Με το σώμα να το λες!

22.08.2008
Οι γυναίκες μόνες κάτω από τις ξαπλώστρες της παραλίας είναι η πιο εύκολη λεία των επίδοξων εραστών του καλοκαιριού. Γιατί στο μήκος κύματος «λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και τ αγόρι μου» μπορεί να πέσουν με ευκολία στα χέρια ανάξιων μνηστήρων.

Aπό τη Μαρία Ανδρέου

Οι γυναίκες μόνες κάτω από τις ξαπλώστρες της παραλίας είναι η πιο εύκολη λεία των επίδοξων εραστών του καλοκαιριού. Γιατί στο μήκος κύματος «λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και τ αγόρι μου» μπορεί να πέσουν με ευκολία στα χέρια ανάξιων μνηστήρων. Για να μη μασήσετε, λοιπόν, στο τεκνό που σας υπόσχεται τρελές διακοπές ή στον ώριμο κύριο που ψάχνει για καλοκαιρινές περιπέτειες και να διακρίνετε μόνο τον «Μr Σωστό» για εσάς, μερικά απλά μαθήματα γλώσσας του σώματος είναι απαραίτητα. Έτσι για να αποκρυπτογραφήσετε το... μήνυμα καλύτερα!

Οσο ωραίος και γοητευτικός κι αν είναι ο τύπος που σας πλησιάζει και όσο κι αν σας αρέσουν αυτά που σας λέει, πριν το παρακάνετε σε οικειότητες μαζί του, παρατηρήστε τον προσεκτικά. Ο τρόπος που χειρονομεί, κάθεται, περπατάει, κοιτάει, θα σας αποκαλύψει γι αυτόν όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε για να πάρετε τη σωστή απόφαση.

Προσέξτε το βλέμμα του
Συνήθως, πριν μας πλησιάσει κάποιος, μας ρίχνει διάφορα βλέμματα. Αν, λοιπόν, διαπιστώσετε κάτι τέτοιο παρατηρήστε το πώς. Το ίδιο και όταν σας πλησιάζει.

Το βλέμμα του διατρέχει όλο το πρόσωπο και το σώμα σας ερευνητικά, χωρίς να «καρφώνεται» σε ένα συγκεκριμένο σημείο; Τότε πρόκειται μάλλον για άτομο ανασφαλές, που δυσκολεύεται να ξεχωρίσει τα σημαντικά από τα ασήμαντα, αλλά και να αποφασίσει αν τελικά θα σας πλησιάσει ή, στην περίπτωση που σας έχει ήδη πλησιάσει, τι ακριβώς επιδιώκει.

Το βλέμμα του καρφώνεται στο στήθος, στα χείλη, στην περιφέρειά σας; Μην ασχοληθείτε. Πρόκειται για αδιάκριτο, θρασύ και εγωκεντρικό άτομο.

Σας κοιτάζει με μισόκλειστα μάτια και πλάγια βλέμματα; Καλύτερα να τον αποφύγετε.

Σας κοιτάζει έντονα μέσα στα μάτια; Είναι πολύ σίγουρος για τον εαυτό του, ίσως να θέλει και να σας επιβληθεί από την πρώτη στιγμή. Προσοχή!

Σας κοιτάζει μέσα στα μάτια, ήρεμα και χαμογελαστά; Πρόκειται για άτομο με αυτοπεποίθηση, που ξέρει τι θέλει, αλλά δεν προσπαθεί να το επιβάλλει. Σας λέει στα ίσα «tu vais ou tu vais pas, ou comme ci ou comme ca». Αν σας αρέσει, μπορείτε να προχωρήσετε άφοβα μαζί του.

Ακούστε τη φωνή του
Ο ήχος και ο τόνος της φωνής του, καθώς και ο τρόπος που εκφράζεται, αποκαλύπτουν πολλά περισσότερα γι αυτόν και τις προθέσεις του απ ό,τι τα λεγόμενά του. Να θυμάστε ότι τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, οι πολλές φιλοφρονήσεις ψεύτικες, η αγένεια και το θράσος απαράδεκτα. Εννοείται ότι αξίζει να δώσετε προσοχή μόνο σ' αυτούς που όταν σας πλησιάζουν σας μιλούν με ευγένεια και κοσμιότητα.

Αν σας μιλάει με δυνατή φωνή, γρήγορα και αναλύει τα λεγόμενά του είναι βέβαιο ότι προσπαθεί να σας εντυπωσιάσει. Λογικό μεν, αλλά ένας σίγουρος για τον εαυτό του άνθρωπος δεν χρειάζεται να υψώσει τον τόνο της φωνής του για να εντυπωσιάσει, ούτε να φλυαρήσει, και οι ανασφαλείς είναι συνήθως κομπλεξικοί, άρα προβληματικοί.

Η διστακτική γεμάτη αμήχανες σιωπές ομιλία και οι χαμηλοί τόνοι φωνής αποκαλύπτουν έναν άνθρωπο που μάλλον φοβάται να κάνει νέες γνωριμίες. Το γεγονός, όμως, ότι προσπαθεί είναι μάλλον θετικό. Αν σας αρέσει, προχωρήστε με προσοχή.

Η φυσικότητα στον τόνο της φωνής και στην εκφορά του λόγου μαρτυρεί άτομο ισορροπημένο και σίγουρο για τον εαυτό του. Θα περάσετε καλά μαζί του.

