Λαζάνια με σπανάκι και αγκινάρα

17.07.2022
Λαζάνια με σπανάκι και αγκινάρα
Ένα πλούσιο και λαχταριστό πιάτο που αξίζει να δοκιμάσεις

Εμπνευσμένο από τη φέτα αγκινάρας στην πίτσα Artichoke Basille στη Νέα Υόρκη, αυτή η συνταγή με λαζάνια είναι ένα ονειρικό πιάτο με πολλές στρώσεις. Αυτό που δένει το πιάτο είναι μια σάλτσα μπεσαμέλ πλούσια σε μοσχοκάρυδο που κάνει τα πάντα να έχουν οικεία γεύση.

Ψητή πατατοσαλάτα με dressing jalapeño και avocado

Συστατικά
¼ φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 κουτί καρδιές αγκινάρας, χοντροκομμένες και καλά στραγγισμένες
1 (συσκευασία baby σπανάκι
Αλάτι και μαύρο πιπέρι
4 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο
¼ φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 φλιτζάνια πλήρες γάλα
2 φλιτζάνια παχύρρευστη κρέμα
Μοσχοκάρυδο φρεσκοτριμμένο
12 ξηρά νουντλς λαζάνια
3/4 φλιτζάνι τυρί cottage
½ φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα
1 μεγάλο αυγό
1 φλιτζάνι τριμμένο τυρί μοτσαρέλα χαμηλής υγρασίας

Εκτέλεση
Προθέρμανε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Βράσε νερό σε βραστήρα. Εν τω μεταξύ, ζέστανε μια μέτρια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Πρόσθεσε το ελαιόλαδο και τις καρδιές της αγκινάρας και μαγείρεψε, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι οι καρδιές της αγκινάρας να ξεκολλήσουν, να γίνουν μαρμελάδα και να αρχίσουν να ροδίζουν στις άκρες, για 10 με 15 λεπτά. Πρόσθεσε το σπανάκι, αλατοπιπέρωσε και ανακάτεψε μέχρι να μαραθεί αρκετά, 2 με 3 λεπτά. Μετάφερε σε ένα μεγάλο μπολ και επανάφερε την κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας (δεν χρειάζεται να την ξεπλύνεις).

Φτιάξε τη σάλτσα μπεσαμέλ: Στην κατσαρόλα λιώσε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά. Χτύπησε το αλεύρι και μαγείρεψε, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να ομογενοποιηθεί, για 1 με 2 λεπτά. Ακόμα ανακατεύοντας συνεχώς, πρόσθεσε σιγά σιγά το γάλα και την κρέμα. Ανέβασε τη φωτιά στο υψηλό και άφησε να σιγοβράσει, ανακατεύοντας όλη την ώρα, μετά μείωσε αμέσως τη φωτιά για να συνεχίσει να σιγοβράζει, τώρα ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι να πήξει η σάλτσα, για 10 με 20 λεπτά. Αλατοπιπέρωσε γενναιόδωρα με μοσχοκάρυδο.

Πρόσθεσε τη μισή μπεσαμέλ στο μπολ με τις αγκινάρες. Ανακάτεψε για να ενωθούν και να κρυώσουν ελαφρά, για περίπου 15 λεπτά. Ενώ το μείγμα κρυώνει, τοποθέτησε τα λαζάνια σε ένα μεγάλο ταψί ή πιάτο, χύσε το πρόσφατα βρασμένο νερό από τον βραστήρα και άφησε τα να μουλιάσουν μέχρι να μαλακώσουν αλλά όχι να μουσκέψουν, για περίπου 15 λεπτά. Πρόσθεσε το τυρί cottage, την παρμεζάνα και το αυγό στο μείγμα της αγκινάρας, αλατοπιπέρωσε και ανακάτεψε για να ενωθούν.

Σε ένα τετράγωνο ταψί, πρόσθεσε αρκετή μπεσαμέλ για να καλύψει αραιά τον πάτο. Βάλε μια στρώση λαζάνια, περίπου 3 ζυμαρικά, αφήνοντας τις άκρες να ανέβουν στις άκρες του τηγανιού. Άπλωσε το μισό μείγμα της αγκινάρας ομοιόμορφα πάνω από τα noodles. Γύρισε το τηγάνι κατά 90 μοίρες και βάλε κάτω άλλη μια στρώση λαζάνια, πιέζοντας πάλι τις άκρες στις άκρες του ταψιού. Άπλωσε ομοιόμορφα τη μισή μπεσαμέλ πάνω από τις χυλοπίτες. Επανάλαβε αυτές τις στρώσεις για άλλη μια φορά με τα υπόλοιπα λαζάνια, το μείγμα αγκινάρας και τη μπεσαμέλ, τελειώνοντας με τη μπεσαμέλ. Από πάνω πασπάλισε ομοιόμορφα τη μοτσαρέλα. (Σε αυτό το σημείο, μπορείς να καλύψεις τα λαζάνια και να τα βάλεις στο ψυγείο για έως και 24 ώρες, αν δεν τα ψήσεις αμέσως.)

Ψήσε τα λαζάνια μέχρι να αναβράσει η σάλτσα στις άκρες (ειδικά στις γωνίες του ταψιού) και η μοτσαρέλα και τα εκτεθειμένα άκρα των noodles να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά, 15 με 20 λεπτά. Άφησε το να κρυώσει για τουλάχιστον 30 λεπτά πριν το κόψεις, έτσι ώστε οι φέτες να μην καταρρέουν όταν τις μεταφέρεις σε πιάτα.