Βινεγκρέτ: Η ψυχή της σαλάτας

16.03.2011

Με κάππαρη και χυμό πορτοκαλιού: Tαιριάζει με πράσινες σαλάτες, ψητά λαχανικά και σαλάτες με όσπρια.

Xτυπάμε στο μπλέντερ 2 κουτ. σούπας κάππαρη, 1 σκελίδα σκόρδο, 1 κουτ. γλυκού σιναπόσπορο, τον χυμό από 1 πορτοκάλι, ½ κρεμμύδι μικρό, 4 κλωναράκια μαϊντανό, 2 κουτ. σούπας ξίδι, 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. 

Mε μπαλσάμικο: Γλυκόξινη, ταιριάζει με όλες τις σαλάτες.

Xτυπάμε στο μπλέντερ 4 κουτ. σούπας μπαλσάμικο, 6 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, 1 σκελίδα σκόρδο, 1 κουτ. γλυκού μουστάρδα, 1 κουτ. γλυκού μέλι, αλάτι και πιπέρι.

Mεσογειακή: Tαιριάζει σε σαλάτες με ρόκα και μεταμορφώνει μια κλασική χωριάτικη σαλάτα.

Xτυπάμε στο μπλέντερ 1 αντζούγια, 10 κόκκους κάππαρη, 1 σκελίδα σκόρδο, 4 κουτ. σούπας ξίδι, 6 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, λίγη ρίγανη, αλάτι και πιπέρι.

Mε τζίντζερ: Tαιριάζει σε πράσινες και εξωτικές σαλάτες.

Xτυπάμε στο μπλέντερ 1 κρεμμύδι πράσινο ψιλοκομμένο, 3 κουτ. σούπας soy sauce, 2 κουτ. σούπας ξίδι λευκό, 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη ή μέλι, 1 κουτ. γλυκού τζίντζερ φρέσκο τριμμένο, 5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, 1 κουτ. σούπας σησαμέλαιο, πιπέρι και λίγο αλάτι.