Πάμε σαν άλλοτε...

12.06.2008
Τριγυρνάμε στην πόλη όταν ο λύκος δεν είναι εδώ... Όταν έχουμε, δηλαδή, ελεύθερο χρόνο. Και όχι μόνο περπατάμε, αλλά παρατηρούμε κιόλας, ψάχνουμε, μυρίζουμε, γευόμαστε και κάποιες φορές ανακαλύπτουμε... μικρούς θησαυρούς.

Από τον ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟ

Τριγυρνάμε στην πόλη όταν ο λύκος δεν είναι εδώ... Όταν έχουμε, δηλαδή, ελεύθερο χρόνο. Και όχι μόνο περπατάμε, αλλά παρατηρούμε κιόλας, ψάχνουμε, μυρίζουμε, γευόμαστε και κάποιες φορές ανακαλύπτουμε... μικρούς θησαυρούς. Περίεργα μαγαζιά, ενδιαφέροντα σημεία για ξεκούραση, ιερούς τόπους και ανθρώπους με πραγματικό μεράκι και αγάπη γι αυτό που κάνουν.

Παρέα με τον Λόρδο Μπάιρον υπό το βλέμμα της «Κυράς των Αθηνών»

Δίπλα στον Ιερό Ναό της Αγίας Ειρήνης, εκεί στη μικρή πλατεία, υπάρχει ένα σουβλατζίδικο που καμιά σχέση δεν έχει με τα γνωστά ψητοπωλεία της περιοχής. Το «Γευσήτυπο» ξεχωρίζει για την ιδιαίτερη γεύση του (σ.σ.: ο Κώστας είναι μάστορας στο είδος), αλλά και για την «ποιητική» διακόσμησή του. Ο μικρός του χώρος είναι διακοσμημένος με την αναπαράσταση της γνωστής ερωτικής ιστορίας του Λόρδου Βύρωνα και της φημισμένης πεντάμορφης, της «Κυράς των Αθηνών»! Εμπνευστής της όλης διακόσμησης ήταν ένας ευαίσθητος άνθρωπος, ο Κώστας Καραγιαννίδης, ιδιαίτερα αγαπητός στην περιοχή του Ψυρρή. Άλλωστε, ο πατέρας του πωλούσε σουβλάκια εκεί από το 1945! Αν το επισκεφτείτε (σ.σ.: σας το συστήνουμε ανεπιφύλακτα), δοκιμάστε πίτα με μπιφτέκι, σερβιρισμένο με τη μοναδική σάλτσα του... Πικάντικο, αλλά μοναδικό! Άλλωστε, κάτι ξέρουν όλοι αυτοί οι φανατικοί από κάθε γωνιά της Αθήνας που κατακλύζουν το μικρό μαγαζάκι. «Γευσήτυπο», Πλατεία Αγ. Ειρήνης 2, Αθήνα, τηλ.: 210-3232971.

Επίσκεψη στην ιστορική εκκλησία της Αγίας Ειρήνης|
Μπορεί η οδός Αιόλου να είναι γνωστή ως ένας από τους πιο εμπορικούς και πολυσύχναστους δρόμους της Αθήνας και σίγουρα όλοι έχουμε περάσει αρκετές φορές, λίγοι όμως έχουν προσέξει τις πανέμορφες εκκλησίες που βρίσκονται εκεί κοντά, στις οποίες εκκλησιάστηκαν σημαντικά πρόσωπα της νεότερης ιστορίας της Ελλάδας. Ένας από αυτούς είναι και ο Ιερός Ναός της Αγίας Ειρήνης, ο οποίος υπήρξε και καθεδρικός πριν ακόμα χτιστεί η σημερινή μητρόπολη των Αθηνών.

Ο ναός που βλέπουμε σήμερα έχει χτιστεί πάνω σε έναν παλιότερο. Πρόκειται για ένα αριστούργημα και είναι έργο του διάσημου Έλληνα αρχιτέκτονα Λύσανδρου Καυταντζόγλου. Άρχισε να χτίζεται το 1846, εγκαινιάστηκε το 1850, αλλά οι εργασίες ολοκληρώθηκαν το 1892. Εκτός από τη θαυματουργή εικόνα της Αγίας Ειρήνης που φυλάσσεται στο ναό υπάρχουν πολλές άλλες εξίσου θαυμαστές. Όπως αυτή του Αγίου Σπυρίδωνα, που ιστορήθηκε με χρήματα της κερκυραϊκής αδελφότητας, μιας από τις πιο ισχυρές οικονομικά αδελφότητες της τότε εποχής. Ένα περίεργο και συγχρόνως θαυμαστό στοιχείο είναι η απεικόνιση της Παναγίας σε γαλάζιο φόντο, με δώδεκα αστέρια γύρω από το κεφάλι της. Τα δώδεκα αστέρια «σχετίζονται» και με τα δώδεκα αστέρια της σημαίας της ΕΟΚ! Προφητικό; Μπορεί! Συνδυάστε τα καθημερινά ψώνια σας στην Αιόλου ή την πρωινή κυριακάτικη βόλτα σας με ένα προσκύνημα στον πανέμορφο αυτό ιερό ναό. Ιερός Ναός Αγίας Ειρήνης, Αιόλου 36, Αθήνα, τηλ.: 210-3226042.

Και μια ευχάριστη μουσική νότα.

Στη διασταύρωση Πανεπιστημίου και Πατησιών μια ομάδα Ρουμάνων πλανόδιων μουσικών κάνει την εμφάνισή της σχεδόν από το πουθενά. Κρουστά, πνευστά, έγχορδα... ολόκληρη ορχήστρα στην κυριολεξία! Ο «Καιρός τον τσιγγάνων», για λίγα λεπτά, άλλαξε την ηχητική εικόνα της πόλης. Λες και τα κορναρίσματα από τα χιλιάδες αυτοκίνητα και η βοή των ανθρώπων να σταμάτησαν προς στιγμήν. Όμως, λίγο αργότερα σταμάτησε και αυτή η μουσική, απότομα, όπως απότομα είχε αρχίσει...

Τι κρίμα που όλοι αυτοί οι θαυμάσιοι μουσικοί είναι πλανόδιοι ή μήπως ευτυχώς κι έτσι μπορούμε να τους απολαμβάνουμε όλοι;

Δημιουργήστε τα προσωπικά σας κοσμήματα
Πώς; Με τη βοήθεια της Σιμόνε Σαμπέλ. Πάρτε το παλιό ή χαλασμένο κόσμημα ή ακόμη και φο μπιζού και ελάτε στο «Ελίχρυσον». Εδώ μπορείτε όχι μόνο να επιδιορθώσετε το κόσμημά σας και να το κάνετε καλύτερο ακόμη και από πριν, αλλά και να το «μεταμορφώσετε», δίνοντάς του μια πιο μοντέρνα νότα. Επίσης, μπορείτε να διαλέξετε κάποιο μοναδικό χειροποίητο κόσμημα για σας ή για να το κάνετε δώρο, ακόμη και να παραγγείλετε αυτό που θέλετε. Η Σιμόνε θα σας ξαφνιάσει με την ποιότητα των υλικών της και την εφευρετικότητά της, αλλά και με τις τιμές της!

«Ελίχρυσον», Φρύνης 11, Παγκράτι, τηλ.: 210-7018933, κιν.: 6972 573027.

Τελευταία τροποποίηση στις 06.03.2023 - 17:56