Βάλε φύτρα! Πώς θα τα φτιάξεις;

10.01.2017
Τα φύτρα είναι οι νεαροί βλαστοί που βγαίνουν από διάφορους σπόρους και κυρίως μια συμπυκνωμένη υπερτροφή με δεκάδες θρεπτικά συστατικά, που μπορείτε να «καλλιεργήσετε» πανεύκολα στο σπίτι σας. Τι λέτε, λοιπόν, ξεκινάμε;

Σχεδόν όλοι οι σπόροι σε φυσική μορφή, δηλαδή όχι κατεργασμένοι και όχι ροδισμένοι, μπορούν να βγάλουν φύτρα, όπως π.χ. στάρι, αμάρανθος, αλφάλφα, ροβίτσα, φασόλια μαυρομάτικα, ηλιόσποροι, ρεβίθια, φακές, κινόα κ.ά. Το φύτρο είναι το τμήμα του σπόρου στο οποίο οφείλεται η ανάπτυξη του βλαστού.

Η καλλιέργεια βήμα βήμα

  1. Επιλέγετε σπόρους βιολογικής προέλευσης.

  2. Βάζετε 1cm σπόρους σε καθαρό γυάλινο βάζο, αφού τους πλύνετε καλά.

  3. Γεμίζετε το βάζο με νερό (προτιμότερο χωρίς χλώριο) και αφήνετε τους σπόρους να μουσκέψουν. Δεν κλείνετε το βάζο!

  4. Αφού περάσουν 8-12 ώρες, στερεώνετε με λαστιχάκι ένα τουλπάνι στο άνοιγμα του βάζου, αδειάζετε το νερό και το στραγγίζετε καλά.

  5. Τοποθετείτε το βάζο σε σχετικά σκοτεινό, αλλά καλά αεριζόμενο μέρος, προαιρετικά σκεπασμένο με πετσέτα.

  6. Πρωί και βράδυ ποτίζετε ελάχιστα τους σπόρους, ρίχνοντας λίγο νερό. Κουνάτε για λίγο το βάζο και στραγγίζετε αμέσως, αδειάζοντας όλο το νερό – οι σπόροι πρέπει να παραμένουν απλώς υγροί.

  7. Αναλόγως είδους, τα σπόρια θα φυτρώσουν καλά μέσα σε 3 έως 5 ημέρες και θα πετάξουν τρυφερά βλασταράκια. Τότε τα φύτρα είναι έτοιμα προς κατανάλωση.

  8. Αν δεν τα καταναλώσετε άμεσα, μπορείτε να τα βάλετε σε άλλο γυάλινο βάζο ή ειδική σακούλα τροφίμων και να τα διατηρήσετε στο ψυγείο το πολύ για 3-4 ημέρες.

Συμβουλή κατανάλωσης: Τα μαλακά φύτρα τρώγονται κυρίως ωμά σε σαλάτες λαχανικών και σάντουιτς, ενώ τα πιο σκληρά πρέπει να μαγειρευτούν, π.χ. μέσα σε σούπες, βραστά λαχανικά και λαδερά φαγητά.


Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 141
Update: Ιανουάριος 2017