Φτιάχνουμε αμοργιανό παστέλι βήμα-βήμα

12.09.2016
Επίσημη πρώτη του σχολικού έτους σημερα (καταλαβαίνεις πως μπήκε φθινοπώρο με το πρώτο κουδούνι) αλλά εμείς επιμένουμε ν΄αναπολούμε καλοκαιρινά ταξίδια και να φέρνουμε στη θύμιση γεύσεις νησιώτικες και καλοκαιρινές, ίσως έτσι εγκλιματιστούμε καλύτερα στη ρουτίνα και τη σκλήρή πραγματικότητα, ποιός ξέρει;

Από τη Δήμητρα Γκούντρα

Είχα την τύχη να βρεθώ στην Αμοργό και να δοκιμάσω ζεστό - ζεστό το ξακουστό αμοργιανό παστελάκι, αυτό με το φύλλο λεμονιάς (που οι ντόπιοι επιμένουν πως τρώγεται, κάτι θα ξέρουν είπα και το δοκίμασα κι εγώ).

Η γιορτή του παστελιού στην πανέμορφη Χώρα - όπου ο αέρας του μελτεμιού σε παίρνει και σε σηκώνει - είχε λίγο απ΄ όλα: ψημμένη ρακή (κάποια στιγμή θα αποκαλύψουμε τη παραδοσιακή συνταγή που μας εκμυστηρεύτηκε ντόπια γιαγιά), ζεστό παστελάκι (σχεδόν κατευθείαν από το καζάνι) και φυσικά γλέντι και χορό με νησιώτικα που ξεσηκώνουν.

Ήσσονος σημασίας είναι όμως όλα αυτά μιας και η ουσία είναι στη μυστική συνταγή! Πώς γίνεται αυτό το παστελάκι να είναι τόσο νόστιμο και μυρωδάτο; Το μυστικό σύμφωνα πάντα με τους ντόπιους κρύβεται στο καλό μέλι αλλά και στα μυρωδάτα φύλλα λεμονιάς που δίνουν άλλη διάσταση κάνοντάς το ξεχωριστό και αρωματικό. Και φυσικά να μην ξεχνάμε το σχήμα του αυθεντικού αμοργιανού παστελιού πάντα κομμένο σε ρόβμο.

Παρακολουθήσαμε τους ειδικούς να φτιάχνουν παστελάκι και σε βάζουμε στο κλίμα! Δες βήμα-βήμα τη διαδικασία (με πλούσιο φωτογραφικό υλικό).

Τι θα χρειαστούμε:

  • 1 κιλό σουσάμι
  • 1 κιλό μέλι
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη (προεραιτικά)
  • λίγο κύμινο
  • κρασί
  • φύλλα λεμονιάς

Εν αρχή ην το μέλι! Το μισό μελλάκι βράζεται σε ειδικό σκεύος με μεγάλη επιφάνεια και ξαφρίζεται όταν αρχίσει να βράζει (αν θέλουμε προσθέτουμε και λίγη ζάχαρη). Όταν αρχίσει να δένει, προστίθεται το σουσάμι σταδιακά, το υπόλοιπο μέλι και συνεχίζουμε με ανακάτεμα απαλό για να μην κολλήσει. Το ανακάτεμα συνεχίζεται μέχρι το σουσαμάκι να πάρει αυτό το χρυσό αστραφτερό χρώμα του.

Στο μεσοδιάστημα ετοιμάζουμε την επιφάνεια στην οποία θα στρώσουμε το παστέλι. Προσέχουμε να είναι καθαρή και περασμένη με μια νοτισμένη πετσετούλα σε κρασί. Αυτό το βήμα είναι απαραίτητο για να μην κολλήσει το παστέλι στο μάρμαρο ή το ξύλο.

Αφού έχουν γίνει τ΄απαραίτητα βήματα και το μέλι με το σουσάμι μας έχει δέσει, ήρθε η ώρα να απλωθεί το μείγμα και να... στρωθεί. Ρίχνουμε το μείγμα πάνω στην επιφάνεια, το απλώνουμε με μια ειδική σπάτουλα κι αρχίζουμε να το χτυπάμε (οι ειδικοί χρησιμοποιούν βέργα ξύλινη, εσύ μπορείς να δοκιμάσεις μια σπάτουλα).

Μόλις το παστέλι πάρει το επιθυμητό πάχος, αφήνεται να κρυώσει καλά. Στη συνέχεια, ρίχνουμε λίγο κύμινο για άρωμα και τεμαχίζεται αρχικά σε λωρίδες και στη συνέχεια διαγώνια για να βγουν οι ρόμβοι.

Κάθε κομμάτι τοποθετείται πάνω σε φύλλο λεμονιάς και το παστελάκι είναι έτοιμο προς κατανάλωση!

Καλή όρεξη!