ρίζες τους, τους πραγματικούς τους φίλους, ακόμη και από την ίδια την οικογένειά τους», είναι η γνώμη της δικιάς μας Κατερίνας Ευαγγελινού.

Νέα, ανησυχητική τάση όμως είναι και η κατάχρηση «δημοφιλών» φαρμάκων, όπως παυσίπονα, ψυχοφάρμακα, κατασταλτικά, ηρεμιστικά και διεγερτικά, που τείνει να ξεπεράσει ακόμη και τη χρήση των σκληρών ναρκωτικών. Κοκτέιλ χαπιών και αλκοόλ ευθύνονται πολλές φορές για το θάνατό τους. Κι όλα αυτά από το φόβο της μοναξιάς, όπως στην περίπτωση του μοντέλου Μαρίζα Μίλερ, η οποία νοσηλεύεται πολύ καιρό με βαριά κατάθλιψη που προήλθε από το στρες.

Αίσθηση προκαλεί και η ομολογία του μυθικού χρυσοπληρωμένου μοντέλου Πολίνα Πορίτσκοβα: «Είναι αλήθεια πως πάμπλουτοι εμίρηδες προσφέρουν μεγάλα ποσά για να κάνουν σεξ μαζί μας. Αρκετά μοντέλα, προσπαθώντας να κερδίσουν ένα διαφημιστικό συμβόλαιο και να γίνουν διάσημες, υποκύπτουν στην επίμονη απαίτηση. Όμως πολλές τρελαίνονται όταν συνειδητοποιούν τι κάνουν. Είναι φορές που η χαμηλή αυτοεκτίμηση και η κατάθλιψη οδηγούν στην αυτοκτονία».

Η Μέριλιν Μονρόε ήταν... χοντρή!
Αν ζούσε η Μέριλιν Μονρόε, οι χυμώδεις καμπύλες της οι οποίες ήταν οι ιδανικές γυναικείες αναλογίες κατά τη γνώμη όλων των αρσενικών του πλανήτη σήμερα θα ήταν μια χοντρή παραφωνία σε σύγκριση με το «τέλειο σώμα» των αποστεωμένων μοντέλων! Το πιο πιθανό είναι ότι θα την έστελναν σπίτι της μετά από ένα κάστινγκ ή θα την υποχρέωναν να κάνει εξαντλητική δίαιτα!

Η υστερία των σκελετωμένων μανεκέν, που ξεκίνησε πριν από 50 χρόνια, είναι ένα λανθασμένο πρότυπο που έχει την έννοια του κοινωνικού σαδισμού, λένε οι ειδικοί επιστήμονες.

Μελέτες Καναδέζικου Ινστιτούτου Ψυχιατρικής, καθώς και του Πανεπιστημίου Γιορκ του Τορόντο ανέλυσαν τα μοντέλα σε όλα τα τεύχη του περιοδικού «Ρlayboy» από το 1953 ως το 2001 και κατέληξαν: «Οι Playmates έχαναν σιγά σιγά τις καμπύλες τους και τώρα δεν είναι καθόλου σέξι, αφού μοιάζουν περισσότερο με ανδρόγυνες. Ακόμη και οι κούκλες δεν έχουν ξεφύγει από τις πιέσεις των ιδανικών προτύπων. Μεταφέραμε τις σωστές αναλογίες της Μπάρμπι στο φυσικό μέγεθος για να δείξουμε πόσο εξωπραγματικές είναι σε σύγκριση με αυτές μιας κανονικής γυναίκας. Δυστυχώς, η καρικατούρα έχει περάσει ως ιδανική εικόνα».

Η νευρική ανορεξία οδήγησε στο θάνατο και την μόλις 21 ετών, Άννα Καρολίνα Ρέστον, top model από τη Βραζιλία, που έκανε διεθνή καριέρα. Τρεφόταν μόνο με μήλα και ντομάτες και ζύγιζε μετά βίας 40 κιλά. Την παραμονή μιας φωτογράφησης στο Παρίσι υπέκυψε σε μια γενικευμένη λοίμωξη και άφησε την τελευταία της πνοή ύστερα από ασθένεια τριών εβδομάδων.

Συγκλόνισε και ο θάνατος του 22χρονου μοντέλου Λουιζέλ Ράμος, τον περασμένο Αύγουστο, από καρδιακή ανεπάρκεια κατά την ώρα επίδειξης. Θύμα νευρικής ανορεξίας ήταν και η αδελφή της, Ελιάνα Ράμος, επίσης μοντέλο, που πέθανε από έμφραγμα.

Από νευρική ανορεξία υποφέρει και η Ελ ΜακΦέρσον, ένα άλλο ίνδαλμα των σχεδιαστών και των εφήβων, αλλά και η Κέιτ Ντίλον, που αν και ελλειποβαρής, οι φωτογράφοι την πίεζαν να χάσει κι άλλο βάρος. Το γνωστό μοντέλο Κρίστι Μπρίνκλεϊ είναι επίσης ανορεξική και τρέφεται μόνο με λαχανικά και χυμούς φρούτων. Το ίδιο και η Τσέχα Εύα Χερτζίκοβα ένα από τα πιο όμορφα μοντέλα της δεκαετίας του 90. Αγνώριστη πλέον και γερασμένη είναι και η Αμερικανίδα Χίδερ Μπράτον.

Η νευρική ανορεξία μπορεί να σε οδηγήσει ακόμη και στην τρέλα, τονίζει η Κατερίνα Ευαγγελινού: «Η ψυχογενής ανορεξία συνοδεύεται και από άλλα ψυχολογικά προβλήματα, όπως η κατάθλιψη. Είχα γνωρίσει κάποια κοπέλα που ζούσε μόνο με νερό και ζύγιζε 30 κιλά. Έχανε τις αισθήσεις της και έβλεπε οράματα, τα οποία βέβαια προκαλούνται από την απίστευτη δίαιτα που ακολουθούσε. Τώρα η κοπέλα δεν υπάρχει πια. Αυτά τα άτομα χρειάζονται επειγόντως ψυχοθεραπεία. Η διατροφή ακόμη και των μοντέλων πρέπει να περιλαμβάνει τα πάντα».