Μουσακάς με πλευρώτους

17.04.2008
Μια άλλη εκδοχή σε ένα άκρως παραδοσιακό πιάτο...

Τι έχουμε:

  • 1 κιλό μανιτάρια πλευρώτους
  • 1 κουταλιά λάδι ελιάς για το τηγάνι
  • Για το μείγμα του κιμά:
  • 1 κιλό κιμά (μισό μοσχαρίσιο, μισό χοιρινό)
  • 2 κρεμμύδια
  • 4 κουταλιές λάδι ελιάς
  • 10-12 ντοματάκια, κομμένα στη μέση
  • 1 κουταλιά πελτέ ντομάτας
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 ποτηράκι κρασί, κόκκινο
  • 3/4 του φλιτζανιού μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • αλάτι
  • πιπέρι

Για την μπεσαμέλ:

  • 1 συσκευασία έτοιμο μείγμα για μπεσαμέλ
  • 1 1/2 λίτρο γάλα
  • Για το γαρνίρισμα:
  • κόκκους πιπεριού

Τι κάνουμε:

Σε μια μικρή κατσαρόλα ετοιμάζουμε με το γάλα την μπεσαμέλ, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας και την αφήνουμε να κρυώσει.

Σε μία άλλη κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι, σοτάρουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο ψιλοκομμένα, έως ότου πάρουν χρώμα. Προσθέτουμε τον κιμά, το αλάτι, το πιπέρι, τα σοτάρουμε, ανακατεύοντας γρήγορα για να μη σβολιάσει ο κιμάς και τα σβήνουμε με το κρασί.

Αφήνουμε για 3-4 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ, ρίχνουμε τα ντοματάκια, τον πελτέ, τον μαϊντανό και σιγοβράζουμε για 4-5 λεπτά μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά.

Σκουπίζουμε τα μανιτάρια με μια βρεγμένη πετσέτα και τα σοτάρουμε σε ένα τηγάνι-γκριλ, αλειμμένο με λάδι, για 1-2 λεπτά από κάθε πλευρά.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC.

Στρώνουμε σε ένα μέτριο ταψί τα πλευρώτους (κρατάμε μερικά για το γαρνίρισμα) και απλώνουμε από πάνω το μείγμα του κιμά. Στρώνουμε πάνω από τον κιμά την μπεσαμέλ ,απλώνοντάς την ομοιόμορφα με μια σπάτουλα.

Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 45-50 λεπτά μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια του μουσακά.

Σερβίρουμε τον μουσακά ζεστό ή κρύο, γαρνίροντας με τα πλευρώτους που κρατήσαμε και με τους κόκκους πιπεριού.

Συμβουλή
Εάν θέλουμε να ροδοκοκκινίσει περισσότερο ο μουσακάς, ρίχνουμε πάνω από την μπεσαμέλ, 11/2 φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα.

το κατάλληλο κρασί Μαλαγουζιά.