Λύχνοι με φέτα

15.01.2009
Με παραδοσιακή γεύση

Τι έχουμε:

  • 4 φλιτζ. αλεύρι σκληρό
  • 3 κουταλιές ΒΙΤΑΜ
  • 1 1/2 φλιτζ. νερό
  • 1/2 κουταλάκι σόδα
  • λίγο αλάτι
  • 1 κουταλιά ΒΙΤΑΜ για το ταψί

Για τη γέμιση:

  • 1 φλιτζ. κασέρι, τριμμένο
  • 1/2 φλιτζ. γιαούρτι

Για το γαρνίρισμα:

  • 200 γραμ. φέτα, θρυμματισμένη
  • 2 κουταλιές λάδι ελιάς
  • φύλλα ρόκας

Τι κάνουμε:

Για να φτιάξουμε τη γέμιση ανακατεύουμε σε ένα μπολ το κασέρι και το γιαούρτι έως ότου ενωθούν. Σε ένα άλλο μπολ, ρίχνουμε το αλεύρι, το ΒΙΤΑΜ, τη σόδα, το αλάτι και τα ανακατεύουμε με τα χέρια μας, προσθέτοντας το νερό λίγο λίγο.

Ζυμώνουμε έως ότου ενωθούν τα υλικά και η ζύμη γίνει λεία και σφιχτή. Στη συνέχεια, την κόβουμε σε κομμάτια ίδιου μεγέθους και τα πλάθουμε σε μπαλάκια. Τα σκεπάζουμε με μια πετσέτα και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για περίπου 30 λεπτά.

Κατόπιν, παίρνουμε τις μπάλες ζύμης και τις πιέζουμε με την παλάμη μας για να γίνουν στρογγυλά, μικρά πιτάκια.

Με ένα κουταλάκι βάζουμε στο κέντρο κάθε πίτας λίγη από τη γέμιση, μαζεύουμε τις άκρες της ζύμης προς το κέντρο και πιέζουμε με τα δάχτυλά μας περιμετρικά, δημιουργώντας ένα στεφάνι, ώστε να κλειστεί η γέμιση μέσα.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC.

Κατόπιν, βάζουμε τα λυχναράκια σε ένα ταψί αλειμμένο με ΒΙΤΑΜ, το ένα δίπλα στο άλλο και τα ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 20 λεπτά, έως ότου ροδίσουν. Αφού ψηθούν τα βγάζουμε από τον φούρνο, τα βάζουμε σε μια πιατέλα και ετοιμάζουμε το γαρνίρισμα.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη φέτα με το λάδι ελιάς και βάζουμε λίγο από το μείγμα πάνω από κάθε λυχναράκι.

Σερβίρουμε τα λυχναράκια γαρνίροντας με ψιλοκομμένη ρόκα.

Συμβουλή
Πριν ψήσουμε τα λυχναράκια μπορούμε να αλείψουμε τη ζύμη με αβγό.

Το κατάλληλο κρασί Αθήρι.