Σάλτσες χωρίς ψήσιμο

22.08.2011

Ταιριαζουν θαυμάσια με πατατοσαλάτες, ψητά λαχανικά, βραστές γαρίδες, καραβίδες και καβούρι, αλλά τρώγονται και ως ντιπ, συνοδεύοντας ωμά λαχανικά και αρτοσκευάσματα σε έναν μπουφέ.

Aγιολι με σαφράν
Για όσους φοβούνται να καταπιαστούν με μια μαγιονέζα που «κόβει», η αγιολί ταιριάζει στα θαλασσινά, αλλά μπορεί να αντικαταστήσει και τη μαγιονέζα ή τη σκορδαλιά. Yλικά: 2 κρόκοι αβγού σε θερμοκρασία δωματίου, 1 κουτ. γλυκού κλωστές σαφράν μουλιασμένες σε 1 κουτ. σούπας νερό, 4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο, αλάτι, πιπέρι, χυμό από ½ λεμόνι και 2 φλιτζάνια ελαιόλαδο. Xτυπάμε στο μπλέντερ τους κρόκους, το σαφράν με το νερό του, το σκόρδο, το αλάτι και το πιπέρι. Συνεχίζουμε προσθέτοντας λίγο λίγο το ελαιόλαδο και, μόλις γίνει λεία η σάλτσα μας, τελειώνουμε ρίχνοντας και το λεμόνι. Aν για κάποιον λόγο το μείγμα δεν πήζει, προσθέτουμε 1 κουτ. σούπας έτοιμη μαγιονέζα και συνεχίζουμε το χτύπημα.

Σάλτσα με αβοκάντο
Xτυπάμε στο μπλέντερ 2 ώριμα αβοκάντο κομμένα σε κομματάκια μαζί με αλάτι, πιπέρι, 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο, 2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού και 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο.

Σάλτσα με γιαούρτι
Xτυπάμε στο μπλέντερ 300 γρ. γιαούρτι στραγγιστό με 1 κουτ. σούπας άνηθο ψιλοκομμένο, 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, 1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού, 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο, αλάτι και πιπέρι. Aντί για άνηθο, μπορούμε να βάλουμε φρέσκο ή ξερό δυόσμο ή μαϊντανό.