Κεικ παγωτό με αλμυρό φυστίκι και pretzel

23.07.2022
Κεικ παγωτό με αλμυρό φυστίκι και pretzel
Ένα άκρως καλοκαιρινό γλυκό που αξίζει να μοιραστείς με τα αγαπημένα σου πρόσωπα

Πάρε το αγαπημένο σου παγωτό βανίλια, ψιλοκόψε μερικά φιστίκια και pretzel και μοιράσου με τα αγαπημένα σου άτομα αυτή τη γλυκιά καλοκαιρινή απόλαυση. Για πιο έντονη γεύση φυστικιού, χρησιμοποίησε καλά ανακατευμένο φυσικό, χωρίς ζάχαρη φυστικοβούτυρο. Τα αλμυρά ξηρά ψητά φιστίκια προσθέτουν ένα υπέροχο βάθος γεύσης.

Πουτίγκα μπανάνας με αλατισμένα φιστίκια

Συστατικά
2 φλιτζάνια/88 γραμμάρια mini pretzels
¼ φλιτζάνι συν 2 κουταλιές της σούπας/42 γραμμάρια αλατισμένα φιστίκια (κατά προτίμηση ξερά ψητά)
2 κουταλιές της σούπας/25 γραμμάρια καστανή ζάχαρη
4 κουταλιές της σούπας/57 γραμμάρια ανάλατο βούτυρο, λιωμένο και κρύο
2 λίτρα παγωτό βανίλια υψηλής ποιότητας
¾ φλιτζάνι/205 γραμμάρια φυσικό, χωρίς ζάχαρη φυστικοβούτυρο, καλά ανακατεμένο
2 κουταλιές της σούπας μέλι
1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος

Εκτέλεση

Προθέρμανε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Πρόσθεσε τα pretzels, 1/4 φλιτζάνι φιστίκια και καστανή ζάχαρη στο μπολ μιας μηχανής επεξεργασίας τροφίμων που είναι εξοπλισμένη με μια ατσάλινη λεπίδα. Ανάμειξε μέχρι το μείγμα να μοιάζει με πολύ χοντρή άμμο με μερικά μεγαλύτερα κομμάτια να απομένουν. Ρίξε το βούτυρο μέχρι να ενωθεί καλά.

Βάλε περίπου 3/4 φλιτζάνι του μείγματος στον πάτο ενός ταψιού. Άπλωσε το υπόλοιπο μείγμα σε μια ομοιόμορφη στρώση σε ένα φύλλο ψησίματος. Ψήσε την κρούστα και τα ψίχουλα μέχρι να ροδίσουν και να μυρίσουν, περίπου 4 με 5 λεπτά. Η κρούστα μπορεί να πάρει λίγο περισσότερο χρόνο για να ροδίσει (άλλα 2 με 3 λεπτά). Τοποθέτησε σε μια σχάρα για να κρυώσει εντελώς.

Όταν η κρούστα και τα ψίχουλα κρυώσουν, μετάφερε 1 λίτρο από το παγωτό σε ένα μεγάλο μπολ και με μια ξύλινη κουτάλα κόψε σε μερικά κομμάτια. Άφησε το παγωτό σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς, περίπου 10 λεπτά. Ρίξε το μισό φυστικοβούτυρο από πάνω και δίπλωσε το απαλά στο παγωτό.

Ρίξε το μείγμα παγωτού στην κρυωμένη κρούστα και χρησιμοποίησε μια σπάτουλα για να το απλώσεις απαλά στις άκρες του τηγανιού, προσέχοντας να μην τραβήξεις την κρούστα μακριά από τον πάτο του τηγανιού. Πρόσθεσε στο πάνω μέρος του παγωτού 1 κουταλιά της σούπας μέλι και χρησιμοποίησε τη μύτη ενός μαχαιριού για να το στροβιλίσεις όσο καλύτερα μπορείς στην επιφάνεια του παγωτού. Πασπάλισε περίπου 1/2 φλιτζάνι από τα ψίχουλα από το ταψί στο παγωτό. Σκέπασε το ταψί με πλαστική μεμβράνη και τοποθέτησε το κέικ στην κατάψυξη.

Μετά από περίπου μία ώρα, μαλάκωσε το δεύτερο τέταρτο του παγωτού και ανακάτεψε το υπόλοιπο μισό φυστικοβούτυρο σε αυτό και άλειψε όπως πριν. Ρίξε το υπόλοιπο μέλι από πάνω και στροβίλισε το στην επιφάνεια του παγωτού. Σκέπασε το ταψί με πλαστική μεμβράνη και βάλτο στην κατάψυξη για να παγώσει το κέικ για τουλάχιστον 4 ώρες πριν το σερβίρεις και μέχρι όλη τη νύχτα.
Λίγο πριν το σερβίρεις, χτύπησε την κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνει μαλακή και ανακάτεψε τα υπόλοιπα ολόκληρα φιστίκια με τα υπόλοιπα ψίχουλα φυστικιού-pretzel.

Για να ξεφορμάρεις το κέικ, πέρασε ένα λεπτό μαχαίρι ή σπάτουλα κάτω από ζεστό νερό για να το ζεστάνεις και σύρε το γύρω από τις άκρες του κέικ. Αφαίρεσε τον εξωτερικό δακτύλιο από το ταψί, πασπάλισε το πάνω μέρος του κέικ με σαντιγί και πασπάλισε το υπόλοιπο μείγμα φυστικιών-pretzel γύρω από την επάνω άκρη.