Σαλάτα παντζαριού και κριθαριού με βινεγκρέτ εσπεριδοειδών

24.07.2022
Σαλάτα παντζαριού και κριθαριού με βινεγκρέτ εσπεριδοειδών
Ένα υπέροχο γευστικό συνοδευτικό

Σε αυτήν τη σαλάτα, τα πικρά χόρτα, όπως η ρόκα και το σέλινο, συνδυάζονται καλά με ασκαλώνια ή κόκκινο κρεμμύδι, χουρμάδες, ξερά σύκα, μια χούφτα πολύχρωμες ελιές και τραγανά, δροσιστικά αγγούρια. Περίπου ένα φλιτζάνι μαγειρεμένο κριθάρι προσθέτει ένα διαφορετικό στοιχείο, αλλά θα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις φακές ή ρεβίθια για περισσότερη πρωτεΐνη.

Συνταγή για panzanella με dressing καρπουζιού

Συστατικά
2 μέτρια παντζάρια, τριμμένα
½ φλιτζάνι κριθάρι
Χοντρό αλάτι
1 λεμόνι
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
2 κουταλάκια του γλυκού μέλι χουρμά (σιρόπι χουρμά)
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
5 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
4 χούφτες ελαφρώς πικρό μαρούλι
1 φλιτζάνι φρέσκα μυρωδικά, όπως δυόσμος, θυμάρι, ρίγανη, μαϊντανός και κόλιαντρο
2 κοτσάνια σέλινου, κομμένα σε κύβους
1 έως 2 περσικά αγγούρια, κομμένα σε κύβους
2 μεγάλα ασκαλώνια ή 1/2 κόκκινο κρεμμύδι, κομμένα σε κύβους
5 σύκα ξερά ή 4 φρέσκα σύκα, κομμένα στα τέσσερα
1 φλιτζάνι σταφύλια λευκά ή κόκκινα, ή συνδυασμό, κομμένα στη μέση
1 φλιτζάνι ανάμεικτες ελιές χωρίς κουκούτσι, κομμένες στη μέση
½ φλιτζάνι σπόροι ροδιού
½ φλιτζάνι θρυμματισμένη φέτα

Εκτέλεση
Προθέρμανε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Τύλιξε τα παντζάρια ξεχωριστά σε αλουμινόχαρτο. Ψήσε μέχρι να μαλακώσουν όταν τρυπηθούν με ένα πιρούνι, 1 έως 1 1/2 ώρα. Όταν κρυώσουν αρκετά, ξεφλούδισε τα και κόψε τα σε κομμάτια μεγέθους μπουκιάς. Όσο ψήνονται τα παντζάρια, φτιάξε το κριθαράκι: Βάλε μια μικρή κατσαρόλα με νερό να βράσει. Πρόσθεσε το κριθαράκι και 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και σιγοβρασε ακάλυπτα για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι να γίνει al dente.

Όσο ψήνεται το κριθαράκι, φτιάξε το dressing για τη σαλάτα: Στύψε το χυμό από το λεμόνι (περίπου 2 κουταλιές της σούπας) σε ένα μικρό μπολ. Πρόσθεσε το σκόρδο και το σιρόπι χουρμά και αλατοπιπέρωσε κατά βούληση. Ανακάτεψε με το ελαιόλαδο και άφησε στην άκρη.
Όταν ψηθεί το κριθαράκι, στράγγιξε, ξέπλυνε και στράγγιξε ξανά. Δοκίμασε, προσθέτοντας κι άλλο αλάτι, αν χρειάζεται, και άφησε να κρυώσει εντελώς.

Όταν είναι έτοιμη να τη σερβίρεις, χρησιμοποίησε τα χέρια σου για να ανακατέψεις απαλά το μαρούλι και τα βότανα σε μια μεγάλη σαλατιέρα και να ανάμειξε το κριθάρι, τα παντζάρια, το σέλινο, τα αγγούρια, τα ασκαλώνια, τα σύκα και τα σταφύλια. Πρόσθεσε τις ελιές, τους σπόρους του ροδιού και τη φέτα και πασπάλισε το dressing.