20 χρόνια Μέγαρο

29.03.2011
Hταν ακριβώς 20 χρόνια πριν, Μάρτιος του 1991, όταν το ολοκαίνουριο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών άνοιγε τις πύλες του στο κοινό εγκαινιάζοντας έναν νέο χώρο πολιτισμού.

Hταν ακριβώς 20 χρόνια πριν, Μάρτιος του 1991, όταν το ολοκαίνουριο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών άνοιγε τις πύλες του στο κοινό εγκαινιάζοντας έναν νέο χώρο πολιτισμού. Στην αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης, 2.000 άτομα ακούν τότε τον πρώτο ήχο από τη βιόλα του Γιούρι Μπασμέτ. Στα 20 χρόνια που ακολούθησαν, στη σκηνή του Μεγάρου φιλοξενήθηκαν τα μεγαλύτερα αστέρια του διεθνούς μουσικού στερεώματος, «μύθοι» της όπερας, του χορού κ.ά., ενώ η σειρά Megaron Plus έχει παρουσιάσει διαλέξεις των μεγαλύτερων προσωπικοτήτων της εποχής μας από τους χώρους της Τέχνης και των Επιστημών. Η ιδέα της δημιουργίας του ανήκει στη διάσημη λυρική αοιδό Αλεξάνδρα Τριάντη (αδελφή του δημάρχου Αθηναίων και υπουργού Κώστα Κοτζιά), που ίδρυσε με τη βοήθεια του Λάμπρου Ευταξία τον σύλλογο «Οι Φίλοι της Μουσικής». Το όνειρό της πραγματοποίησε με τη συνδρομή της πολιτείας και ιδιωτών ο Χρήστος Λαμπράκης. Με ένα λαμπρό κάλεσμα, λοιπόν, ο σημερινός πρόεδρος του ΟΜΜΑ Ιωάννης Μάνος σηματοδότησε την έναρξη των εορτασμών παρουσιάζοντάς μας το νέο λογότυπο του Μεγάρου αλλά και το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της πρώτης 20ετίας.

  • ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ
    Η ιδέα της δημιουργίας του ανήκει στην Αλεξάνδρα Τριάντη, τη διάσημη λυρική αοιδό, η οποία τo 1953 ίδρυσε με τη βοήθεια του πολιτικού Λάμπρου Ευταξία τον σύλλογο «Οι Φίλοι της Μουσικής». Το όνειρό τους έκανε πραγματικότητα το 1991 ο Χρήστος Λαμπράκης.
  • Για Τα 20 ΧΡΟΝΙΑ ο Παναγιώτης Τέτσης σχεδίασε μια αφίσα ενώ τα Ελληνικά Ταχυδρομεία θα κυκλοφορήσουν γραμματόσημο.