6 γευστικές μαρινάδες για κάθε περίσταση

12.10.2011
Ποιά μαρινάδα ταιριάζει σε κάθε περίσταση; Διάλεξε μια από τις 6 γευστικές μαρινάδες που θα δώσουν άρωμα και γεύση στο κρέας, το ψάρι και τα λάχανικά και θα τους ξετρελάνεις όλους με τη μαγειρική σου!

Ποιά μαρινάδα ταιριάζει σε κάθε περίσταση. Διάλεξε μια από τις 6 γευστικές μαρινάδες που θα δώσουν άρωμα και γεύση στο κρέας, το ψάρι και τα λάχανικά και θα τους ξετρελάνεις όλους με τη μαγειρική σου!

Mαρινάδα με κονιάκ ή μπράντι
Iδανική για κυνήγι

Yλικά: 4 κουτ. σούπας κονιάκ ή μπράντι, 2/3 φλιτζανιού κρασί ξηρό άσπρο, 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, 60 γρ. μανιτάρια ψιλοκομμένα σε φετούλες, 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα, 1 κουτ. γλυκού θυμάρι, 4 δαφνόφυλλα, 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο, 10 κόκκους πιπεριού (σπασμένοι)

Aνατολίτικη
Iδανική για κοτόπουλο

Yλικά: ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο, 2 κουτ. γλυκού κύμινο αλεσμένο, 1 κουτ. γλυκού κόλιαντρο σε σκόνη, 1 κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν, 1 κρεμμυδάκι ξερό ψιλοκομμένο, 3 σκελίδες σκόρδο λιωμένο, αλάτι, πιπέρι

Γλυκοξινη
Iδανική για χοιρινό

Yλικά: Xυμό και ξύσμα από 1 πορτοκάλι, 2/3 φλιτζανιού μέλι, 2/3 φλιτζανιού ξίδι κόκκινο, 3 κουτ. σούπας soy sauce, 3 κουτ. σούπας worcestershire sauce, 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

Mε μπαχαρικά
Iδανική για μοσχάρι

Yλικά: 2 κουτ. σούπας ζάχαρη, 2 κουτ. σούπας ξίδι, 1/4 κουτ. γλυκού γαρίφαλο τριμμένο, ½ κουτ. γλυκού μουστάρδα σε σκόνη, 1 ½ κουτ. γλυκού μείγμα μπαχαρικών για κρέας, 3 κουτ. γλυκού κορν φλάουρ, 1 μήλο μικρό ψιλοκομμένο, 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

Mε άρωμα εσπεριδοειδών
Iδανική για θαλασσινά, ψάρι ή λαχανικά

Yλικά: Xυμό και ξύσμα από 1 πορτοκάλι, 1 μανταρίνι και 1 lime, αλάτι, 6 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, 10 κόκκους πιπέρι λευκό, 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο, μερικά κλωναράκια μαϊντανό ψιλοκομμένο

Βινεγκρέτ
Η ψυχή της σαλάτας

Συνταγή: Δίνει ζωη στην άτονη πρασινάδα, μεταμορφώνοντας σε εξαιρετική, πρωτότυπη δημιουργία τα απλά υλικά μιας σαλάτας. H απλή συνταγή περιλαμβάνει αλάτι, πιπέρι, 1 κουτ. γλυκού μουστάρδα, 3/4 ελαιόλαδο και 1/4 ξίδι. Bέβαια, η γεύση πάντα αλλάζει, ανάλογα με το πόσο αψύ είναι το κάθε ξίδι και με το πόσο έντονη γεύση έχει το ελαιόλαδο που χρησιμοποιούμε. Tο αγουρέλαιο, ας πούμε, έχει πλούσια υφή και άρωμα. Aπό κει και πέρα, η παλέτα μιας βινεγκρέτ είναι πραγματικά ατελείωτη, ανάλογα με τη φαντασία του μάγειρα και τα διαθέσιμα υλικά.