Τα 6 λάθη που κόστισαν τη ζωή του Τζάκσον

14.10.2011
Ο βασιλιάς της ποπ θα μπορούσε "εύκολα" να είναι ζωντανός σήμερα αν είχαν αποφευχθεί έξι "ακραίες παρεκκλίσεις" στη θεραπεία του, υποστήριξε ο καρδιολόγος δρ. Άλον Στέινμπεργκ (Dr Alon Steinberg) στη δίκη για τον θάνατο του σταρ.


Ο βασιλιάς της ποπ θα μπορούσε "εύκολα" να είναι ζωντανός σήμερα αν είχαν αποφευχθεί έξι "ακραίες παρεκκλίσεις" στη θεραπεία του, υποστήριξε ο καρδιολόγος δρ. Άλον Στέινμπεργκ (Dr Alon Steinberg) στη δίκη για τον θάνατο του σταρ.

Στην κατάθεσή του, ο καρδιολόγος εστίασε στην παράξενη συμπεριφορά του δρ. Κόνραντ Μιούρεϊ (dr Conrad Murray) όσο εκείνος προσπαθούσε να δώσει τις πρώτες βοήθειες στον Μάικλ Τζάκσον (Μichael Jackson), τονίζοντας ότι αυτή είχε άμεση σχέση με το θάνατό του, τελικά.

Παράλληλα, ο γιατρός που κλήθηκε ως μάρτυρας κατηγορίας, εντόπισε έξι σημεία όπου έγιναν τα μοιραία λάθη του Μιούρεϊ που στοίχησαν τη ζωή του Τζάκσον.

1. Δεν θα έπρεπε να είχε χρησιμοποιήσει ποτέ Propofol για να αντιμετωπίσει την αϋπνία του ασθενή του.
2. Δεν θα έπρεπε ποτέ να είχε αφήσει στο σπίτι του Τζάκσον ποσότητες αυτού του ισχυρού αναισθητικού, ιδιαίτερα χωρίς τον κατάλληλο εξοπλισμό και το εξειδικευμένο προσωπικό για να το στηρίξει.
3. Δεν ήταν έτοιμος για την περίπτωση έκτακτου.
4. Μόλις ο Τζάκσον και ενώ η καρδιά του χτυπούσε ακόμη, ο Μιούρεϊ του έκανε τις χαρακτηριστικές κινήσεις τεχνητής αναπνοής πιέζοντας την καρδιά, τελείως αδικαιολόγητα και μάλιστα χρησιμοποιώντας το ένα χέρι μόνο! Αντίθετα, θα έπρεπε να είχε φροντίσει να του δώσει οξυγόνο, αφού η αναπνοή του είχε πρόβλημα και όχι η καρδία του.
5. Άργησε χαρακτηριστικά και παντελώς αδικαιολόγητα να καλέσει το ασθενοφόρο.
Με δεδομένο ότι αφού το τηλεφώνημα έγινε, οι ειδικοί ήταν εκεί μέσα σε 4 λεπτά, το ασφαλές συμπέρασμα που μπορεί κανείς να βγάλει είναι ότι ο Τζάκσον είναι πολύ πιθανό να ζούσε αν είχαν κερδηθεί μόλις και λίγα λεπτά.
6. Για κάποιον, άγνωστο λόγο δεν είχε κρατήσει κανένα αρχείο για τον ασθενή του, έτσι δεν υπήρχαν στοιχεία που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στο έκτακτο περιστατικό.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι καταθέσεις των υπόλοιπων ειδικών που κλήθηκαν από την κατηγορούσα αρχή.

Όλοι συνέκλιναν στη μεγάλη ευθύνη του Μιούρεϊ, ο οποίος κάθε άλλο παρά προστάτευσε τον ασθενή του, εκθέτοντάς τον σε απίστευτο κίνδυνο, κυρίως με την αλόγιστη χορήγηση του ισχυρού αναισθητικού Propofol. Μάλιστα υπήρξαν και οι έντονοι ισχυρισμοί ότι ο Μιούρεϊ είχε κάνει τον άμοιρο τον Τζάκσον κοινό "πειραματόζωο".

Ο Κόνραντ Μιούρεϊ κατηγορείται για ανθρωποκτονία εξ αμελείας, λόγω της τελευταίας δόσης Propofol που του χορήγησε. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες υποστηρίζοντας ότι την τελευταία δόση τη χορήγησε ο ίδιος ο Τζάκσον στον εαυτό του. Και η δίκη συνεχίζεται…

Ζωή Κίττα