Γκιουζλεμές αλ Καρούζο

10.07.2016
Ο μεζές της μπύρας βρήκε το τέλειο πιτάκι, στο νέο μας εστιατόριο Cucina Caruso στο Salva’s στη Τήνο. Μπήκε στο μενού απ’ τη πρώτη μέρα και ήδη είναι απ’ τα χιτ του μαγαζιού, με πολλά κολακευτικά σχόλια.

Στην ουσία είναι ένα γλυκοπικάντικο πιτάκι με μια ισορροπημένη τυροκαυτερή, που καίει τόσο-όσο και παίρνει μια αλμυρή και γευστική ενίσχυση απ’ τη χρήση κοπανιστής Τήνου, που είναι πιο ήπια σε σχέση με την αντίστοιχη της Μυκόνου. Οπότε αν χρησιμοποιήσετε κοπανιστή Μυκόνου βάλτε πιο λίγη ποσότητα.

Χαρακτηριστικά της συνταγής:

Το τραγανό μας πιτάκι είναι πιο εύκολο στη παρασκευή απ’ όσο υποψιάζεστε βλέποντας τα πολλαπλά βήματα που ακολουθούν. Η ετοιμασία δεν θα σας πάρει πάνω από μιση ώρα και κάθε τηγάνισμα διαρκεί 3 λεπτά το πολύ.
Μπορείτε να καταψύξετε τα έτοιμα πιτάκια και να τα έχετε πρόχειρα για όταν θα μαζευτούν οι φίλοι για μεζέ.

Ένα πιτάκι τραγανό που γίνεται στο τηγάνι σαν γκιουζλεμές, με πικάντικη γέμιση από τυριά και απ’ έξω μια πρέζα μέλι πάνω σε δυο ειδών σουσάμια, που σχοινοβατεί ανάμεσα στο καυτερό, το αλμυρό και το γλυκό.
Ο τέλειος μεζές για μια γκουρμέ αρωματική μπύρα!

Το τραγανό πιτάκι είναι δημιούργημα της μίας εκ των δύο sous chef του εστιατορίου, της Μαριάνας Μητσού, που το εμπνεύστηκε απ’ τους γκιουζλεμέδες της Μυτιλήνης, όπου έζησε για χρόνια. Χωρίς να ξέρει την παραδοσιακή συνταγή του Μυτιληνιού μεζέ, μια μέρα αποφάσισε να φτιάξει τον δικό της γκιουζλεμέ, χρησιμοποιώντας μαζί με τα τυριά, καυτερή πιπεριά, δυόσμο γι’ αρώματα και ντομάτα για τη δροσιά της σαν κόντρα στο πικάντικο στοιχείο. Η ζύμη έγινε, όπως η ίδια λέει, “με πολύ αγάπη” και τα μάτια της γουρλώνουν, βγάζοντας όλο το συναίσθημα που μπαίνει σε συνταγές με προσωπική σφραγίδα, στη φόρα. Η ιδέα για τα δυο σουσάμια και το μέλι ήρθε αργότερα, εδώ στη Τήνο και ολοκλήρωσε τη συνταγή.

Υλικά για 6 πιτάκια:

Για τη ζύμη:
300 γρ. αλεύρι
½ κ.γ. μπέϊκιν πάουντερ
½ κ.γ. αλάτι
½ κ.γ. ξύδι
15 γρ. βούτυρο, λιωμένο
10 ml ελαιόλαδο
100-125 ml. χλιαρό νερό

Για τη γέμιση:
325 γρ. φέτα σε τρίμμα
25 γρ. κοπανιστή Τήνου
1 κ.σ. κρεμμύδι φρέσκο, ψιλοκομμένο, μόνο το πράσινο μέρος
1 κ.σ. φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
½ φρέσκια καυτερή πιπεριά κέρατο, ψιλοκομμένη
½ ντομάτα ψιλοκομμένη (μόνο την σάρκα)
1 αυγό

Για το τηγάνισμα και σερβίρισμα:
200 – 350 ml ελαιόλαδο απλό, ραφινέ, για το τηγάνισμα (ανάλογα το τηγάνι σας)
6 κ.σ. μέλι
6 πρέζες σουσάμι λευκό
6 πρέζες σουσάμι μαύρο (μαυροκούκι)

Παρασκευή:

Α. Ετοιμάστε τη ζύμη:
1. Λιώστε το βούτυρο σε μπεν μαρί, κατσαρολάκι ή μικροκύματα. Μαζέψτε γύρω όλα τα υλικά για την ζύμη και ένα μπολ για να ζυμώσετε.

2. Ρίξτε στο μπολ το αλεύρι και προσθέστε το μπείκιν πάουντερ και το αλάτι. Ανακατέψτε τα καλά με τα χέρια σας.

