Πώς να φτιάξεις τραγανό γλυκό τηγανιού με καραμέλα και μήλο

10.12.2022
Πώς να φτιάξεις τραγανό γλυκό τηγανιού με καραμέλα και μήλο
Ένα γλυκό στο οποίο κανείς δε θα μπορεί να αντισταθεί

Η σάλτσα καραμέλας έχει διπλή δράση σε αυτό το ζεστό, υπέροχο τραγανό γλυκό. Πρώτον, δίνει γλυκύτητα στη γέμιση του μήλου και δεύτερον, αφήνει πολλά υπολείμματα. Χρησιμοποίησε σφιχτά μήλα τα οποία θα κρατήσουν το σχήμα τους κατά το ψήσιμο. Τα μήλα σε θερμοκρασία δωματίου λειτουργούν καλύτερα εδώ..

Κέικ αμυγδάλου με κάρδαμο και φιστίκι Αιγίνης


Συστατικά (8 έως 10 μερίδες)
Για τη σάλτσα καραμέλας
2 φλιτζάνια/400 γραμμάρια κρυσταλλική ζάχαρη
¾ φλιτζάνι/170 γραμμάρια ανάλατο βούτυρο, κομμένο σε κύβους
1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
1 κουταλιά του γλυκού πάστα ή εκχύλισμα βανίλιας
1 κουταλιά του γλυκού αλάτι kosher
Για τη γέμιση
1.360 σφιχτά μήλα (περίπου 6 μέτρια μήλα)
1 κουταλιά της σούπας φρέσκο χυμό λεμονιού
1 κουταλιά του γλυκού αλεσμένη κανέλα
½ κουταλιά του γλυκού αλεσμένο κάρδαμο
⅛ κουταλιά του γλυκού τριμμένο γαρίφαλο
Πρέζα αλάτι kosher
Για το Topping
1 φλιτζάνι/130 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλιτζάνι/90 γραμμάρια βρώμης
⅓ φλιτζάνι/40 γραμμάρια ψιλοκομμένα πεκάν (προαιρετικά)
⅓ φλιτζάνι/75 γραμμάρια καστανή ζάχαρη
½ κουταλιά του γλυκού αλάτι kosher
115 γραμμάρια ανάλατο βούτυρο, μαλακωμένο

Κέικ μπισκότων με μπαχαρικά κολοκύθας


Εκτέλεση
Φτιάξε τη σάλτσα καραμέλας: Πρόσθεσε την κρυσταλλική ζάχαρη και ¼ φλιτζάνι νερό σε μια κατσαρόλα 3 λίτρων και ανακάτεψε για να ενωθούν. Πρόσθεσε το βούτυρο και βάλε το σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, αλλά μην ανακατέψεις. Μαγείρεψε, χωρίς να ανακατεύεις, μέχρι το βούτυρο και η ζάχαρη να λιώσουν εντελώς και να αρχίσουν να βγάζουν φουσκάλες, για 4 με 5 λεπτά.

Αφού το μείγμα αρχίσει να ροδίζει στις άκρες, χρησιμοποίησε μια σπάτουλα για να το ανακατεύεις προσεκτικά περιστασιακά μέχρι να ροδίσει και να αρχίσει να καπνίζει λίγο, περίπου 4 με 5 λεπτά. Μην απομακρύνεσαι από το τηγάνι κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, καθώς η καραμέλα θα γίνει από χρυσή σε καμένη σε λίγα λεπτά.

Όταν το μείγμα πάρει βαθύ χρυσαφί χρώμα, βγάλε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίξε προσεκτικά την παχύρρευστη κρέμα. Το μείγμα θα διογκωθεί και θα ροδίσει πριν γίνει μια λεία σάλτσα. Πρόσθεσε τη βανίλια και το αλάτι. Αν η καραμέλα δεν είναι καθόλου σβολιασμένη, επανάφερε το τηγάνι στη φωτιά σε χαμηλή φωτιά και χτύπησε μέχρι να ομογενοποιηθεί. Θα πρέπει να έχεις περίπου 2 φλιτζάνια. Ρίξε προσεκτικά την καραμέλα σε ένα δοχείο που ασφαλίζει για τη θερμότητα για να κρυώσει.

Ετοίμασε τη γέμιση: Ζέστανε το φούρνο στους 180 βαθμούς και βάλε μια σχάρα στο κέντρο. Ξεφλούδισε και κόψε τα μήλα σε λεπτές φέτες, αφαιρώντας τυχόν μελανιασμένα κομμάτια εάν χρειάζεται. Συνδύασε τις φέτες μήλων, το χυμό λεμονιού, τα μπαχαρικά και το αλάτι σε ένα μεγάλο μπολ και ανακάτεψε για να ενωθούν. Πρόσθεσε ½ φλιτζάνι σάλτσα καραμέλας από πάνω και ανακάτεψε ξανά. Βάλε όλους τους χυμούς των μήλων σε ένα τηγάνι ασφαλές για φούρνο.

Φτιάξε την επικάλυψη: Στο ίδιο μπολ ανακάτεψε το αλεύρι, τη βρώμη, τα πεκάν, τη ζάχαρη και το αλάτι. Ανακάτεψε μέχρι να ομογενοποιηθούν, μετά πρόσθεσε το βούτυρο και πολτοποίησε στα στεγνά υλικά με τα δάχτυλά σου μέχρι να σχηματιστούν ψίχουλα. Ρίξε ομοιόμορφα την επικάλυψη με τρίμμα πάνω από τα μήλα. Ψήσε το μέχρι να ροδίσει η επικάλυψη και οι χυμοί να βγάζουν φυσαλίδες, για 40 με 50 λεπτά. Σέρβιρε ζεστό με περισσότερη ζεστή σάλτσα καραμέλας και παγωτό. Φύλαξε την υπόλοιπη σάλτσα σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο για περίπου μια εβδομάδα. Μπορεί να ξαναζεσταθεί για μελλοντική χρήση σε κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά.