Μοσχιοί κοκκινιστοί

16.07.2009
Θα τους λατρέψετε!

Τι έχουμε:

  • 1 κιλό μοσχιούς (μικρά χταποδάκια)
  • 1/2 κιλό ντοματάκια Σαντορίνης
  • 1 κουτί PUMMARO PASSATA
  • 2 κρεμμύδια
  • 1 μικρή πιπεριά τσίλι αποξηραμένη
  • 4-5 φλιτζ. ζωμό λαχανικών
  • 1 ποτηράκι λευκό κρασί
  • 1 ποτηράκι κόκκινο κρασί
  • 1/2 φλιτζ. ΒΙΤΑΜ
  • 1 φλιτζ. νερό
  • αλάτι
  • πιπέρι

Τι κάνουμε:

Καθαρίζουμε τους μοσχιούς. Γυρίζουμε την κουκούλα τους ανάποδα, βγάζουμε τα εντόσθια, την κόβουμε και την ξεπλένουμε. Στη συνέχεια, με το ειδικό ψαλίδι κουζίνας, κόβουμε τους μοσχιούς στο σημείο του ράμφους, το αφαιρούμε και τους ξεπλένουμε με άφθονο τρεχούμενο νερό.

Σε μία κατσαρόλα βάζουμε τους μοσχιούς με τις κουκούλες τους, το νερό, το λευκό κρασί, τους σκεπάζουμε και τους αφήνουμε να βράσουν έως ότου σωθούν τα υγρά τους. Στη συνέχεια τους βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα και τους αφήνουμε να στραγγίξουν σε ένα σουρωτήρι.

Λιώνουμε το ΒΙΤΑΜ σε μια άλλη κατσαρόλα και σοτάρουμε τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα, έως ότου χρυσίσουν.

Κατόπιν, προσθέτουμε τους μοσχιούς, τους αφήνουμε να σοταριστούν σε χαμηλή φωτιά για περίπου 5 λεπτά, σβήνουμε με το κόκκινο κρασί και αφήνουμε να βράσουν για 2-3 λεπτά ακόμη, έως ότου εξατμιστεί το αλκοόλ.

Στη συνέχεια, προσθέτουμε στην κατσαρόλα με τους μοσχιούς τα ντοματάκια ψιλοκομμένα, το τσίλι, το PUMMARO, το ζωμό λαχανικών, αλάτι και πιπέρι. Μόλις πάρουν μια βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι μοσχιοί και να δέσει η σάλτσα.

Κατόπιν, κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, βάζουμε τους μοσχιούς σε μια πιατέλα και τους περιχύνουμε με τη σάλτσα τους.

Συμβουλή

Μπορούμε αντί για μοσχιούς να βάλουμε σουπιές ή χταπόδι.

Το κατάλληλο κρασί: Ξινόμαυρο.