3. Προσθέστε το λιωμένο βούτυρο, το λάδι και το ξύδι και στη συνέχεια πάλι ανακατέψτε καλά να πάνε παντού

4. Προσθέστε σχεδόν όλο το νερό και αρχίστε να δημιουργείτε τη ζύμη, στην αρχή ανακατεύοντας με τα δάκτυλα και στη συνέχεια όλο και περισσότερο με τις παλάμες και τη γροθιά σας. Αν χρειαστείτε περισσότερο νερό προσθέστε προσεκτικά, αν αντιθέτως σας φαίνεται πιο υγρό το μίγμα σας , προσθέστε λίγο αλεύρι. Με 3-4 λεπτά ζύμωμα θα έχετε μια όμορφη μπάλα μαστιχωτής ζύμης. Βάλτε την σε ένα μπολάκι και σκεπάστε άμεσα με μεμβράνη.

Β. Ετοιμάστε τη γέμιση:
5. Μαζέψτε τα υλικά και ψιλοκόψτε τα. Στις ντομάτες αφαιρέστε τα σπόρια να μείνει μόνο η σάρκα. Τρίψτε τη φέτα σε τρίμμα.

6. Προσθέστε τα όλα σε ένα μπολ και ανακατέψτε τα με ένα κουτάλι. Τελευταίο προσθέστε το αυγό και ανακατέψτε μέχρι να γίνει ενιαίο το μίγμα.

Γ. Ετοιμάζετε τα πιτάκια

7. Καθαρίστε μια επιφάνεια και έχετε μαζί σας τον πλάστη για να φτιάξετε τα πιτάκια. Πασπαλίστε λίγο αλεύρι πάνω στη καθαρή επιφάνεια για να ανοίξετε το φύλλο. Πάρτε απ’ τη ζύμη ένα μπαλάκι όσο το περιεχόμενο της παλάμης σας περίπου (35 γρ. βάρους) και αρχίστε με τα δάκτυλα να το πλάθετε σε ένα μικρό κύκλο.

8. Ακουμπήστε το πάνω στην αλευρωμένη επιφάνεια και με τον πλάστη ανοίξτε το σε κυκλικό φύλλο διαμέτρου περίπου 10-12 εκ.
Επαναλάβατε για όλα τα υπόλοιπα 10 φύλλα (πάνω-κάτω)

9. Ακουμπήστε ένα στρογγυλό φύλλο κάτω, στην αλευρωμένη επιφάνεια και βάλτε περίπου δυο κουταλιές σούπας (45 γρ. περίπου) από την γέμιση στο κέντρο του και απλώστε τη γύρω-γύρω, αφήνοντας τουλάχιστον 1.5 πόντο στη περίμετρο για να κάνετε την ένωση με το πάνω φύλλο.

Ακουμπήστε ένα φύλλο από πάνω και αρχίστε με τα δάκτυλα των δυο χεριών να ενώνετε τις περιμέτρους τους πιέζοντας με το ένα δάκτυλο προς τα κάτω και το άλλο προς τα πλάγια ώστε να σχηματίζετε μια ραφή σαν κυματοειδής μαίανδρος καθώς οι δύο ζύμες κολλάνε καλά μεταξύ τους

Επαναλαμβάνετε το ίδιο για τα υπόλοιπα πιτάκια.

Δ. Τηγανίζετε & σερβίρετε τα πιτάκια

10. Σε μικρό τηγάνι βάζετε ελαιόλαδο περίπου ένα πόντο ύψος και δυνατή ένταση. Αφού κάψει ακουμπάτε με πολύ προσοχή το πιτάκι σας, με φορά που να απομακρύνετε από σας για λόγους ασφαλείας, μην πεταχτεί λάδι προς το μέρος σας.

11. Όταν σε περίπου 2 λεπτά δείτε ότι η περιφέρεια απ’ το πιτάκι έχει πάρει χρώμα, το γυρνάτε απ’ την άλλη με λαβίδα, με πολύ προσοχή πάντα. Σε λιγότερο από ένα λεπτό θα έχει πάρει χρώμα και από την άλλη πλευρά και με τη λαβίδα το αφαιρείτε και το ακουμπάτε σε επιφάνεια με απορροφητικό χαρτί.

Επαναλαμβάνετε το ίδιο για τα υπόλοιπα πιτάκια.

12. Μεταφέρετε το πιτάκι αφού έχει στραγγίξει από λάδι σε πιατάκι και περιχύνετε από πάνω 1 κ.σ. μέλι και από μια πρέζα λευκό και μαύρο σουσάμι.

Σερβίρισμα:

Το πιτάκι σας μένει ζεστό αρκετά λεπτά αλλά καλό είναι να σερβιριστεί μέσα στο πεντάλεπτο, που έχει ισορροπήσει η θερμοκρασία και οι γεύσεις των υλικών. Οι γευστικές αντιθέσεις του μεταξύ καυτερού εσωτερικού και γλυκού τραγανού περιτυλίγματος είναι ιδανικό ταίριασμα για την μπύρα με την δροσερή φρουτώδη γεύση περγαμόντο και εσπεριδοειδών.

Καθώς η μπουκιά απ’ το πιτάκι σε ξεκινά με τραγανό και στη συνέχεια νιώθεις μια ομοβροντία ελαφρού καψίματος και μελώματος που ισορροπούν μεταξύ τους, έρχεται στη κόντρα μια γουλιά Grimbergen Blanche να σε δροσίσει με οξύτητες κι’ αρώματα και έτσι να ολοκληρώσει την γευστική εμπειρία απογειώνοντας την απόλαυση!