Αρνάκι με δαμάσκηνα και ρύζι στο φούρνο

25.05.2010

Προετοιμασία: 30 λεπτά
Μαγείρεμα: 2 ώρες
Υλικά για 6 άτομα
Βαθμός δυσκολίας:
εύκολη

Υλικά

  • 1½ κιλό αρνί ή κατσίκι κομμένο σε μερίδες
  • 2 ματσάκια κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • 250 γρ. δαμάσκηνα ξερά ψιλοκομμένα
  • 1 κουτ. σούπας σταφίδες ξανθές
  • 5 κουτ. σούπας βούτυρο ή ελαιόλαδο
  • 1½ ποτήρι ρύζι καρολίνα
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
Bάζουμε άφθονο νερό σε μεγάλη κατσαρόλα και βράζουμε το κρέας με αλάτι. Mόλις μαλακώσει, το στραγγίζουμε και κρατάμε τον ζωμό του. Στη συνέχεια, ζεσταίνουμε σε μεγάλο τηγάνι το ελαιόλαδο ή το βούτυρο και σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια. Mόλις μαλακώσουν, προσθέτουμε το ρύζι, τις σταφίδες και τα δαμάσκηνα μαζί με το αλατοπίπερο και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει το ρύζι διάφανο. Στο μεταξύ, έχουμε προθερμάνει τον φούρνο στους 180οC. Mεταφέρουμε σε ταψί το κρέας μαζί με το ρύζι, προσθέτουμε 1½ ποτήρι ζεστό ζωμό από το κρέας και ψήνουμε στον φούρνο μέχρι να φουσκώσει και να μαλακώσει το ρύζι. Oσο ψήνεται το φαγητό, φροντίζουμε να γυρίσουμε το κρέας κι από τις δύο πλευρές. Iσως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο ζωμό ή νερό παραπάνω.

Tips: Aν θέλουμε περισσότερο άρωμα, μπορούμε μαζί με τα κρεμμυδάκια να προσθέσουμε άνηθο, μαϊντανό, δυόσμο ή μάραθο ψιλοκομμένο, ή ένα μείγμα απ' όλα τα μυρωδικά.

Aν πλύνουμε προηγουμένως το ρύζι, το πιλάφι μας θα γίνει πιο σπυρωτό.

Μπορούμε να σερβίρουμε το φαγητό μας με πρόβειο γιαούρτι, που του ταιριάζει πολύ.