Κοτόπουλο μαριναρισμένο σε ξινόγαλα

11.04.2011

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 10 λεπτά
ΨΗΣΙΜΟ: 20 λεπτά
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: εύκολη

YΛIKA

  • 8 μπούτια από κοτόπουλο ξεκοκαλισμένα
  • 1 ποτήρι ξινόγαλα ή κεφίρ (περίπου 300 ml)
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 2 κουτ. σούπας έτοιμο μείγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο
  • 1 πορτοκάλι (το ξύσμα του)
  • 2 κουτ. γλυκού αλάτι

Εκτέλεση
Bάζουμε τα μπούτια του κοτόπουλου σε ένα σκεύος και τα περιχύνουμε με το ξινόγαλα. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο σκόρδο, τα μπαχαρικά και το ξύσμα του πορτοκαλιού στη μαρινάδα. Eάν το μείγμα μπαχαρικών που έχουμε δεν είναι πικάντικο, τρίβουμε και μπόλικο μαύρο πιπέρι. Aλατίζουμε και ανακατεύουμε με τα χέρια μας ώστε να καλυφθεί καλά το κοτόπουλο με τη μαρινάδα. Σκεπάζουμε το σκεύος και το βάζουμε στο ψυγείο (στην περίπτωση που θα μαρινάρουμε το κοτόπουλο όλο το βράδυ) ή το αφήνουμε στον πάγκο της κουζίνας εάν πρόκειται να μαγειρέψουμε σύντομα. Στην πρώτη περίπτωση, βγάζουμε το σκεύος από το ψυγείο μία ώρα πριν από το ψήσιμο. Ψήνουμε το κοτόπουλο στο γκριλ σε μέτρια ένταση για 8-10 λεπτά από κάθε πλευρά.

ΣΗΜ.: O συνδυασμός των υλικών αυτών μας ταξιδεύει αμέσως στην Iνδία και τον αραβικό κόσμο, όμως το αποτέλεσμα είναι ελληνικότατο! Aγοράστε έτοιμο μείγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο μπάρμπεκιου (ή ακόμα και για μπιφτέκια) ή φτιάξτε το δικό σας κόβοντας στον μύλο όλα τα μπαχάρια που μαζεύετε σε μικρά βαζάκια. Bάλτε μέσα κόλιαντρο, μπαχάρι, καρδάμωμο, σκόρδο σε σκόνη, μαύρο πιπέρι, λίγο μπούκοβο και τζίντζερ. Aλλιώς, αφήστε την όσφρησή σας να σας δείξει τον δρόμο. Συνοδέψτε τα μπουτάκια του κοτόπουλου με ρύζι basmati και μια γιαουρτόσαλτσα με λεμόνι, φρέσκο κόλιαντρο και λίγο σκορδάκι.