Πέθανε σε ηλικία 84 ετών ο Ιάπωνας σχεδιαστής μόδας Issey Miyake

09.08.2022
Πέθανε σε ηλικία 84 ετών ο Ιάπωνας σχεδιαστής μόδας Issey Miyake
Ήταν γνωστός για τα καινοτόμα σχέδιά του που μοιάζουν με origami, δημιουργώντας φούστες, φορέματα και παντελόνια με πρίσματα από ξεδιπλωμένα σχήματα

Ο Issey Miyake, ο Ιάπωνας σχεδιαστής που φημίζεται για το πτυχωτό στυλ ρούχων και τα καλτ αρώματα του και του οποίου το όνομα έγινε παγκόσμιος όρος για την αιχμή της μόδας τη δεκαετία του 1980, πέθανε σε ηλικία 84 χρονών. Ο θάνατος ανακοινώθηκε την Τρίτη 9/8 από το Miyake Design Studio, το οποίο είπε ότι η αιτία ήταν ο καρκίνος του ήπατος.

Η Lily James είναι πραγματικά αγνώριστη στη νέα goth-glam καμπάνια του Versace

Ο Miyake είναι ίσως περισσότερο γνωστός για τις μικρο πτυχώσεις του, τις οποίες αποκάλυψε για πρώτη φορά το 1988. Το ιδιόκτητο σύστημα θερμικής επεξεργασίας του σήμαινε ότι οι πιέτες που μοιάζουν με ακορντεόν στα σχέδιά του μπορούσαν να πλυθούν στο πλυντήριο, δεν θα έχαναν ποτέ το σχήμα τους και πρόσφεραν ευκολία. Παρήγαγε επίσης το μαύρο ζιβάγκο που έγινε μέρος της χαρακτηριστικής εμφάνισης του Steve Jobs, του συνιδρυτή της Apple.

Dior εναντίον Valentino: Τα πάντα για τη διαμάχη ανάμεσα στους δυο μεγάλους οίκους

Συχνά τόνιζε ότι δεν θεωρούσε τον εαυτό του «σχεδιαστή μόδας». «Οτιδήποτε είναι 'στη μόδα' φεύγει πολύ γρήγορα από τη μόδα. Δεν κάνω μόδα. Φτιάχνω ρούχα», είπε ο Miyake στο περιοδικό Parisvoice το 1998. «Αυτό που ήθελα να φτιάξω δεν ήταν ρούχα που ήταν μόνο για άτομα με χρήματα. Ήταν πράγματα όπως τζιν και μπλουζάκια, πράγματα που ήταν γνωστά σε πολλούς ανθρώπους, εύκολα στο πλύσιμο και εύχρηστα», είπε στην ιαπωνική καθημερινή The Yomiuri Shimbun σε συνέντευξή του το 2015.