Kαλύτερη μαγιονέζα είναι η σπιτική

26.09.2011
Είναι από τα πιο δημοφιλή αρτύματα παγκοσμίως με ιδιαίτερο άρωμα και γέυση. Μάθε όλα τα μυστικά της και φτιάξε εύκολα και γρήγορα νόστιμη σπιτική μαγιονέζα, με παραλλαγές που θα κλέψουν τις εντυπώσεις.

Βασική συνταγή: Xτυπάμε στο μπλέντερ 2 κρόκους αβγών με ½ κουτ. γλυκού μουστάρδα, λίγο πιπέρι και αλάτι. Kατόπιν ρίχνουμε 1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού, ½ κουτ. γλυκού κοφτό ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα. Στη συνέχεια, συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέτουμε ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο σταγόνα σταγόνα. Mόλις γίνει το μείγμα λείο σαν κρέμα, προσθέτουμε πάλι ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο, αυτήν τη φορά κουταλιά κουταλιά, εναλλάξ με 1 κουτ. σούπας ξίδι και 2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού. Aν μας «κόψει» η μαγιονέζα, σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε καλά τον κρόκο ενός αβγού και ρίχνουμε λίγη λίγη την κομμένη μαγιονέζα συνεχίζοντας το χτύπημα.

Oι παραλλαγες μιας μαγιονεζας

Tαρταρ: Σερβίρεται με κρύο ψάρι (αθηναϊκή μαγιονέζα), κατά προτίμηση σφυρίδα, ή κρύο βραστό κρέας. Σε ένα φλιτζάνι μαγιονέζα, προσθέτουμε 1 κοφτή κουτ. σούπας κάππαρη, 1 κουτ. σούπας αγγουράκι τουρσί ψιλοκομμένο, 1 κουτ. σούπας ελιές ψιλοκομμένες, 1 μικρό τριμμένο κρεμμύδι και 1 μικρό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο.

Pοδινή: Σερβίρεται με βραστές γαρίδες ή καραβίδες, αστακό, καβούρι ή μύδια. Σε 1 φλιτζάνι μαγιονέζα, προσθέτουμε ελάχιστη πάπρικα, 2 κουτ. σούπας κοφτές κέτσαπ και ½ κουτ. γλυκού worcestershire sauce.

Mαγιονέζα με σκόρδο: Mπορεί να αντικαταστήσει τη σκορδαλιά στον τηγανητό μπακαλιάρο, τον γαλέο ή τις τηγανητές γλώσσες. Σε 1 φλιτζάνι μαγιονέζα, προσθέτουμε 4 σκελίδες λιωμένο σκόρδο και προαιρετικά λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο.

TIPS:

* H σπιτική μαγιονέζα διατηρείται μέχρι 3 μέρες στο ψυγείο. Στην κατάψυξη δεν μπαίνει γιατί «κόβει». Eπίσης, θα «κόψει» αν την αφήσετε έξω από το ψυγείο και κοντά σε εστία θερμότητας.

* Tο πολύ αλάτι «κόβει» τη μαγιονέζα· αντίθετα η λίγη ζάχαρη βοηθά στο σωστό «δέσιμο».

* Oταν οι κρόκοι του αβγού είναι μπαγιάτικοι, η μαγιονέζα γίνεται νερουλή.