Φάβα με κάππαρη

20.11.2008
Η διαφορετική!

Τι έχουμε:

  • 1/2 κιλό φάβα
  • 1/2 φλιτζ. κάππαρη
  • 5 φλιτζ. χωμό λαχανικών
  • 1/2 φλιτζ. αμύγδαλα
  • 4 κουταλιές ΒΙΤΑΜ
  • 1 κρεμμύδι
  • αλάτι
  • πιπέρι

Για το γαρνίρισμα:

  • λίγη κάππαρη
  • 1 κρεμμύδι

Τι κάνουμε:

Πλένουμε καλά τη φάβα, την αφήνουμε να μουσκέψει σε βραστό νερό για περίπου 30 λεπτά και τη στραγγίζουμε.

Στη συνέχεια σε μια κατσαρόλα βράζουμε τη φάβα με τον ζωμό λαχανικών για 20 λεπτά, έως ότου μαλακώσει φροντίζοντας να την ξαφρίζουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα με μία τρυπητή κουτάλα.

Λιώνουμε σε ένα τηγάνι 2 κουταλιές από το ΒΙΤΑΜ, σοτάρουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, έως ότου χρυσίσει και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα με τη φάβα. Ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα και ρίχνουμε και τα αμύγδαλα, αφού τα σπάσουμε σ' ένα γουδί, το πιπέρι, ανακατεύουμε και τα αφήνουμε να βράσουν για περίπου 15 λεπτά.

Μόλις είναι έτοιμη η φάβα, κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, χτυπάμε τη μισή ποσότητα στο μπλέντερ μαζί με το 1/2 φλιτζάνι κάππαρη έως ότου πολτοποιηθούν. Ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ την πολτοποιημένη φάβα, τη φάβα που ήταν στην κατσαρόλα και τα ανακατεύουμε.

Σερβίρουμε τη φάβα σε ένα πιάτο, περιχύνοντας με το υπόλοιπο ΒΙΤΑΜ λιωμένο και γαρνίροντας με την κάππαρη και το κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες.

Συμβουλή

Μπορούμε να σερβίρουμε τη φάβα και με χυμό λεμονιού.

Το κατάλληλο κρασί: Κόκκινο Νάουσας.