Βακαλάος με κουρκούτι μπίρας

11.06.2009
Ένας... μεθυσμένος βακαλάος στο τραπέζι μας!

Τι έχουμε:

  • 3-4 φιλέτα βακαλάο παστό

Για το κουρκούτι:

  • 3 φλιτζ. αλεύρι
  • 1 1/2 φλιτζ. μπίρα
  • 1/2 φλιτζ. νερό
  • 1 αβγό
  • 1 κρεμμύδι
  • λάδι ελιάς, για το τηγάνι
  • αλάτι
  • πιπέρι

Για το γαρνίρισμα:

  • 10 πατάτες, τηγανητές
  • 1/2 κιλό αρακά, βρασμένο
  • φύλλα μαϊντανού
  • φέτα λεμονιού

Τι κάνουμε:
Από την προηγούμενη μέρα, βάζουμε τα φιλέτα του βακαλάου σε ένα μπολ με κρύο νερό, τόσο ώστε να τα σκεπάζει, φροντίζοντας να το αλλάξουμε 2-3 φορές.

Την επομένη, αφαιρούμε το δέρμα από τα φιλέτα του βακαλάου με ένα μαχαίρι, τα πλένουμε και τα αφήνουμε να στραγγίξουν σε ένα σουρωτήρι. Σε ένα μπολ ρίχνουμε την μπίρα, το νερό, το αβγό χτυπημένο, το κρεμμύδι, ψιλοκομμένο, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε με ένα αναδευτήρι.

Μόλις ενωθούν τα υλικά, προσθέτουμε το αλεύρι λίγο λίγο, συνεχίζοντας το ανακάτεμα, έως ότου γίνουν πηχτός χυλός. Κατόπιν, βάζουμε τα φιλέτα του βακαλάου στο μπολ με το κουρκούτι, φροντίζοντας να καλυφθούν από όλες τις πλευρές. Σκεπάζουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο, για 1-2 ώρες.

Σε ένα τηγάνι σε χαμηλή φωτιά ζεσταίνουμε το λάδι και τηγανίζουμε τα φιλέτα του βακαλάου ένα ένα, γυρίζοντάς τα, ώστε να χρυσίσουν ομοιόμορφα. Τα βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα σε μια πιατέλα, στρωμένη με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Σερβίρουμε το βακαλάο, συνοδεύοντάς τον με πατάτες τηγανιτές και αρακά. Γαρνίρουμε με φύλλα μαϊντανού και μια φέτα λεμονιού.

Συμβουλή
Μπορούμε εάν θέλουμε, να προσθέσουμε στο κουρκούτι ψιλοκομμένο μαϊντανό ή και σκόρδο.

Το κατάλληλο κρασί Λευκό Chardonnay