Παστάκια αμυγδάλου με υποβρύχιο βανίλια

11.07.2011

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 15 λεπτά
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 40 λεπτά
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 35 κομμάτια
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ μέτρια

Yλικά

ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ

  • 250 γρ. αλεύρι
  • 125 γρ. βούτυρο παγωμένο
  • 80 γρ. ζάχαρη
  • 2 αβγά

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ

  • 85 γρ. σιμιγδάλι χοντρό
  • 350 γρ. ζάχαρη
  • 2 ασπράδια αβγών
  • 250 γρ. αμύγδαλο ασπρισμένο

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ

  • ½ λίτρο γάλα
  • 125 γρ. σιμιγδάλι χοντρό
  • 250 γρ. ζάχαρη
  • 1 αβγό ολόκληρο
  • 2 κρόκους (από τη γέμιση)
  • λίγο αλάτι

ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΟ

  • 1 κουτί υποβρύχιο βανίλια

Eκτέλεση
Φτιάχνουμε πρώτα τη ζύμη που θα αποτελέσει τη βάση του γλυκού, αναμειγνύοντας με τα δάχτυλα το βούτυρο με το αλεύρι μέχρι να σχηματιστούν μικρά ψίχουλα, προσθέτουμε τα αβγά και, αν χρειαστεί, 1-2 κουταλιές της σούπας κρύο νερό. Κάνουμε τη ζύμη μία μπάλα, την ανοίγουμε σε χοντρό φύλλο ανάμεσα σε δύο λαδόκολες και τη στρώνουμε σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψάκι διαστάσεων 25x35 εκ. Αλέθουμε το αμύγδαλο μαζί με τη ζάχαρη της γέμισης στο μπλέντερ μέχρι να πάρουμε μια λευκή πούδρα. Προσθέτουμε τα ασπράδια και το σιμιγδάλι, και αφήνουμε στην άκρη.

Ετοιμάζουμε την κρέμα: Ζεσταίνουμε το γάλα, και προσθέτουμε τη ζάχαρη και το σιμιγδάλι ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα. Εκτός φωτιάς, προσθέτουμε τα αβγά χτυπημένα. Ανακατεύουμε τη γέμιση με την κρέμα να γίνουν ομογενές μείγμα, το στρώνουμε πάνω από τη ζύμη και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 20-25 λεπτά. Λιώνουμε το υποβρύχιο βανίλια σε χαμηλή φωτιά. Αφού κρυώσει το γλυκό, το κόβουμε σε κομματάκια 5x5 εκ. και περιχύνουμε με το γλάσο που ετοιμάσαμε.

Tip: Αν θέλετε πιο αρωματική την κρέμα, μπορείτε να της προσθέσετε το ξύσμα από ένα λεμόνι (κατά προτίμηση ακέρωτο) ή 5-6 σταγόνες άρωμα πικραμύγδαλου.