Η τέλεια συνταγή για νηστίσιμη λαγάνα

05.03.2022
Η τέλεια συνταγή για νηστίσιμη λαγάνα
Ό,τι πρέπει εάν πρόκειται να κάνεις το τραπέζι στη φετινή Καθαρά Δευτέρα

Αυτή η Καθαρά Δευτέρα θα σε βρεί στο σπίτι. Κάνοντας υπομονή και απολαμβάνοντας τα θετικά αυτής της πολύ παράξενης συγκυρίας που σου φαίνεται ότι δεν έχει τελειωμό! Μην το αφήσεις να σε "ρίξει" όμως. Τα Κούλουμα πρέπει να γιορταστούν. Για το καλό. Ακόμη κι έτσι. Ή, μάλλον, ειδικά έτσι!

Και Κούλουμα χωρίς ταραμοσαλάτα και λαγάνα δεν "παίζουν". Οπότε, ετοιμάσου. Συνταγή για ταραμοσαλάτα σου δώσαμε ήδη. Ιδού και το "σετάκι" και καλή Σαρακοστή!

Παρακάτω θα βρεις τη συνταγή για εύκολη και νόστιμη νηστίσιμη λαγάνα:

Υλικά
750 γραμμ. αλεύρι σκληρό (για ψωμί)
1 φακελάκι ξερή μαγιά
1 κ.σ. αλάτι
1 κ.γλ. ζάχαρη
1/2 φλ. τσαγ. ελαιόλαδο
1 φλ. τσαγιού κρασί γλυκό (Σάμου ή Λήμνου)
2 κ.σ. σουσάμι
1 ποτήρι νερό χλιαρό
1 κ.γλ. γλυκάνισο (προαιρετικά)

Εκτέλεση
Αν χρησιμοποιήσεις γλυκάνισο, βράστο με το νερό για 4΄-5΄, σούρωσε το και άφησε το να γίνει χλιαρό. Πέταξε το γλυκάνισο και κοσκίνισε το αλεύρι σε λεκάνη. Πασπάλισε με τη μαγιά και τη ζάχαρη, κάνε λακκούβα στη μέση και πρόσθεσε το λάδι και το κρασί.

Άρχισε να ζυμώνεις και λίγο λίγο να προσθέτεις το χλιαρό νερό τόσο όσο η ζύμη να μην κολλάει στο χέρι και να ξεκολλάει απ’ τα τοιχώματα της λεκάνης. Τέλος, πασπάλισε με το αλάτι. Τοποθέτησε τη ζύμη στον πάγκο εργασίας και ζύμωσε τη δυνατά για 5΄-6΄. Βάλ'την στη λεκάνη. Σκέπασε την με πετσέτα και άφησε την ν’ ανέβει και να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου 45΄ με 1 ώρα.

Αφού διπλασιαστεί σε όγκο χώρισε την σε δύο μέρη. Δώσε στα δύο ζυμάρια σχήμα λαγάνας με πάχος όχι μεγαλύτερο από ένα δάχτυλο. Τοποθέτησε τις λαγάνες σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα και με τα δάχτυλα πάτησε λίγο να κάνει βαθουλώματα. Ξανασκέπασε τις λαγάνες και άφησε τις να σταθούν για 20΄, ν’ ανέβουν λίγο.

Τέλος, ράντισε τις με λίγο νερό και πασπάλισε με σουσάμι. Σε αυτό το σημείο μπορείς να προσθέσεις ότι topping θέλεις και να το αλείψεις με λίγο λάδι για να μην καεί. Ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C στις αντιστάσεις στην τελευταία σχάρα για περίπου 45΄ μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανές.