Σπανακόπιτα στο τηγάνι

27.08.2022
Σπανακόπιτα στο τηγάνι
Μια πιο γρήγορη και εύκολη εκδοχή της κλασσικής συνταγής

Βουτυρώδης και λαχταριστή, αυτή η συνταγή είναι μια πιο γρήγορη εκδοχή της πίτας με σπανακόπιτα και φέτα. Ο συνδυασμός μαγειρέματος στην εστία και ψησίματος στο φούρνο διασφαλίζει ότι η γέμιση παραμένει υγρή ενώ η κρούστα γίνεται τραγανή. Αρχικά, το σπανάκι μαγειρεύεται σε ένα μείγμα από βούτυρο, σκόρδο και πράσο μέχρι να μαραθεί αρκετά για να απελευθερώσει τυχόν υγρασία.

Τραγανά νιόκι με ντοματίνια και μοτσαρέλα

Συστατικά
8 σούπας ανάλατο βούτυρο
2 μέτρια πράσα (περίπου 1½ κιλό), μόνο λευκά και ανοιχτοπράσινα μέρη, κομμένα στη μέση κατά μήκος και σε λεπτές φέτες
6 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
Αλάτι Kosher και μαύρο πιπέρι
1½ κιλά φρέσκο ​​baby σπανάκι
¾ φλιτζάνι ψιλοκομμένα φύλλα φρέσκου μαϊντανού
½ φλιτζάνι ψιλοκομμένο φρέσκο ​​άνηθο
½ φλιτζάνι φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα
2 κουταλάκια του γλυκού ξύσμα λεμονιού, συν 2 κουταλάκια του γλυκού χυμό (από 1 μεγάλο λεμόνι)
Πρέζα αλεσμένο μοσχοκάρυδο
2 μεγάλα αυγά, χτυπημένα
170γρ. φρέσκια φέτα πρόβειου γάλακτος σε άλμη, στραγγισμένη και θρυμματισμένη
8 φύλλα φυλλόζυμη οποιουδήποτε μεγέθους, αποψυγμένα, απλωμένα σε ένα ταψί και καλυμμένα χαλαρά με μια πετσέτα

Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο τηγάνι, λιώσε 3 κουταλιές της σούπας βούτυρο σε μέτρια φωτιά. Πρόσθεσε τα πράσα και το σκόρδο, αλατοπιπέρωσε γενναιόδωρα και μαγείρεψε, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 5 λεπτά. Πρόσθεσε μια μεγάλη χούφτα σπανάκι τη φορά, πασπάλισε ελαφρά με αλάτι και πιπέρι και ανακάτεψε μέχρι να μαραθεί, μέχρι να προσθέσεις και να αλατοπιπερώσεις όλο το σπανάκι και το μείγμα να ενωθεί καλά, περίπου 12 λεπτά. Απόσυρε το τηγάνι από τη φωτιά και άφησε να κρυώσει.

Τοποθέτησε μια σχάρα φούρνου στη μεσαία θέση και προθέρμανε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Σε ένα μεγάλο μπολ, συνδύασε τον μαϊντανό, τον άνηθο, την παρμεζάνα, το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού και το μοσχοκάρυδο και ανακάτεψε να ενωθούν. Δουλεύοντας με περίπου 1 φλιτζάνι τη φορά, μετάφερε το μείγμα του σπανακιού σε ένα σουρωτήρι ή κόσκινο που έχει τοποθετηθεί στον νεροχύτη και πίεσε το μείγμα για να αφαιρέσεις όσο το δυνατόν περισσότερα υγρά και μετά πρόσθεσε το στο μείγμα μαϊντανού. Ανακάτεψε να ενωθούν και αλατοπιπέρωσε κατά βούληση. Ανακάτεψε τα αυγά και στη συνέχεια δίπλωσε απαλά τη φέτα, κάνοντας ό,τι καλύτερο μπορείς για να αφήσεις ανέπαφα τα μεγαλύτερα κομμάτια.

Ετοίμασε την κρούστα του φύλλου: Σκούπισε το τηγάνι με χαρτί κουζίνας. Σε μια μικρή κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά ή σε ένα μπολ κατάλληλο για φούρνο μικροκυμάτων στο φούρνο μικροκυμάτων, λιώσε τις υπόλοιπες 5 κουταλιές της σούπας βούτυρο. Άλειψε τον πάτο και τις πλευρές του τηγανιού με λιωμένο βούτυρο. Δουλεύοντας γρήγορα με ένα φύλλο φύλλου κάθε φορά, άλειψε ελαφρά το επάνω μέρος του ενός φύλλου με βούτυρο και μετά βάλτο στο τηγάνι, βουτυρωμένο με την πλευρά προς τα πάνω, με μια προεξοχή από όλες τις πλευρές. Πίεσε το απαλά προς τα μέσα για να εξαφανιστούν τυχόν μεγάλες φυσαλίδες αέρα μεταξύ του φύλλου και του τηγανιού. Επανάλαβε με τα υπόλοιπα φύλλα φύλλου, περιστρέφοντας κάθε φύλλο προς διαφορετική κατεύθυνση καθώς το προσθέτεις.

Ρίξε με κουτάλι το μείγμα σπανάκι-φέτας στο τηγάνι, απλώνοντας σε ομοιόμορφη στρώση. Δουλεύοντας με μια άκρη προεξέχουσας ζύμης φύλλου κάθε φορά, ξεκινώντας πρώτα από την επάνω στρώση, ανασήκωσε την πάνω από το μείγμα σπανάκι-φέτας και προς το κέντρο του ταψιού, τσακίζοντας το χαλαρά καθώς προχωράς. Επανάλαβε με όλα τα φύλλα φύλλου και μετά άλειψε ελαφρά την εκτεθειμένη επιφάνεια του φύλλου με βούτυρο.

Μαγείρεψε σε μέτρια φωτιά στο μάτι της κουζίνας για περίπου 5 λεπτά για να ροδίσει η κάτω κρούστα. Μετάφερε στη μεσαία σχάρα του φούρνου και ψήσε μέχρι να ροδίσει το φύλλο και να ζεσταθεί η γέμιση, για 20 με 25 λεπτά. Βγάλε από το φούρνο και άφησε 10 λεπτά να κρυώσει και να σφίξει. Πασπάλισε μικρά κλωναράκια μαϊντανό και άνηθο πάνω από το μείγμα σπανάκι-φέτας, αν θέλεις. Κόψε σε 6 με 8 φέτες για να σερβίρεις.