Πώς να φτιάξεις τραγανή focaccia με μανιτάρια

07.01.2023
Πώς να φτιάξεις τραγανή focaccia με μανιτάρια
Μια υπέροχη συνταγή με τραγανά μανιτάρια

Σε αυτή τη συνταγή, το μυστικό για να πετύχεις τραγανά και όχι μουσκεμένα μανιτάρια είναι να τα καβουρντίσεις δύο φορές: πρώτα, μόνα τους σε ένα ταψί μέχρι να μαλακώσουν και να μειωθεί η υγρασία τους, μετά πάλι πάνω από μια απαλή και αφράτη ζύμη focaccia, όπου θα ροδίσουν και θα γίνουν τραγανά.

Η συνταγή για pierogi με λαχανάκια Βρυξελλών και kimchi

Συστατικά (περίπου 12 τεμάχια)
Για τη Ζύμη
3¾ φλιτζάνια/480 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλιά της σούπας στιγμιαία μαγιά
1½ κουταλάκια του γλυκού αλάτι kosher
1¾ φλιτζάνια ζεστό νερό
¼ φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Για το Topping
850 γραμμάρια ψιλοκομμένα ανάμεικτα μανιτάρια
6 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Αλάτι Kosher και μαύρο πιπέρι
Τριμμένη παρμεζάνα ή θαλασσινό αλάτι
½ λεμόνι
Φρέσκο σχοινόπρασο ψιλοκομμένο (προαιρετικά)

Πίτα ντομάτας και καλαμποκιού με κρούστα cheddar

Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακάτεψε το αλεύρι, τη μαγιά, το αλάτι, το νερό και το λάδι μαζί μέχρι να ενωθούν καλά. Τα υλικά πρέπει να ενωθούν εύκολα για να σχηματιστεί μια υγρή ζύμη, περίπου 2 λεπτά. Σκέπασε το μπολ και άφησε να φουσκώσει σε θερμοκρασία δωματίου για τουλάχιστον 8 ώρες και όχι περισσότερο από 10 ώρες. (Σε αυτό το σημείο μπορείς να το βάλεις στο ψυγείο για έως και 18 ώρες και μετά άφησε το να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου πριν το βάλεις).

Προθέρμανε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Προετοίμασε τα μανιτάρια: Χρησιμοποίησε ένα μαχαίρι για να κόψεις τα μανιτάρια και κόψε τα σε μέτρια-μεγάλα κομμάτια, αφήνοντας τα μικρότερα μανιτάρια ολόκληρα όποτε είναι δυνατόν γιατί θα συρρικνωθούν όταν ψηθούν. Σε ένα ταψί, ρίξε τα μανιτάρια με 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και αλατοπιπέρωσε.

Άπλωσε τα μανιτάρια σε μια ομοιόμορφη στρώση και ψήσε μέχρι να μαλακώσουν, 25 με 30 λεπτά. Θα πρέπει να συρρικνωθούν πολύ, αλλά θα πρέπει να αρχίσουν να γίνονται καφέ. Άφησε τα στην άκρη να κρυώσουν.

Όταν η ζύμη έχει φουσκώσει πλήρως, ρίξε 2 κουταλιές ελαιόλαδο σε ένα ταψί και άπλωσε με τα χέρια σου σε όλο το ταψί. Ρίξε την φουσκωμένη ζύμη στο ταψί και χρησιμοποίησε τα δάχτυλά σου για να απλώσεις και να ρίξεις τη ζύμη μέχρι να φτάσει πάχος περίπου 1.5 εκατοστού. Μην ανησυχείς αν η ζύμη δεν τεντώσει πολύ στην αρχή - θα είναι πιο εύκολο αφού ξεκουραστεί. Άφησε την να καθίσει για 15 με 20 λεπτά.

Ρίξε την υπόλοιπη 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο, αλλά μην το αφήσεις να αραιώσει πολύ. Τοποθέτησε τα κρύα μανιτάρια σε μια ομοιόμορφη στρώση πάνω από τη ζύμη.

Γέμισε τη focaccia με μια γενναιόδωρη, ομοιόμορφη στρώση τριμμένης παρμεζάνας ή θαλασσινό αλάτι. Ψήσε μέχρι να ροδίσουν οι άκρες της focaccia και τα μανιτάρια να είναι πολύ τραγανά, 20 με 25 λεπτά.

Στύψε το λεμόνι πάνω από την επιφάνεια της focaccia. Ψύξε τουλάχιστον 10 λεπτά πριν τη σερβίρεις. Γέμισε με το σχοινόπρασο λίγο πριν σερβίρεις, εάν θέλεις.