Κεφτεδάκια με ροδάκινα, βασιλικό και λάιμ - Μία ξεχωριστή πρόταση για το κυριακάτικο τραπέζι σου

20.08.2022
Κεφτεδάκια με ροδάκινα, βασιλικό και λάιμ - Μία ξεχωριστή πρόταση για το κυριακάτικο τραπέζι σου
Μπορείς να φτιάξεις αυτούς τους κεφτέδες με κάθε είδους κιμά (ή vegan κρέας), αλλά το πλούσιο, τραγανό χοιρινό ταιριάζει ιδιαίτερα με τα ζουμερά ροδάκινα και το φρέσκο ​​βασιλικό. Χρησιμοποίησε ώριμα ή ακόμα και υπερώριμα ροδάκινα (ή νεκταρίνια). Θα πρέπει να είναι πολύ μαλακά για να ψήνονται γρήγορα και πολύ γλυκά για να κάνουν αντίθεση με τους αλμυρούς κεφτέδες και τον πικάντικο χυμό λάιμ.

Πικάντικο κοτόπουλο με γλυκοπατάτες και kale

Συστατικά
1½ κουταλιές της σούπας ψιλοτριμμένο φρέσκο ​​τζίντζερ
3 σκελίδες σκόρδο, τριμμένες ή ψιλοκομμένες
1¼ κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο κύμινο, συν περισσότερο για το σερβίρισμα
1¼ κουταλάκια του γλυκού αλάτι kosher, συν περισσότερο όσο χρειάζεται
Μισό κιλό κιμά χοιρινό (ή γαλοπούλα ή κοτόπουλο, ή vegan κρέας)
⅓ φλιτζάνι panko ή άλλη απλή ψίχα ψωμιού
3 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο ​​βασιλικό, συν φύλλα βασιλικού για το σερβίρισμα
2 κουταλιές της σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας κρασί (ξερό λευκό, ροζέ ή κόκκινο)
2 φλιτζάνια ώριμα ροδάκινα ή νεκταρίνια κομμένα σε κύβους (περίπου 3)
¼ φλιτζάνι σε λεπτές φέτες λευκό ή κόκκινο κρεμμύδι
1 lime, κομμένο
Λευκό ρύζι ή ρύζι καρύδας, για το σερβίρισμα

Παρασκευή
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακάτεψε το τζίντζερ, το σκόρδο, το κύμινο και το αλάτι. Πρόσθεσε χοιρινό, panko και βασιλικό. Χρησιμοποιώντας τα χέρια σου, ανακάτεψε απαλά τα πάντα μαζί, φροντίζοντας να μην καταπονήσεις υπερβολικά το μείγμα. (Διαφορετικά, τα κεφτεδάκια γίνονται σκληρά.) Πλάσε σε μπαλάκια.

Ζέστανε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μετά πρόσθεσε το λάδι και άφησε να ζεσταθεί μέχρι να αραιώσει. Πρόσθεσε τα κεφτεδάκια σε μία στρώση. Μαγείρεψε, γυρίζοντας και κουνώντας το τηγάνι, μέχρι να ροδίσουν παντού τα κεφτεδάκια, για 5 με 7 λεπτά.

Ρίξε το κρασί στο τηγάνι και μετακίνησε τα κεφτεδάκια στη μία πλευρά του τηγανιού, ξύνοντας τα ροδισμένα κομμάτια. Πρόσθεσε ροδάκινα, μια πρέζα αλάτι και 2 κουταλιές της σούπας νερό στην άδεια πλευρά του τηγανιού. Όταν τα ροδάκινα σιγοβράζουν, σκέπασε το τηγάνι, χαμήλωσε τη φωτιά σε μέτρια και άφησε να μαγειρευτούν μέχρι οι κεφτέδες να μην είναι πλέον ροζ στο κέντρο τους και τα ροδάκινα ζουμερά και τρυφερά, περίπου 5 με 10 λεπτά περισσότερο.

Ξεσκέπασε το ταψί. Εάν το μείγμα σου φαίνεται πολύ ρευστό, άφησε το να ψηθεί για άλλο ένα λεπτό περίπου. Τα ροδάκινα πρέπει να διασπαστούν σε μια χοντρή σάλτσα. Τα σκληρά ή άγουρα ροδάκινα μπορεί να χρειαστούν μερικά επιπλέον λεπτά.

Πρόσθεσε τα κρεμμύδια στο τηγάνι και ανακάτεψε τα ώστε να μαραθούν ελαφρώς. Στύψε το χυμό λάιμ παντού, στη συνέχεια δοκίμασε και πρόσθεσε αλάτι και χυμό λάιμ, όσο χρειάζεται. Τα πιο γλυκά ροδάκινα θα χρειαστούν περισσότερο χυμό λάιμ.

Σέρβιρε τους κεφτέδες πασπαλισμένους με περισσότερο κύμινο και γαρνίρισε με σκισμένα φύλλα βασιλικού, πάνω από το ρύζι.