Σαλάτα παντζαριού και κριθαριού με βινεκγκρέτ χουρμά και εσπεριδοειδών

28.08.2022
Σαλάτα παντζαριού και κριθαριού με βινεκγκρέτ χουρμά και εσπεριδοειδών
Μια απολαυστική σαλάτα, με συστατικά που συμβολίζουν τη γονιμότητα και την ευημερία

Σε αυτή τη σαλάτα, τα πικρά χόρτα, όπως η ρόκα και το σέλινο, συνδυάζονται καλά με τα εσαλότ ή το κόκκινο κρεμμύδι, χουρμάδες, ξερά σύκα, μια χούφτα πολύχρωμες ελιές και τραγανά, δροσιστικά αγγούρια. Τα παντζάρια —που χρησιμοποιούνταν στην αρχαιότητα περισσότερο για τα φύλλα παρά για τις ρίζες— οι σταφίδες και τα πράσινα σταφύλια δίνουν χρώμα και γλυκύτητα. Όλα αυτά τα τρόφιμα συμβολίζουν τη γονιμότητα, την αφθονία και την ευημερία.

Σαλάτα με φακές και γλυκοπατάτα

Συστατικά
2 μέτρια παντζάρια, τριμμένα
½ φλιτζάνι κριθάρι
Χοντρό αλάτι kosher
1 λεμόνι
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
2 κουταλάκια του γλυκού μέλι χουρμά
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
5 κουταλιές της σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
4 χούφτες ελαφρώς πικρό μαρούλι
1 φλιτζάνι ανάμεικτα φρέσκα βότανα, όπως μέντα, θυμάρι, ρίγανη, μαϊντανός,
2 κοτσάνια σέλινου, κομμένα στο κέντρο και σε κύβους
1-2 αγγούρια, κομμένα σε κύβους
2 μεγάλα ασκαλώνια ή ½ κόκκινο κρεμμύδι, κομμένο σε κύβους
5 σύκα ξερά ή 4 φρέσκα σύκα, κομμένα στα τέσσερα
1 φλιτζάνι λευκά ή κόκκινα σταφύλια
1 φλιτζάνι ανάμεικτες ελιές χωρίς κουκούτσι, κομμένες στη μέση
½ φλιτζάνι σπόροι ροδιού
½ φλιτζάνι θρυμματισμένη φέτα

Εκτέλεση
Προθέρμανε το φούρνο στους 170 βαθμούς. Τύλιξε τα παντζάρια ξεχωριστά σε αλουμινόχαρτο. Ψήσε μέχρι να μαλακώσουν όταν τρυπηθούν με ένα πιρούνι, 1 έως 1 ½ ώρα. Όταν κρυώσουν αρκετά, ξεφλούδισε τα παντζάρια και κόψε σε κομμάτια μεγέθους μπουκιάς.

Όσο ψήνονται τα παντζάρια, φτιάξε το κριθαράκι: Βάλε μια μικρή κατσαρόλα με νερό να βράσει. Πρόσθεσε το κριθαράκι και ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι και σιγόβρασε ακάλυπτα για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι να γίνει al dente.

Όσο ψήνεται το κριθαράκι, φτιάξε το ντρέσινγκ για τη σαλάτα: Στύψε το χυμό από το λεμόνι (περίπου 2 κουταλιές της σούπας) σε ένα μικρό μπολ. Πρόσθεσε το σκόρδο και το μέλι του χουρμά και αλατοπιπέρωσε κατά βούληση. Ανακάτεψε με το ελαιόλαδο και άφησε το στην άκρη.

Όταν ψηθεί το κριθαράκι, στράγγιξε το, ξέπλυνέ το και στράγγιξε ξανά. Δοκίμασε, προσθέτοντας κι άλλο αλάτι, αν χρειάζεται, και άφησε να κρυώσει εντελώς.

Όταν είσαι έτοιμη να το σερβίρεις, χρησιμοποίησε τα χέρια σου για να ανακατέψεις απαλά το μαρούλι και τα βότανα σε μια μεγάλη σαλατιέρα και να πρόσθεσε το κριθάρι, τα παντζάρια, το σέλινο, τα αγγούρια, τα ασκαλώνια, τα σύκα και τα σταφύλια. Πρόσθεσε τις ελιές, τους σπόρους του ροδιού και τη φέτα και πασπάλισε το dressing.