Μια δροσερή σαλάτα με σύκο, χαλούμι και σπανάκι

30.08.2020
Μια δροσερή σαλάτα με σύκο, χαλούμι και σπανάκι
Αυτή η σαλάτα «φωνάζει» καλοκαίρι (ποιος είπε ότι τελείωσε;) και είναι μια πραγματική απόλαυση, γεμάτη με καλά υλικά. Το χαλούμι και τα σύκα είναι οι πρωταγωνιστές αυτού του πιάτου, ανακατεμένα απαλά με φρέσκα φύλλα σπανακιού και ζουμερά κομμάτια πορτοκαλιού. Ιδανική για ένα χαλαρό γεύμα στον ήλιο, αυτή η σαλάτα θα είναι νόστιμη ζεστή ή κρύα. Σου προτείνουμε να τη συνδυάσεις με κριτσανιστό ψωμί για να το βουτήξεις στο λαχταριστό ντρέσινγκ.

Τι θα χρειαστείς:

Συστατικά:

250 γρ χαλούμι, κομμένο σε φέτες

1-2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

1 κόκκινη τσίλι πιπεριά, αποξηραμένη και ψιλοκομμένη

4 σύκα, κομμένα στη μέση

200 γρ. baby σπανάκι

2 πορτοκάλια, τεμαχισμένα ή κομμένα σε ροδέλες

75 γρ. κουκουνάρι, ελαφρώς τσιγαρισμένο

Ένα ματσάκι φύλλα βασιλικού

3 κουταλιές της σούπας βαλσάμικο ξύδι

Εκτέλεση

Ζεσταίνεις μια γκριλιέρα μέχρι να κάψει. Βάλε το χαλούμι σε ένα μπολ, στη συνέχεια πρόσθεσε ελαιόλαδο και τσίλι, μια πρέζα θαλασσινό αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι. Πρόσθεσε μερικές φέτες χαλούμι στη ζεστή γκριλιέρα και ψήσε για μερικά δευτερόλεπτα και τις δύο πλευρές έως ότου χρυσαφίσουν. Όταν είναι έτοιμες βάλε τις στην άκρη.

Στη συνέχεια, κάλυψε τα σύκα με λάδι και πρόσθεσε τα στη γκριλιέρα για ένα ή δύο λεπτά. Βάλε τα και αυτά στην άκρη.

Πρόσθεσε φύλλα σπανάκι σε ένα μπολ. Στη συνέχεια, βάλε το χαλούμι και τα σύκα και ανακάτεψε απαλά για να ενωθούν και έπειτα τα κομμάτια πορτοκαλιού, το κουκουνάρι και τα φύλλα βασιλικού. Ανακάτεψε ξανά.

Ζέστανε το βαλσάμικο σε ένα μικρό τηγάνι μέχρι να αρχίσει να πήζει και μετά ρίξτο με το κουτάλι πάνω από τη σαλάτα όπως και το χαλούμι και σέρβιρε με το κριτσανιστό ψωμί.