Κουραμπιέδες: Μία συνταγή που μυρίζει παράδοση και 4 μυστικά για να τους κάνεις όσο πιο νόστιμους και αφράτους γίνεται

02.12.2022
Κουραμπιέδες: Μία συνταγή που μυρίζει παράδοση και 4 μυστικά για να τους κάνεις όσο πιο νόστιμους και αφράτους γίνεται
Μπήκε ο Δεκέμβριος και κινούμαστε σε ρυθμούς Χριστουγέννων αν και ακόμη εν μέσω πανδημίας. Η αντίστροφη μέτρηση για την πιο χαρούμενη μέρα του χρόνου έχει ξεκινήσει και παρά τις δυσκολίες που έχουν επιφέρει εξωτερικοί παράγοντες στις ζωές μας βρίσκουμε τη διάθεση για να μπούμε σε mood γιορτινό ξεκινώντας από την κουζίνα μας!

Συμβουλές για τα πιο νόστιμα και εύκολα γιορτινά μπισκότα σου έχουμε ήδη δώσει και σήμερα θα μιλήσουμε για κουραμπιέδες με μια συνταγή που έρχεται από τη Θεσσαλία και εγγυάται την απόλυτη επιτυχία.

Υλικά για μία δόση (πόσα κομμάτια θα βγουν εξαρτάται από το μέγεθος στο οποίο θα θελήσεις να πλάσεις τους κουραμπιέδες. Προτείνω μία δοκιμαστική για... τσεκάρισμα και στην επόμενη κάνουμε τα "κουμάντα" μας)

  • 3 φλιτζάνια φρέσκο βούτυρο
  • 1 φλιτζάνια ζάχαρη
  • 5 φλιτζάνια αλεύρι
  • 1 φακελάκι baking powder
  • χοντροκοπανισμένα ασπρισμένα μύγδαλα (έτσι έγραφε η γιαγιά. "Τα βάζεις σε ζεστό νερό για να ξεφλουδίζονται πιο εύκολα", λέει η μαμά. "Υπάρχουν έτοιμα, λευκά" λέω εγώ! Διαλέγεις και παίρνεις! όσο για την ποσότητα; Κι εδώ σου έχω ένα "κατά το δοκούν" - "Ό,τι τραβάει η όρεξή σου", έλεγε η γιαγιά)
  • ζάχαρη άχνη
  • ανθόνερο

Εκτέλεση
Χτυπάμε πρώτα το βούτυρο στο μίξερ να "αφρατέψει" και μετά το ζυμώνουμε καλά στο χέρι μαζί με τη ζάχαρη, τα μύγδαλα και το αλεύρι. Προσοχή, όμως για το αλεύρι. Γράφω 5 φλιτζάνια αλλά η γιαγιά υπογράμμιζε "όσο πάρει". Τι σημαίνει αυτό; "Πρέπει η ζύμη να μην είναι ούτε σκληρή πολύ ούτε μαλακή".
Όταν, λοιπόν η ζύμη είναι έτοιμη, πλάθουμε τους κουραμπιέδες στο μέγεθος που θέλουμε και τους τοποθετούμε πάνω σε λαδόκολλα που έχουμε τοποθετήσει επάνω στο ταψί.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο σε μέτρια φωτιά (περίπου 150°C-170°C, όπως μαθαίνω) για περίπου 15 λεπτά!
Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και ραντίζουμε τους κουραμπιέδες με ανθόνερο. Τους αφήνουμε να κρυώσουν και τους πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη κατά το δοκούν -και πάλι!
Μεταφέρουμε στον δίσκο σερβιρίσματος και προσθέτουμε λίγη άχνη ακόμη για ομορφιά!

Εκτός από τη συνταγή, πάντως, υπάρχουν μερικά μυστικά κολπάκια που θα βοηθήσουν να εκτοξεύσεις το αποτέλεσμα. Ιδού και καλή επιτυχία!

Το βούτυρο έχει σημασία

Ο σωστός κουραμπιές θέλει καλό βούτυρο, κατά προτίμηση πρόβειο. Αν προσπαθήσεις να το αντικαταστήσεις με μαργαρίνη το πιο πιθανό είναι το αποτέλεσμα να σε απογοητεύσει.

Προσοχή στη θερμοκρασία

Το σωστό ψήσιμο του κουραμπιέ θέλει χαμηλή θερμοκρασία. Βέβαια, επειδή ψήνονται σχετικά γρήγορα, πρόσεξε μη σου καούν.

Φύλαξέ τους σωστά

Όπως και με τα μελομακάρονα, έτσι και οι κουραμπιέδες πρέπει να σκεπάζονται για να μη χαθεί το αφράτο και τραγανό αποτέλεσμα. Αν απορροφήσουν υγρασία θα "νοτίσουν", θα γίνουν μαλακοί και η ζάχαρη θα κάνει κρούστα.

Για έξτρα άρωμα ράντισέ τους

Οι περισσότερες συνταγές κουραμπιέ αναγράφουν ράντισμα με ροδόνερο ή ανθόνερο, κάτι που δεν είναι τυχαίο! Προσοχή όμως: Πρέπει να το κάνεις κατευθείαν με το που θα βγάλεις τους κουραμπιέδες από το φούρνο,

Για γεύση με τσαχπινιά πρόσθεσε βανίλια, πορτοκάλι ή λικέρ

Για ιδιαίτερη γεύση μπορούμε να προσθέσουμε βανίλια, ξύσμα πορτοκαλιού ή ξύσμα λεμονιού ή λικέρ μαστίχα, το οποίο και προτείνουμε.