Να θυμάστε, επίσης, ότι η τσιριχτή και λεπτή φωνή δείχνει άντρα ολίγον υστερικό, η βαθιά, σαν χάδι φωνή, φανερώνει ηδυπάθεια, και η τραχιά φωνή σε συνδυασμό με τον κοφτό λόγο, μάγκα και νταή.

Τα χέρια που δεν είναι μαχαίρια
Ο τρόπος που κάνουμε μια χειραψία, οι κινήσεις των χεριών όση ώρα μιλάμε, η θέση που βάζουμε τα χέρια μας όταν στεκόμαστε ή καθόμαστε είναι εξίσου ή και περισσότερο αποκαλυπτικοί.

Αν η χειραψία του είναι χαλαρή και ουδέτερη πρόκειται μάλλον για κλειστό τύπο.

Αν είναι πολύ σφιχτή πρόκειται για μάλλον πληθωρικό και αυταρχικό άτομο.

Αν είναι ψυχρή και με το μισό χέρι έχετε να κάνετε με υπερόπτη και εγωιστή τύπο.

Να θυμάστε η χειραψία που δεν είναι ούτε πολύ σφιχτή, ούτε χαλαρή, αλλά ούτε και ψυχρή δείχνει άνθρωπο κοινωνικό, χωρίς κόμπλεξ, άνθρωπο που αντιμετωπίζει ισότιμα τους άλλους.

Επίσης, να θυμάστε ότι όταν ένας άνθρωπος μας πλησιάζει, και το πρώτο που κάνει είναι να μας συστηθεί όνομα, επώνυμο, επάγγελμα απλώνοντάς μας το χέρι για χειραψία, σημαίνει ότι έχει καλούς τρόπους.

Οι άνθρωποι που μας μιλούν έχοντας τα χέρια τους σταυρωμένα μπροστά στο στήθος τους βρίσκονται μονίμως σε θέση άμυνας απέναντι στους άλλους ή νιώθουν μεγάλη αμηχανία.

Το ίδιο ισχύει και για εκείνους που έχουν τα χέρια χωμένα στις τσέπες τους ή κρεμασμένα στο ζωνάρι τους, με τη διαφορά ότι προσπαθούν να το κρύψουν, παριστάνοντας το μάγκα και τον νταή.

Όσοι χειρονομούν συνεχώς όταν μιλούν και μάλιστα με έντονες κινήσεις, προσπαθούν να μας πείσουν για τα λεγόμενά τους, λες και τα λόγια τους δεν είναι αρκετά, ή προσπαθούν να μας επιβάλλουν τις απόψεις τους.

Όσοι είναι εντελώς άκαμπτοι όταν μας μιλούν, χωρίς δηλαδή να χειρονομούν, ή να κινούν το κεφάλι ή το σώμα τους, είναι συνήθως ψυχροί άνθρωποι ή αγύριστα κεφάλια.

Όσοι κάθονται αμίλητοι με τα χέρια ακουμπισμένα χαλαρά πάνω στους μηρούς ή τα μπράτσα του καθίσματός τους, ή μας μιλούν σ' αυτή τη στάση, είναι άνθρωποι που τα έχουν σε γενικές γραμμές καλά με τον εαυτό τους, επομένως και με τους άλλους.

Οι εκφράσεις του προσώπου
Όταν κάποιος σας μιλάει, εκτός από το να ακούτε με προσοχή αυτά που σας λέει και τον τρόπο που τα λέει, προσέξτε και την έκφραση του προσώπου του.

Πόσο ταιριάζει με τα λεγόμενά του; Αν όχι, τότε ή δεν πιστεύει αυτά που λέει, ή άλλα λέει και άλλο μήνυμα θέλει να σας περάσει.

Το πρόσωπό του έχει την ίδια έκφραση, είτε μιλάει για κάτι ευχάριστο είτε για κάτι δυσάρεστο; Τότε έχετε απέναντί σας έναν ψυχρό άνθρωπο ή κάποιον που θέλει να κρύψει τις σκέψεις και τα συναισθήματά του.

Αν αλλάζει συνεχώς εκφράσεις και μάλιστα έντονες γουρλώνει τα μάτια, ανοίγει το στόμα μάλλον προσπαθεί να σας εντυπωσιάσει και να σας επιβληθεί.

Αν δαγκώνει τα χείλη του, συνοφρυώνει το μέτωπό του σφίγγει το πιγούνι του, δεν έχει αυτοέλεγχο ή βρίσκεται σε ένταση και αμηχανία.

Αν χαμογελάει πολύ πλατιά χωρίς λόγο, προσπαθεί απεγνωσμένα να σας κάνει να τον συμπαθήσετε.

Αν η έκφραση του προσώπου του είναι ήρεμη, τα μάτια και τα χείλη του ελαφρά χαμογελαστά, πρόκειται μάλλον για άτομο ισορροπημένο και ειλικρινές.

Σε γενικές γραμμές να θυμάστε ότι κάθε υπερβολή στο ντύσιμο, στις χειρονομίες, στα λόγια, στις εκφράσεις πρέπει να σας κάνει καχύποπτες. Το ίδιο ισχύει για εκείνους που το παίζουν έξυπνοι, ξερόλες, μάγκες και νταήδες.

Ανάψτε το «πράσινο φως» μόνο σ' εκείνους του τύπους που σας πλησιάζουν ευγενικά και διακριτικά, που σας μιλούν απλά, σας χαμογελούν ανεπιτήδευτα, στέκονται ή κάθονται με το σώμα, τα χέρια και το πρόσωπό τους χαλαρά, σ' εκείνους δηλαδή που ούτε προσπαθούν να σας εντυπωσιάσουν, ούτε να σας επιβληθούν.