Πώς να φτιάξεις τάρτα cranberry με κρούστα φουντουκιού

01.01.2023
Πώς να φτιάξεις τάρτα cranberry με κρούστα φουντουκιού
Αν είσαι λάτρης του κλασικού γαλλικού tarte au citron, θα λατρέψεις αυτή την εκδοχή με cranberry

Αν είσαι λάτρης του κλασικού γαλλικού tarte au citron, θα λατρέψεις αυτή την εκδοχή με cranberry. Για να ελαχιστοποιήσεις τον χρόνο μαγειρέματος, φτιάξε το σταδιακά, προετοιμάζοντας την κρούστα μια ή δύο μέρες νωρίτερα. Η κρούστα φουντουκιού χωρίς σιτάρι είναι προσαρμοσμένη από μια συνταγή μπισκότων από τη δημοφιλή ιστοσελίδα του ζαχαροπλάστη και συγγραφέα David Lebovitz.

Κέικ αμυγδάλου με κάρδαμο και φιστίκι Αιγίνης


Συστατικά (8 έως 10 μερίδες)
Για την κρούστα φουντουκιού
1¼ φλιτζάνια/180 γραμμάρια ωμά φουντούκια
1 φλιτζάνι/125 γραμμάρια ρυζάλευρο
¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
½ φλιτζάνι/112 γραμμάρια ζάχαρη
6 κουταλιές της σούπας/100 γραμμάρια μαλακωμένο βούτυρο
Για τη γέμιση cranberry
340 γραμμάρια cranberry
1 φλιτζάνι/225 γραμμάρια ζάχαρη
Φλούδα (μόνο μέρος πορτοκαλιού) και χυμό από 1 πορτοκάλι (περίπου ½ φλιτζάνι)
113 γραμμάρια μαλακωμένο βούτυρο (1 ραβδί)
2 αυγά συν 2 κρόκους αυγών

Αυτή είναι η καλύτερη συνταγή για μπισκότα με κομμάτια σοκολάτας που θα βρεις!

Εκτέλεση
Φτιάξε την κρούστα: Προθέρμανε το φούρνο στους 160 βαθμούς. Βάλε τα φουντούκια σε ένα ταψί και ψήσε τα για 10 με 15 λεπτά, μέχρι να σκουρύνουν οι φλούδες και να σπάσουν. Βάλε τους καβουρδισμένους ξηρούς καρπούς σε μια καθαρή πετσέτα και τρίψε τις φλούδες. Πέταξε τη φλούδα και άφησε τους ξηρούς καρπούς να κρυώσουν.

Σε έναν επεξεργαστή τροφίμων, άλεσε τα καρύδια με το μισό ρυζάλευρο μέχρι το μείγμα να μοιάζει με χοντρό καλαμποκάλευρο. Πρόσθεσε το υπόλοιπο ρυζάλευρο και αλάτι και χτύπησε το για λίγο.

Χτύπησε τη ζάχαρη και το βούτυρο σε ένα μπολ του μίξερ με μια ξύλινη κουτάλα για ένα ή δύο λεπτά μέχρι να ασπρίσουν και να πήξουν. Πρόσθεσε το μείγμα των ξηρών καρπών και ανακάτεψε μέχρι να ομογενοποιηθεί η ζύμη.

Πίεσε τη ζύμη ομοιόμορφα σε ένα ταψί τάρτας 25 εκατοστών. Χρησιμοποίησε τη μισή ζύμη για τα πλαϊνά και τη μισή για τον πάτο. Τρύπησε τον πάτο με ένα πιρούνι και πάγωσε για 30 λεπτά (ή αρκετές ημέρες αν θέλεις).

Προθέρμανε το φούρνο στους 160 βαθμούς. Ψήσε το παγωμένο κέλυφος τάρτας για περίπου 15 λεπτά μέχρι να ροδίσει ελαφρά. Άφησε το να κρυώσει.

Όσο η κρούστα ψήνεται και κρυώνει, φτιάξε τη γέμιση cranberry: Βάλε τα cranberry, τη ζάχαρη και το χυμό πορτοκαλιού σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Σιγόβρασε μέχρι να σκάσουν και να μαλακώσουν τα cranberry, περίπου 10 λεπτά. Μετάφερε σε ένα μύλο τροφίμων ή σε ένα μεσαίο διχτυωτό κόσκινο και πίεσε το μαγειρικό υγρό και τα στερεά σε ένα μπολ. Χτύπησε το βούτυρο στο ζεστό υγρό.

Σε ένα μπολ βάλε τα αυγά και τους κρόκους και χτύπησε ελαφρά. Χτύπησε αργά ένα φλιτζάνι ζεστό υγρό cranberry στα αυγά για να μαλακώσουν, και στη συνέχεια ανακάτεψε. Σκούπισε την κατσαρόλα εάν χρειάζεται, επίστρεψε το υγρό στην κατσαρόλα και μαγείρεψε σε χαμηλή φωτιά μέχρι σχεδόν να φουσκώσει και να πήξει, περίπου 10 λεπτά. Εάν το χρησιμοποιήσεις αμέσως, άφησε το να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου. Εάν συνεχίσεις, ψύξε σε θερμοκρασία δωματίου, κάλυψε με πλαστική μεμβράνη και ψύξε.

Ρίξε την κρύα γέμιση cranberry στο κρύο προψημένο κέλυφος τάρτας και λείανε το πάνω μέρος με μια σπάτουλα. Ψήσε στους 160 βαθμούς για 10 λεπτά για να πήξει. Ψύξε σε μια σχάρα. Φύλλαξε σε θερμοκρασία δωματίου για έως και 2 ημέρες.